Marc Armengol, mentor del Weekend Challenge: “Qualsevol error que es comet és un nou aprenentatge”

Marc Armengol és el director d'Unisport, una escola de negocis del sector esportiu ubicada al parc empresarial del TecnoCampus. El curs passat Armengol va ser un dels mentors del Weekend Challenge, un cap de setmana intens on joves universitaris comparteixen idees de negoci, formen equips i adquireixen una experiència emprenedora.

Què et va aportar ser mentor del Weekend Challenge?
Poder conèixer de prop com pensa i com raona una generació diferent a la teva és quelcom que no té preu. En aquest cas, es tractava de nois i noies més joves, amb un marcat esperit emprenedor, que havien de prendre decisions en equip d’una manera ràpida. Llançaves una idea basada en la teva experiència, i es generava un nou debat. Apassionant. Considero haver rebut més del que he aportat.

Quines són les funcions del mentor?
El mentor és un coach amb experiència en el món de l’emprenedoria, que acompanya els estudiants en la presa de decisions. Els participants del Weekend Challenge han de crear un projecte empresarial en poc temps, i sovint es veuen abocats a un seguit de decisions per les quals no estant preparats ja que no tenen formació o experiència. En aquests punts de bloqueig, la intervenció dels mentors és fonamental ja que ajuden a pivotar els projectes perquè es desencallin i guien els participants perquè puguin reafirmar-se en una decisió presa.

Es tracta d’un cap de setmana intens per als estudiants, el temps és primordial i hi ha moltes feina a fer. A trets generals, quins aspectes consideres que són més difícils per als participants?
Tal com passa a la vida real, el moment més dur és quan t’adones que el teu projecte no té la viabilitat que pensaves, o que és necessari fer un canvi tant important que passaria a ser un altre projecte totalment diferent. Tant de bo qualsevol persona amb intenció de crear un projecte empresarial passés pel Weekend Challenge!

Durant el cap de setmana, saber treballar en equip és clau perquè el projecte tingui èxit. Quines són les habilitats interpersonals necessàries perquè un equip funcioni?
En tots els equips sempre sorgeix el líder, que acostuma a ser qui coneix millor la idea inicial de negoci o senzillament la persona que creu en el projecte de manera incondicional. Aquesta figura “passional” és essencial per aconseguir un bon projecte, però també ho és disposar d’un equip variat que es complementi i on hi conflueixin diferents visions que permetin contemplar el projecte des de tots les perspectives possibles.

El Weekend Challenge segueix la metodologia coneguda com Learning by doing (aprenent fent). Creus que aquest mètode potencia l’aprenentatge dels estudiants?
Sens dubte. Fer implica prendre decisions reals en situacions reals, i qualsevol error que es comet és un nou aprenentatge.

Com a empresa ubicada al TecnoCampus, quins són els avantatges que la companyina estigui dins d'un parc empresarial i tecnològic?
Estar envoltat d’emprenedors fa que vegis diferents estils d’empreses i de diferents sectors. Això facilita la interacció i la creació de sinergies i oportunitats. Els serveis que ofereixen des del TecnoCampus i la seva ubicació excepcional van ser factors claus a l’hora de decidir instal·lar-nos aquí.

Consideres que és important que des de la universitat es fomentin activitats que acostin els estudiants al món de l'emprenedoria?
Em consta que a tots els graus de les tres escoles universitàries del TecnoCampus es dóna un èmfasi especial en aquest aspecte. L’emprenedoria forma part de l’ADN del TecnoCampus, i aquestes activitats són part d’aquest tret diferencial.