Informació general


Tipus d'assignatura: Optativa

Coordinador: Juan José Pons López

Trimestre: Segon trimestre

Crèdits: 6

Professorat: 

Maria Armiñana Maristany

Idiomes d'impartició


  • Català

L'optativa s'impartirà en català, però hi pot haver documents en castellà i anglès.

Competències


Competències específiques
  • E14. Liderar equips de dissenyadors, artistes o desenvolupadors per a la consecució dels objectius especificats en el temps previst, de forma estructurada segons la metodologia establerta per a la gestió del projecte.

Competències generals
  • G1. Demostrar tenir i comprendre coneixements avançats de la seva àrea d'estudi que inclouen els aspectes teòrics, pràctics i metodològics, amb un nivell de profunditat que arriba fins a l'avantguarda del coneixement.

  • G2. Resoldre problemes complexos del seu àmbit laboral, mitjançant l'aplicació dels seus coneixements, l'elaboració d'arguments i procediments, i l'ús d'idees creatives i innovadores.

  • G3. Reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.

Competències transversals
  • T2. Treballar com a membre d'un equip interdisciplinari ja sigui com un membre més o realitzant tasques de direcció amb la finalitat de contribuir a desenvolupar projectes amb pragmatisme i sentit de la responsabilitat, assumint compromisos i tenint en compte els recursos disponibles.

Descripció


L’assignatura  es basa en proporcionar als estudiants (i posar en pràctica) els coneixements sobre l’Economia Circular, amb la participació de diverses persones expertes i professionals del sector, per poder incorporar els coneixements sobre sostenibilitat i les estratègies que podran aplicar en la seva carrera professional. Durant l’optativa es durà a terme un projecte aplicat, amb un/a tutor/a de suport.

Primerament es realitzarà un esbós teòric sobre l’economia circular / sostenible / social, i posteriorment es realitzaran diverses activitats i ponències on els/les estudiants podran generar elles mateixes el coneixement per la futura aplicació en els seus itineraris professionals i/o en altres activitats acadèmiques que estiguin cursant.

L’assignatura permetrà obtenir les pautes també per a poder incorporar la visió circular en els TFGs, podent optar així als premis de Treball de Final de Grau Circular del Tecnocampus.

Continguts


Tema 1: Context de partida i factors motivadors del canvi

Tema 2. Fonaments d’Economia Circular

Tema 3: Innovació per a la circularitat i Indústria 5.0

Tema 4: La Circularitat del producte a través de l’Eco-disseny

Tema 5: Circularitat aplicada als models de negoci

Tema 6: Mètriques empresarials  en la sostenibilitat

Tema 7: Anàlisi sectorial de la circularitat

Sistema d'avaluació


Participació en els casos pràctics presentats a l'aula (25%)

En els diversos temes hi haurà activitats relacionades amb un cas pràctic que ajudarà a comprendre els conceptes clau. L’avaluació dependrà del cas pràctic però per avaluar-se, s’haurà d’assistir a classe.

Parcial (25%)

L’últim dia de classe es portarà a terme un parcial tipo test sense apunts que permetrà avaluar el coneixement obtingut per l’alumnat.

Treball final (50%)

Durant el curs es portarà a terme el treball final de manera grupal i es presentarà en format escrit (40%). El dia de l’examen final es presentarà davant del professorat de l’assignatura i s’haurà de defensar el projecte (10%).

Bibliografia


Bàsic

https://archive.ellenmacarthurfoundation.org/es/fundacion-ellen-macarthur/la-fundacion