Els guardons formen part del projecte impulsat per Renfe, l'Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus

Cactus, Drukatt i Wipass, guanyadores en la categoria de reptes operatius, rebran 40.000 euros. Hypervisoul, guanyadora del “Keep it Open!”, rebrà 30.000 euros. Gràcies aquesta dotació les quatre empreses participaran en un programa d’acceleració de sis mesos que inclou la possibilitat de testejar la solució al territori de Mataró i el Maresme.

Els projectes guanyadors de la primera edició dels Premis Antena Trenlab s’han donat a conèixer aquest dijous a Mataró en el marc de la Nit de l’Emprenedoria. Es tracta d’uns guardons que han nascut de la col·laboració entre Renfe, l'Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus amb l’objectiu d’impulsar solucions innovadores que resolguin desafiaments del sector ferroviari.

Gràcies a la dotació econòmica, que ascendeix a un total de 150.000€, les quatre empreses guanyadores entraran en un programa d'acceleració de sis mesos que inclou la possibilitat de testejar la solució al territori de Mataró i el Maresme. En aquesta primera edició dels Premis Antena TrenLab s’han presentat un total de 33 projectes en les quatre categories obertes.

Durant el lliurament dels premis, el director general de Desenvolupament i Estratègia de Renfe, Manel Villalante, ha explicat que “les tres entitats que formem part d'aquesta primera Antena TrenLab compartim un objectiu comú d'interès públic, com és el foment de la innovació oberta, la creació de noves solucions tecnològiques, la creació d'ocupació local i la implicació de la ciutadania de la comarca del Maresme en la creació de nous models de mobilitat i de valors orientats a les millores mediambientals associades al transport, apostant per a la seva consecució pel compliment d'objectius d'igualtat de gènere”.

Guanyadors de la primera edició dels Premis Antena TrenLab

CACTUS, guanyadora del premi Repte Operatiu “Smart Railway Station”

El projecte “Smart Rodalies” de l’empresa CACTUS, amb seu a Barcelona, ha estat el guanyador en el Repte Operatiu “Smart Railway Station”, dirigit a impulsar solucions tecnològiques a les estacions per tal d’oferir als clients de Renfe Rodalies més informació de valor sobre l’entorn dels seus desplaçaments.

El projecte proposa una xarxa de dispositius IoT i una plataforma tecnològica sostenibles amb la capacitat de proporcionar informació d’interès en temps real als passatgers com ara les característiques ambientals (CO2, temperatura, humitat, PMs per determinar qualitat de l’aire, VOC…), ocupació dels trens i posició en temps real d’aquests que donin informació de valor tant a l’operador del servei com als usuaris.

WIPASS, guanyadora del premi Repte Operatiu “Customer Happiness”

La startup Wipass, ubicada al TecnoCampus de Mataró, ha estat guardonada amb el premi Repte Operatiu “Customer Happiness” en què es buscava ajudar a millorar la interacció constant amb el client i implementar millores en el servei i en l'operativa diària de Renfe Rodalies.

Sota el títol “Experiència Phygital”, Wipass proposa unificar la digitalització i acompanyar l'usuari des de l'inici fins al final del seu trajecte oferint una experiència única i connectada amb Renfe. I, alhora, Renfe podrà obtenir informació rellevant sobre l'experiència, interacció i satisfacció dels viatgers, un cop finalitza el servei.

La implementació de Wipass a les estacions de Renfe i als trens de curta, mitjana i llarga distància permetrà oferir informació de valor sobre l'entorn dels seus desplaçaments, com ofertes destacades segons la seva destinació, informació turística del voltant i fins i tot oferir altres serveis. A més, durant el trajecte, l'usuari podrà rebre informació d'interès com deficiències, dades sobre la destinació o temps d'arribada mitjançant les notificacions push sense necessitat de descarregar-se una aplicació.

DRUKATT, guanyadora del premi Repte Operatiu “3D Rail”

L’empresa Drukatt, amb seu a Rubí, ha estat la guanyadora en el Repte Operatiu “3D Rail”, enfocat a introduir la tecnologia d'impressió 3D per a la seva adopció en el sector ferroviari com a alternativa competitiva i sostenible als mètodes de fabricació tradicionals.

Drukatt ha presentat un projecte innovador en la fabricació de recanvis industrials a través del disseny i fabricació additiva en el menor temps possible. Vol integrar tots els actors necessaris a través de  formacions i tallers que permetin generar un procés d’aprenentatge en relació a la impressió 3D.

HYPERVISOUL, guanyadora del premi Repte Disruptiu “Keep it Open!”

El projecte “Dear small train”, de la startup Hypervisoul amb un equip a cavall entre Badalona, França, Xile i USA,  ha resultat el guanyador del premi Repte Disruptiu “Keep it Open!”, que buscava solucions encara no implementades àmpliament en el sector ferroviari basades en noves tecnologies o tendències disruptives pel sector.

Hypervisoul desenvolupa tecnologies per a la implantació del primer sistema de gestió de trànsit per a vehicles connectats i automatitzats aprofitant els marcs tecnològics que representen les noves xarxes de telecomunicacions i els vehicles connectats i automatitzats. La solució permetrà una mobilitat amb zero accidents i zero congestió; tindrà un impacte positiu en el medi ambient i aportarà riquesa econòmica als territoris.

La startup proposa adaptar la seva solució per operar flotes de vehicles lleugers i automatitzats en línies ferroviàries rurals i crear serveis de transport a la demanda per a viatgers i mercaderies, convertint aquestes línies de tren en alternatives interessants per a la ciutadania i els operadors de transport com Renfe.

Projectes amb futur

Les empreses guanyadores dels Reptes Operatius rebran 40.000 euros, mentre que la guanyadora del Repte Disruptiu rebrà 30.000€. Aquesta aportació els permetrà desenvolupar el seu projecte al llarg del programa d’acceleració durant un màxim de sis mesos,  i tenir la possibilitat de testejar-lo al territori de Mataró i el Maresme.

Totes elles tindran accés al parc TecnoCampus i un lloc de treball propi a la seu de l'Antena TrenLab, ubicada al mateix parc. Antena TrenLab neix a Mataró amb la voluntat de convertir la ciutat en un Living-Lab, per testar i desenvolupar projectes empresarials al voltant de la mobilitat sostenible.

Els projectes guanyadors estaran assessorats per una xarxa d'experts i mentors en mobilitat durant el programa d'acceleració que començarà el 15 de gener de 2023. També es donarà suport a la recerca d'inversió, així com a la promoció del projecte.