El professor Eloi Serrano participa a Cuba en un seminari sobre la transformació econòmica de l'illa

El professor Eloi Serrano, professor de l'Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa i director de la Càtedra d’Economia Social, ha participat com a ponent al seminari de la Red Jean Monnet del Foro Europa-Cuba, que es va celebrar entre el 20 i el 21 de febrer a la Universitat de l'Habana.

Serrano, que també és investigador associat al CIDOB, va parlar sobre cooperació econòmica Cuba-UE per a la transformació econòmica i l'accés als mercats internacionals dins el nou marc de reformes que afronta el país caribeny, que el 24 de febrer va votar en referèndum una nova constitució.

La Red Jean Monnet del Fòrum Europa-Cuba aborda, des d'una perspectiva acadèmica, els processos de reforma en curs (econòmica, política, social i institucional) a l'illa, necessaris per a la seva inserció global, regional i interregional. El projecte pretén així contribuir a dinamitzar la nova etapa de compromís constructiu en les relacions entre Cuba i la Unió Europea (UE) després de la signatura de l'Acord de Diàleg Polític i Cooperació (PDCA) al desembre de 2016.

Amb el PDCA, la UE és converteix un soci privilegiat per a Cuba disposat a cooperar en el procés de reforma i  acompanyar el país en la nova fase d'obertura i canvi, iniciada durant el govern de Raúl Castro i continuada pel seu successor Miguel Díaz-Canel. L'acord permetrà una major integració de Cuba en les relacions UE-Carib i en els programes regionals de l'Associació Estratègica UE-CELAC (Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys). El Pla de treball triennal està dividit en tres blocs temàtics, que es desenvoluparan a través de la investigació conjunta i multidisciplinar:
1) El primer any s'analitzarà la cooperació per a les reformes econòmiques i el desenvolupament sostenible.
2) El segon any es tractarà la cooperació per a la reforma institucional i les polítiques socials.
3) El tercer any s'aprofundirà sobre la cooperació interregional i inserció global.

Si vols conèixer més informació sobr el programa, clica aquí.