Informació general


Tipus d'assignatura: Bàsica

Coordinador: Ana Beatriz Pérez Zapata

Trimestre: Segon trimestre

Crèdits: 6

Professorat: 

Jaume Teodoro Sadurní

Idiomes d'impartició


  • Català

Els materials podran proporcionar-se tant en català com en castellà o anglès.

Competències


Competències específiques
  • EFB6_Coneixement adequat del concepte d'empresa, marc institucional i jurídic de l'empresa. Organització i gestió d'empreses

     

  • ES14_Capacitat per comprendre i aplicar els principis i pràctiques de les organitzacions, de manera que puguin exercir com a enllaç entre les comunitats tècniques i de gestió d'una organització i participar activament en la formació dels usuaris

     

  • V12. Aplicar la iniciativa emprenedora i la innovació per a la creació de nous videojocs i línies de negoci.

  • V13. Aplicar la visió sobre el negoci, el màrqueting i les vendes, l'anàlisi econòmic i el coneixement tècnic per a la producció de videojocs.

Competències transversals
  • T2_Que els estudiants tinguin capacitat per a treballar com a membres d'un equip interidisciplinar ja sigui com un membres més, o realitzant tasques de direcció amb la finalitat de contribuir a desenvolupar projectes amb pragmatisme i sentit de la responsabilitat, assumint compromisos tenint en compte els recursos disponibles

     

Descripció


L'assignatura d'Administració d'Empreses és la primera aproximació als elements de planificació organitzativa i gestió econòmica i financera d'un projecte en el marc de la matèria de Producció i Negoci. L'assignatura treballa els elements centrals de l'administració i gestió de les empreses modernes com la planificació, l'organització, la direcció i el control. L'assignatura consta de sessions teòriques i pràctiques

 

Continguts


# Tema Contingut
1 Economia i empresa Economia. Història econòmica. Comerç. Factors de producció. Mercat. Oferta i demanda. LEstat. El benefici. Organitzacions i empreses. Propietat, direcció i govern de lempresa. Cadena de valor del sector. Legislació a l'empresa (mercantil, fiscal, seguretat social/laboral, propietat industrial/intel·lectual, protecció de dades, drets d'imatge, compliance,...). Règim fiscal. Impostos. Seguretat social). Documentació mercantil (rebut, factura, nòmina, IVA, …). Cicle de vida de l'empresa (creació, creixement, liquidació, fusions i adquisicions).
2  Administració d' empreses Funcions de ladministració dempreses: Planificació, Organització, direcció i control de lempresa. Subsistemes funcionals de l'empresa: Comercial/Màrqueting/Operacions/Administració i recursos. Disseny organitzacional. Mètriques i control de lempresa. Quadre de comandament. Legislació. Pla estratègic. Gestió de la Innovació. Estratègia de mercat. Comportament humà de lempresa. Indicadors i control.
3 Gestió econòmica de l' empresa  Conceptes de comptabilitat. Estats comptables. Costos. Ingressos. Actius. Passius. Patrimoni. Capital. Anàlisi patrimonial. Compte de resultats. Balanç. Tresoreria. Ràtios econòmics i financers. Punt mort. Fons de maniobra.
4  Anàlisi i planificació financiera  Direcció financera. Inversió. Palanquejament. Finançament. Activació de despeses. Mètriques de negoci. PEF (desenvolupament del pla econòmic financer d'un projecte). Valoració de l'empresa (postmoney, premoney). Prima d'emissió. Capital llavor i capital risc. Fulls de càlcul financers

Sistema d'avaluació


Evaluació  
Concepte Ponderació Observació  
Activitats i tallers 20% 5 notes d' igual pes (4 notes por lliurar exercicis + 1 nota d' assistència i participació a clase)  
Prova de teoria  I: tipus Test  25% Preguntes del tema 1 i 2  
Prova de teoria II: tipus Test 25% Preguntes del tema 3   
Examen exercici final 30% Exercici  amb full de càlcul  
  Recuperació proves de teoria tipus test per a estudiants amb nota mitjana dels dos test menor a 5. La recuperació de teoria consisteix en un únic test dels temes 1, 2 i 3.  50%
Nota final evaluació ordinària 100% Ponderació  de notes d' exercici financer i darrera nota de proves de teoria. Per aprovar en evaluació ordinària es necessàri que la nota mitjana de les proves (Test+ exercici final) sigui major a 4.  
Nota final evaluació extraordinària (següent trimestre)  Nota màxima de 5 Prova única de tot el temari (test de teoria + exercici financer amb full de càlcul)  
       

Bibliografia


Bàsic

DIEZ de CASTRO, J., REDONDO LÓPEZ, C., BARREIRO FERNÁNDEZ, B., LÓPEZ CABARCOS, M.A. (2002): Administración de empresas. Dirigir en la sociedad del conocimiento. Madrid, Pirámide.

 

AMAT, ORIOL. (2005). Análisis económico-financiero. Barcelona: Gestión 2000.

Complementary

Barcelona Activa (s.d.) Com fer el Pla Econòmic-Financer. Document de Treball de Barcelona Activa. Ajuntament de Barcelona.

 

DEV. (2020). Libro Blanco del Desarrollo Español de Videojuegos 2019.