Informació general


Tipus d'assignatura: Obligatòria

Coordinador: Jesus Ezequiel Martínez Marín

Trimestre: Tercer trimestre

Crèdits: 4

Professorat: 

José Manuel Vallellano García

Idiomes d'impartició


Alguns dels recursos didàctics poden ser en català, castellà o anglés.

Competències


Competències específiques
  • Mostrar coneixements i habilitats per a la coordinació dels departaments de compres, aprovisionament, producció i distribució d'un producte a qualsevol empresa, analitzant diferents tipus de tècniques

  • Operacionalitzar l'emmagatzematge de mercaderies, mitjançant aplicacions informàtiques pròpies de la gestió logística

  • Mostrar coneixements sobre l'organització del transport marítim, terrestre, aeri i multimodal, la gestió aduanera i el comerç internacional per a poder gestionar i/o contractar el transport

  • Mostrar coneixements sobre el buc i la seva contractació per a la seva utilització como a mitjà de transport tant de mercaderies com de persones, en un entorn de sostenibilitat i respecte al mediambient

Descripció


L'assignatura té com objectiu estudiar els elements de la cadena de subministrament i la seva importància a través de l'anàlisi de la presa de decisions, les limitacions, els riscos i les tendències futures.

 

"L'aula (física o virtual) és un espai segur, lliure d'actituds masclistes, racistes, homòfobes, trànsfobes i discriminatòries, ja sigui cap a l'alumnat o cap al professorat. Confiem que entre totes i tots puguem crear un espai segur on ens puguem equivocar i aprendre sense haver de patir prejudicis d'altres"

Resultats d'aprenentatge


Proporcionar els fonaments que ajudaran a entendre els principis bàsics de la cadena de subministrament i la seva importància en els negocis en un entorn global.

Identificar les directrius estratègiques que guien la presa de decisions dins de la cadena de subministrament i l’impacte en el seu desenvolupament.

Reconèixer les limitacions, oportunitats i aspectes crítics a través de diferents casos d’estudi, així com les característiques de les "best practices" sostenibles.

Aprendre sobre la gestió de riscos i les tendències actuals en la cadena de subministrament.

Metodologia de treball


- Sessions teòriques:

A partir de classes magistrals basades en l’explicació del professor, presentacions en format multimèdia que donen suport a l’exposició del professor i suport d’altres recursos electrònics (en format vídeo o àudio).

- Aprenentatge dirigit:

Realizació de Tallers (grups) en format debat amb l’objectiu d’analitzar i discutir conjuntament a classe una situació específica del temari estudiat prèviament a classe. En aquestes sessions, l’estudiant es prepararà el material disponible a través de format electrònic (vídeo), noticia de diari i estudi de cas amb al

finalitat de generar debat a la classe i amb la resta de companys a partir del material disponible. El professor plantejarà una pauta d’anàlisis en base els conceptes estudiats a classe.

L’objectiu de l’activitat es d’aprendre a comunicar, treballar en equip i que l’estudiant sigui capaç d’analitzar problemes amb un criteri rigorós.

- Aprenentatge autònom:

Realització de Tallers (Individuals) referents al tema estudiat a l’aula. Una vegada finalitzat un tema de l’assignatura es realitzaran uns Tallers amb l’objectiu

de profunditzar i resoldre dubtes. L’objectiu d’aquesta activitat és que l’estudiant es prepari l’assignatura a través de diferents tasques (resolució de preguntes

teòriques i problemes, anàlisi de casos d’estudi, lectura crítica d’articles, etc).

La finalitat d’aquesta activitat és que l’estudiant desenvolupi habilitats per buscar i analitzar informació, a més d’autonomia per seleccionar recursos apropiats

i assumir pressa de decisions.

Continguts


Tema 1: Què és la cadena de subministrament
Tema 2: Acompliment de la cadena de subministrament: com aconseguir l'ajust i abast estratègics
Tema 3: Controladors i mètriques de la cadena de subministrament
Tema 4: Previsió de la demanda en una cadena de subministrament
Tema 5: Planificació agregada en una cadena de subministrament
Tema 6: Planificació de vendes i operacions: planificació de l'oferta i la demanda en una cadena de subministrament
Tema 7: Coordinació en una cadena de subministrament
Tema 8: Administració de les economies d'escala en una cadena de subministrament: inventari de cicle
Tema 9: Administració de les economies d'escala en una cadena de subministrament: inventari de seguritat
Tema 10: Determinació del nivell òptim de disponibilitat del producte

Activitats d'aprenentatge


Al llarg del curs es realitzaran diferents activitats:

- Classes magistrals on s'expondra el contingut del temari a través de presentacions per part del professor.

- Tallers a través de debats en grup on els estudiants analitzarant situacions de forma conjuntament.

- Tallers individuals del tema estudiat a l'aula.

Sistema d'avaluació


 

- Test i problemes (40%)

A l'acabar cada tema, hi haurà un examen tipus test y/o problemes

- Examen final (60%)

L'examen final és obligatori i s'avaluarà mitjançant preguntes de raonament. La nota mínima per aprovar l'examen és de 5 punts perquè pondera amb l'avaluació contínua.

Per a l'avaluació de l'assignatura es tindrà en compte les activitats realitzades durant el curs (40%) i el resultat obtingut en l'examen final (60%), sempre que aquest últim tingui una nota mínima de 5 punts en l'examen final.

RECUPERACIONS

Els alumnes que hagin suspès l'assignatura tenen dret a recuperar l'examen final. No es podran recuperar les activitats realitzades durant el curs.

Bibliografia


Bàsic

Administración de la cadena de suministro, 5ed. Estrategia, planeación y operación. By Sunil Chopra, Peter Meindl. ISBN: 9786073221337

Complementary

Mangan, J, Lalwani, C and Butcher T., Javadpour, R., 2012, "Global Logistics and Supply Chain Management, 2nd Ed., Wiley.

Nakano, Mikihisa, 2020, "Supply chain management. Strategy and Organization". Ed. Springer, ISBN 978-981-13-8478-3

Richard B. Chase, F. Robert Jacobs, 2013, "Administración de operaciones : producción y cadena de suministros" 13a ed. McGraw Hill.