Informació general


Tipus d'assignatura: Bàsica

Coordinador: Jordi Sarola Gassiot

Trimestre: Tercer trimestre

Crèdits: 6

Professorat: 

Blanca Esteve Esparrica
Marta Morillo Garriga 

Idiomes d'impartició


  • Català

Les presentacions orals a l'aula seran en llengua catalana.

Competències


Competències específiques
  • RAE1- Identificarà els fonaments químics, bioquímics i biològics d'aplicació en nutrició humana i dietètica.
     

  • RAE7- Adquirirà habilitats de treball en equip com a unitat, en la qual s'estructuren de forma uni o multidisciplinar i interdisciplinar els professionals de dietètica i nutrició, mostrant habilitats de comunicació per a treballar de forma col·laborativa i obtenir resultats compartits.
     

  • RAE10- Classificarà els aliments coneixent-ne la composició química, propietats fisicoquímiques, valor nutritiu, biodisponibilitat, característiques organolèptiques i les modificacions que pateixen com a conseqüència dels processos tecnològics i culinaris.
     

  • RAE11- Identificarà els sistemes de producció i els processos bàsics en l'elaboració, transformació i conservació dels principals aliments a la indústria alimentària.
     

  • RAE21- Participarà en la protecció del consumidor en el marc de la seguretat alimentària a l'àmbit acadèmic teòric i pràctic.
     

  • RAE35- Utilitzarà les eines bàsiques en TIC en el camp de l'Alimentació, la Nutrició i la Dietètica.
     

Competències generals
  • RAG3- Tindrà capacitat per aplicar els límits de la professió diferenciant la necessitat d'un abordatge interdisciplinari o la derivació a un altre professional
     

  • RAG4- Serà capaç d'avaluar les desigualtats per raó de sexe i gènere, per dissenyar solucions
     

  • RAG1- Serà capaç de determinar els elements essencials de la professió de Dietista-Nutricionista, incloent principis ètics, legals, de justícia social, amb respecte a les persones i adquirint habilitats per treballar en equip.
     

  • RAG6- Utilitzarà la comunicació oral i escrita de manera efectiva, amb les persones, professionals de la salut o la indústria i mitjans de comunicació, valorant críticament i usant les fonts d'informació relacionades amb la nutrició, alimentació, estils de vida i aspectes sanitaris.
     

  • RAG5- Serà capaç d'examinar amb perspectiva global el món i els seus reptes, des del compromís amb els drets fonamentals, la justícia social, la democràcia i el medi ambient per actuar personalment i col·lectivament per al benestar planetari i el desenvolupament sostenible.
     

  • RAG8- Classificarà els aliments i productes alimentaris determinant-ne les propietats, el valor nutritiu, la biodisponibilitat dels nutrients, les característiques organolèptiques i les modificacions que pateixen com a conseqüència dels processos tecnològics i culinaris.
     

  • RAG9- Reconeixerà els processos bàsics en l'elaboració, la transformació i la conservació dels aliments d'origen animal i vegetal.
     

  • RAG10- Interpretarà les taules i les bases de dades de composició d'aliments.
     

Descripció


L'assignatura de bromatologia 1 pertany al mòdul 1 de Formació Bàsica del Grau en Nutrició Humana i Dietètica.  

La bromatología és una ciencia aplicada i multidisciplinaria que s’ocupa dels aliments a nivel de composició nutricional, estructura fisicoquímica, qualitat, higiene o valor nutricional.  

Els aliments están formats per diferents tipus de substàncies, tals com  proteïnes, lípids, hidrats de carboni, minerals, vitamines, etc. El coneixement de la seva composició i el seu comportament a nivel fisicoquímic és necessari per a comprendre els canvis que pot experimentar un aliment. 

Conèixer la bromatologia ajuda a entendre les transformacions dels aliments en els processos culinaris i tecnològics, per llavors veure les aplicacions en el món de l’alimentació. 

Continguts


Tema 1. Introducció a la ciència dels aliments. 

Tema 2. L’aigua. 

  • Propietats i funcions. 

  • Estructura mol·lecular. 

  • Tipus d’aigua en l’estructura dels aliments. 

  • Humitat i activitat de l’aigua. 

  • Vida útil. 

  • Estabilitat dels aliments segons la seva activitat de l’aigua. 

Tema 3. Hidrats de carboni. 

  • Característiques generals i naturalesa química. 

  • Classificació. 

  • Propietats dels glúcids. 

  • Fonts alimentàries de glúcids. 

Tema 4. Lípids. 

  • Característiques generals i naturalesa química. 

  • Classificació. 

  • Propietats dels lípids. 

  • Fonts alimentàries de lípids. 

Tema 5. Proteïnes. 

  • Els aminoàcids. 

  • L’enllaç peptídic. 

  • Classificació. 

  • L’estructura proteica. 

  • Desnaturalització. 

  • Propietats. 

  • Fonts alimentàries. 

Tema 6. Vitamines. 

  • Característiques generals i naturalesa química. 

  • Classificació. 

  • Propietats. 

  • Fonts alimentàries. 

Tema 7. Minerals. 

  • Característiques generals i naturalesa química. 

  • Classificació. 

  • Propietats. 

  • Fonts alimentàries. 

Tema 8. Components no nutritius continguts en els aliments. Organolepsis. 

Tema 9. Taules de composició d’aliments.  

  • Elaboració de les taules. 

  • Utilització, eines TIC de taules. 

  • Interpretació de valors. 

Seminaris 1, 2, 3 i 4.

Sistema d'avaluació


El sistema d’avaluació es realitzarà segons les directrius de la Normativa Académica de las Enseñanzas de Grado de la Universidad Pompeu Fabra. Els resultats obtinguts per a l’estudiantat s’expressaran en qualificacions numèriques, d’acord amb l’escala prevista en el  Real Decreto 1125/2003, de 5 de setembre, per al que s’estableix el sistema europeu de crèdits i el sistema de qualificacions en les titulacions universitàries de caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional:  

0,0 – 4,9: Suspens (SS) 

5,0 – 6,9: Aprovat (AP) 

7,0 – 8,9: Notable (NT) 

9,0 – 10: Excel·lent (SB) 

Segons la Normativa acadèmica de graus només hi haurà una convocatòria oficial que contemplarà dos períodes diferents d'avaluació: 

1. Període ordinari, que té lloc de forma integrada al procés formatiu i durant el període lectiu. 

2. Període extraordinari, en el qual l'estudiant pot ser avaluat altra vegada de les tasques, activitats o proves que no s'hagin superat satisfactòriament en el marc del primer període. 

Període ordinari 

Avaluació de la modalitat presencial: 

Codi 

Sistema d’avaluació 

Ponderació 

Resultats d’aprenentatge 

EP1 

Examen final 

50% 

RAG1, RAG3, RAG4, RAG5, RAG8, RAG9, RAE1 

 

EP2 

Exposicions orals grupals 

15% 

 

RAG6, RAE7, RAE10, RAE11 

EP3 

Treball final individual 

15% 

RAG10, RAG21 

 

 

Avaluació de la modalitat virtual: 

Codi 

Sistema d’avaluació 

Ponderació 

Resultats d’aprenentatge 

EV1 

Examen a través de l’E-Campus 

15% 

RAG4, RAE1, RAE10, RAE11 

EV3 

Us adeqüat del campus virtual i les TIC aplicades a la matèria 

5% 

RA35 

 

Període d'avaluació extraordinari 

Requisits per a superar l'avaluació contínua (AC):  

- Realització mínima obligatòria a l'assignatura i els seminaris del 80%, queden incloses les faltes per malaltia o lesió.  

- Si no se supera l'avaluació contínua per l'incompliment d'algun dels requisits necessaris descrits anteriorment, l'alumne suspendrà l'assignatura.  

Recuperació: Dins del mateix curs, existeix la possibilitat de recuperar competències no assolides durant l'assignatura. D'acord amb la normativa vigent, en l'activitat avaluadora de l'examen, només es podrà optar a la recuperació de l'assignatura, si s'ha suspès. En el cas dels No presentat/da, no es podrà optar a la recuperació. 

Treballs: Tots els treballs s'hauran d'entregar obligatòriament a través de l'Aula Virtual en la data indicada. No s'acceptarà cap treball fora de termini. Els seminaris seran obligatoris. La nota mitja obtinguda en l'avaluació continuada farà mitja amb la nota de l'examen final. Per fer mitja serà necessari haver aprovat l'examen final. La còpia total o parcial en qualsevol de les activitats d'aprenentatge significarà un "No Presentat" en l'assignatura, sense opció a presentar-se a la prova de recuperació i sense perjudici de l'obertura d'un expedient per aquest motiu. Per tant, el plagi o la còpia de treball aliè seran penalitzats segons la Normativa de drets i deures dels i de les estudiants de la Universitat de Pompeu Fabra. S’informarà a la Universitat i se li posarà una falta greus a l’expedient.  

Per facilitar la citació apropiada de textos i materials cal consultar les orientacions i pautes de citació acadèmica disponibles a la pàgina web de la Biblioteca

Bibliografia


Bàsic

Del Ángel, A. et al. Principios básicos de bromatología para estudiantes de nutrición. Palibrio;2013.  

Kuklinsky C. Nutrición y Bromatología. Barcelona: Omega; 2003. 

Mendoza E., Calvo, C. Bromatología. Composición y propiedades de los alimentos. McGrawHill;2010.  

Complementary

Vollmer G. et al. Elementos de bromatología descriptiva. Acribia; 1999.