Els dietistes-nutricionistes són professionals sanitaris col·legiats que intervenen en l'avaluació de l'estat nutricional de la població, implementen programes d'intervenció alimentària i nutricional, actuen en la prevenció de trastorns i patologies, treballen en l'àmbit de la indústria alimentària en l'elaboració de nous productes, supervisen, organitzen i gestionen serveis de restauració d'hospitals, clíniques o centres d'alt rendiment i lideren centres de recerca i investigació. Sempre amb un enfoc multidisciplinari, perquè la salut no es pot entendre sense un enfocament holístic de l'ésser humà.
El grau integra disciplines com la nutrigenòmica o genòmica nutricional, com a part de la ciència que estudia la interacció dels gens amb el genoma; la fitoteràpia, com a ciència que estudia la utilització d'extractes botànics com a agents promotors de salut; i l’ergonutrició, que cerca l'augment del rendiment esportiu o la recuperació després d'una competició a través de suplements o aliments.
Objectius
- Formar professionals amb competències generals en nutrició humana i dietètica.
- Formar professionals amb competències específiques en nutrició clínica.
- Formar professionals amb competències específiques en nutrició esportiva.
- Impartir formació en l’àmbit comunitari per tal de desenvolupar programes de polítiques comunitàries.
- Preparar professionals per a la restauració col·lectiva, serveis d’alimentació d’institucions sanitàries i altres serveis o institucions que necessitin professionals experts en temes higiènico-santitaris, dietètico-nutricionals o bé de qualitat i seguretat alimentària.
- Preparar professionals per impartir formació especialitzada en nutrició humana i dietètica.
- Formar professionals en l’àmbit de la investigació bàsica o aplicada a l’alimentació, la nutrició i la dietètica, la salut i la malaltia.

Càrrega lectiva:
240 ECTS
Modalitat:
Semipresencial
Horari:
Matins de 8 a 14 h
Impartit per:
Escola Superior de Ciències Socials i de l 'Empresa
Titulació oficial:
Grau en Nutrició Humana i Dietètica
Preu:
Consulta el cost i el finançament dels estudis en el següent enllaç (Preus i finançament)
Accés:
Consulta les vies d'accés i com formalitzar la preinscripció universitària (Accés)
Places:
60
Idiomes d'impartició:
Català, castellà i anglès
Organitzat per:
Escola Superior de Ciències Socials i de l 'Empresa

Semipresencialitat
El model d’aprenentatge combina 105 ECTS virtuals (43,75%) amb 135 ECTS presencials (56,25%). D’aquesta manera, permet compaginar feina i estudis, i fomenta l’ús de les noves tecnologies.

Grau professionalitzador
Grau orientat al mercat laboral amb una forta base pràctica i experimental.

Idiomes integrats
Classes en català, castellà i anglès integrades en diferents disciplines del grau.

Itinerari formatiu en Nutrició Clínica
Com a optativa, es pot cursar de manera semipresencial l’especialització en clínica.

Itinerari formatiu en Nutrició Esportiva
Com a optativa, es pot cursar de manera semipresencial l’especialització en esport.

Innovació docent
Model d’aprenentatge participatiu, innovador i creatiu i amb una forta base pràctica.

Pràctiques en hospitals, centres esportius i empreses
Són obligatòries i es realitzen en diferents hospitals, clíniques, centres esportius o empreses de restauració col·lectiva.
84%
Dels graduats en actiu
La inserció laboral ha anat en augment des que va sortir com a títol propi, en el cas de Catalunya, l'any 1993, on un 84% dels graduats estaven en actiu tres anys després d’haver obtingut la titulació.
10
Últims deu anys
El perfil amb més sortida és el de la restauració col·lectiva i la indústria alimentària, si bé els perfils clínics i esportius han anat en augment en la darrera dècada.
150
Incorporació de nous dietistes-nutricionistes
El perfil de nutricionista clínic ve avalat per la Generalitat de Catalunya a través del Departament de Salut, que el 2022 va impulsar la incorporació de 150 dietistes al sistema públic de salut.
1/50.000
Previsió de futur
En el futur es preveu que a Catalunya hi hagi un dietista-nutricionista per a cada 50.000 habitants.
Perfil d'Ingrés
El Grau en Nutrició Humana i Dietètica va dirigit a estudiants interessats en l’alimentació i la nutrició humanes, tant per a persones sanes com afectades d’alguna malaltia. És un grau amb dos itineraris formatius ben diferenciats i amb ànim d'una especialització professional: un en nutrició clínica i un altre en nutrició esportiva..
L’estudiant haurà de tenir:
- Coneixements biologia, anatomia humana, fisiologia, química i bioquímica.
- Disposició per a processar, cuinar i tastar aliments o preparacions culinàries.
- Predisposició a la interdisciplinarietat, l’autonomia, la sensibilitat social i mediambiental i la voluntat de conèixer, d’aplicar i transmetre valors positius.
- Coneixements d’idiomes i de noves tecnologies.
- Interès per tot el relacionat amb l’alimentació i la nutrició humana, així com la dietètica.
S’accedeix al Grau en Nutrició Humana i Dietètica des de les modalitats de Batxillerat científic i des de Cicles Formatius de Grau Superior relacionats amb la salut o específicament des del Cicle Formatiu de Grau Superior en Dietètica, que convalida les assignatures de Fisopatologia i Bromatologia I, i des del Cicle Formatiu de Grau Superior en Processos i Qualitat en la Indústria Alimentària, que convalida les assignatures de Bromatologia I i Higiene, seguretat alimentària i control de qualitat.
Habilita per a l’exercici de la professió regulada de dietista-nutricionista.
La formació de graduat/a en Nutrició Humana i Dietètica permet treballar en els següents àmbits:
- En l’àmbit de la nutrició clínica, com a dietista-nutricionista clínic en centres i institucions sociosanitàries públiques i privades (clíniques, hospitals, centres d’atenció primària, residències de gent gran, balnearis, etc).
- En l’àmbit de la nutrició esportiva, com a dietista-nutricionista esportiu en institucions esportives públiques i privades (centres d’alt rendiment, gimnasos, etc).
- En l’àmbit de la nutrició comunitària i de salut pública, en el desenvolupament de programes de prevenció i promoció de la salut.
- En l’àmbit de la restauració col·lectiva, en la supervisió, organització i gestió dels serveis d’alimentació en centres públics i privats (clíniques, hospitals, centres penitenciaris, centres de dia, residències de gent gran, etc).
- En l’àmbit de la indústria alimentària, en empreses de disseny i elaboració d’aliments i/o suplements alimentaris.
- En l’àmbit de la docència, en centres de formació públics o privats (universitats, centres de formació professional, escoles, etc).
- En centres de recerca i investigació, tant públics com privats, en el camp clínic, esportiu, de restauració col·lectiva o indústria alimentària.
Competències
Genèriques
- Demostrar compromís amb la professió i els seus valors, amb la millora continuada de la pràctica, buscant sempre l’excel·lència en l’atenció de les persones sanes i malaltes, i adquirir habilitats per al treball en equip.
- Participar en activitats relacionades amb la salut pública i la nutrició comunitària, demostrant habilitats en les relacions interpersonals i empatia amb les persones.
- Desenvolupar la capacitat d’anàlisi crítica en la pràctica diària i en la docència i la investigació.
- Planificar menús i dietes adaptats a la salut i la malaltia tant per a la nutrició clínica, com esportiva o la restauració col·lectiva.
Específiques
- Conèixer l’antropologia de la salut i l’alimentació humanes a nivell evolutiu i la seva implicació.
- Ser capaç d’aplicar coneixements bàsics d’anatomia i fisiologia, bioquímica, química, bromatologia, biologia i la psicologia del comportament alimentari.
- Conèixer els fonaments de la nutrició i la dietètica humanes, per així entendre les funcions metabòliques.
- Dissenyar planificacions alimentàries i nutricionals per a persones sanes i malaltes, identificant problemàtiques i biaixos, estereotipis i rols de gènere.
- Participar en el disseny de polítiques alimentàries, amb una perspectiva global, amb compromís per als drets fonamentals, la justícia social, la democràcia, el medi ambient i les polítiques de sostenibilitat.
- Integrar els coneixements de les ciències bàsiques i dels aliments per poder classificar els aliments segons la seva composició química, propietats físico-químiques, valor nutritiu, organolèptic, biodisponibilitat i sostenibilitat.
- Participar en el disseny, organització i gestió dels serveis de restauració col·lectiva.
- Integrar coneixements de fisiologia de l’exercici i l'entrenament esportiu.
- Conèixer els suplements i ergonutrients, les seves característiques, propietats, dosificacacions i temps d’utilització, així com els col·lectius o persones als quals van destinats.
- Dissenyar menús i preparacions per esportistes tenint en compte edat i gènere, necessitats i esports.
- Conèixer patologies relacionades amb la nutrició clínica i hospitalària.
- Dissenyar menús i recomanacions específiques per a persones afectades de càncer, al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, obesitat i altres malalties de gran prevalença.
|
Trimestre 1 |
Trimestre 2 |
Trimestre 3 |
---|---|---|---|
Curs 1 |
ECTS: 24 |
ECTS: 18 |
ECTS: 18 |
Curs 2 |
ECTS: 24 Bromatologia 2 (6 ECTS) |
ECTS: 18 Dietètica 1 (6 ECTS) |
ECTS: 18 Dietètica 2 (6 ECTS) |
Pròximament publicarem la resta de cursos. |
1. El perquè d'un espai tutorial
2. El PAT a l’ESCST
3. Objectius del PAT
4. Modalitats de tutoria
5. Tutores de l’ESCT
1. El perquè d'un espai tutorial
La recerca i la reflexió pràctica sobre la funció tutorial a la Universitat és un camp obert en el qual en aquests darrers anys s’està començant a formar un corpus teòric experimental. La societat actual no exigeix només als professionals uns coneixements teòrics i pràctics (saber i saber fer), sinó també unes competències relacionades amb el saber estar i el saber ser.
És aquí on l’espai de tutoria adquireix rellevància pel que fa a la funció educadora i de socialització, una funció més dins de l’ensenyament que contribueix al desenvolupament integral de la persona.
2. El PAT a l'Escola Superior de Ciències de la Salut
El Consell de Govern de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) va aprovar el passat 13 de juliol de 2011 la Normativa de Tutories d’Alumnes de Grau. En aquesta línea i dins de l’adaptació metodològica i curricular en la qual les universitats es veuen immerses, l’acció tutorial representa una acció docent rellevant i eficaç en el procés d’aprenentatge de l'estudiantat. Per aquesta raó la UPF aposta per un model de tutoría integral on es tenen en compte diversos aspectes que poden afectar l’aprenentatge de la/de l’estudiant al llarg dels anys d’estudi.
L’Escola Superior de Ciències de la Salut, com a centre adscrit a la UPF, contempla la necessitat que l’estudiantat disposi d’un Pla d’Acció Tutorial (PAT)
El PAT neix amb l’objectiu d’afavorir la integració i implicació de l’estudiantat a l’ESCST. Es tracta d’una acció educativa que s’està duent a terme per proporcionar a les i els estudiants universitaris un acompanyament i assessorament des de l’inici fins a la finalització de la seva carrera universitària.
3. Objectius del PAT
L’acció tutorial ha de satisfer tant els objectius de l’estudiantat com els de la universitat. Les tutories tenen com a finalitat:
- Vetllar per l’adaptació de l’estudiantat a la universitat.
L'adaptació dels i de les estudiants al primer trimestre del primer curs és essencial per reduir l'abandonament prematur dels estudis i la frustració.
- Estimular l’estudi i el rendiment acadèmic.
És important oferir a l’estudiantat un suport específic davant els estudis que ha escollit cursar, posant-li al seu abast eines i recursos que l’ajudin a potenciar el seu desenvolupament de l'itinerari acadèmic i professional.
- Ajudar en situacions de dificultat personal o d’estudi.
A vegades, hi ha situacions personals que afecten el bon seguiment dels estudis. La tutora ha de donar suport a la/l’ estudiant perquè pugui superar-los. Si els problemes personals són importants, la tutora pot recomanar-li un ajut psicopedagògic.
4. Modalitats de tutoria
La tutoria pot adoptar les modalitats següents:
- Tutoria individualitzada. Aquest tipus de tutoria permet un suport als estudiants basat en la relació personal i directa amb el tutor/a. Pot ser a demanda de l’estudiant i/o del tutor/a.
- Tutoria grupal, prèviament planificada, es duu a terme per treballar o bé temes de tipus transversal (pla d'estudis, itineraris...), o bé problemàtiques comunes entre els membres del grup.
En referència al desenvolupament de les tutories, es compta amb tres vies: presencial, telemàtica i mixta.
- Presencial, mitjançant les entrevistes directes, tant de tipus individual com grupal. En horaris convinguts entre estudiantat i el tutor/a.
- Telemàtica, mitjançant correu electrònic o per videoconferència.
- Mixta, si s'utilitzen ambdues modalitats anteriors.
El tutor/a té una especial implicació en situacions com:
- Règim de dedicació a l'estudi a temps parcial.
- Necessitats educatives especials.
- Esportistes d'elit.
- Risc de fracàs acadèmic, definit com esgotament de dues convocatòries d’una assignatura.
- Altres situacions que, en opinió del director/a d'escola, aconsellin una supervisió estricta.
5. Tutora de l'ESCST
La tutora acadèmica de l’ESCST és la Sra. Elisabeth Rosell.
Per tal de posar-vos en contacte amb elles podeu escriure un correu a erosell@tecnocampus.cat.
Sr. Jordi Sarola Gassiot
Dra. Marta Carrasco Marginet
Dra. Meritxell Puyané Oliva
Sra. Dolors Muns Cornellas
Dra. Màrian Buil Fabregà
Sr. Pere Bacardit Pintó
Sr. Pau Carratalà Pérez
Dr. Jorge Castizo Olier
Dra. Esther Cabrera Torres
Dr. Ishar Dalmau Santamaria
Dra. Alba Vidal Torres
En aquesta secció podràs consultar amb detall els crèdits, import dels estudis amb modalitat pagament únic i la cuota de finançament a 12 mesos.
També hi trobaràs informació sobre les taxes universitàries.
Ves-hi
El TecnoCampus ofereix diverses formes de pagament dels estudis de grau.
- Pagament únic
- Pagament fraccionat a 10 o 12 mesos, amb un préstec amb una entitat bancària. Actualment tenim acords amb Banc de Sabadell i amb Caixabank.
Pots accedir a aquesta secció on trobaràs tota a la informació i condicions sobre finançament i també podràs fer simulacions amb les calculadores de préstec.
Formes de pagamentEn aquesta secció podràs consultar el tipus de bonificacions que pots acreditar en el moment de la matrícula per gaudir de rebaixes en el preu de la matrícula.
- Família nombrosa
- Excel.lencia en estudis anteriors, com ara el batxillerat
- Certificats de discapacitat
- Etc.
També hi trobaràs un document extens amb les preguntes freqüents al respecte (FAQs)
Bonificacions sobre el preu de la matrículaEl TecnoCampus disposa d’un ampli programa de beques i ajuts econòmics de partida específica en el pressupost de la Fundació TecnoCampus amb aportacions de la mateixa Fundació, de la UPF i d’altres entitats privades.
Si compleixes els requisits acadèmics i/o econòmics, pots obtenir una beca per l’import total o parcial de la matrícula dels estudis de grau
Un de cada quatre estudiants han obtingut algun tipus de beca
Beques destacades:
- Beques TecnoCampus, amb criteris econòmics i acadèmics, que ofereixen diferents ajuts renovables al llarg dels estudis i que es resolen abans de la finalització del període de preinscripció del mes de juny.
- Beques de caràcter general del Ministeri. Els estudiants de grau del TecnoCampus poden sol·licitar les beques del Ministeri d’Educació per obtenir diferents ajuts econòmics en funció dels criteris acadèmics i econòmics que marqui la convocatòria.
- Ajuts per a estudiants universitaris de centres adscrits. Aquests ajuts tenen com a objectiu compensar parcialment l’estudiant per les despeses de la matrícula universitària d’estudis oficials de grau.
Accedeix a aquestes beques i a la resta de beques més especialitzades.
Horaris d'atenció:
Parc empresarial: de dilluns a divendres, de 9h a 18h.
Punt d'informació a l'estudiant (PIE): de dilluns a divendres, de 9:00 a 20:00h
Biblioteca - CRAI: De dilluns a divendres, de 9h a 21h. Horari especial en època d’exàmens i reduït a l’estiu.
Telèfons:
Universitat +34 93 169 65 01
Punt d'informació a l'estudiant +34 93 702 32 32
Parc empresarial +34 93 169 65 02
Màsters, Postgraus i Formació Continuada
+34 93 702 19 59
Biblioteca: +34 93 169 65 01