Informació general


Tipus d'assignatura: Obligatòria

Coordinador: Jordi Sarola Gassiot

Trimestre: Tercer trimestre

Crèdits: 6

Professorat: 

Miguel Sabariego Navarro
Alicia Costa Izurdiaga 
Eduard Domínguez Sala 

Curs acadèmic: 2025

Curs d'impartició: 3

Llengües d'impartició


  • English

L'assignatura s'impartirà integrament en llengua anglesa. Tot el material de l'assignatura serà en aquesta llengua.

Competències / Resultats d'aprenentatge


Competències específiques
  • RAE1- Identificarà els fonaments químics, bioquímics i biològics d'aplicació en nutrició humana i dietètica.
     

  • RAE2- Aplicarà els coneixements sobre l'estructura i funció del cos humà des del nivell mol·lecular a l'organisme complert, en les diferents etapes de la vida.
     

Presentació de l'assignatura


L’assignatura de Nutrigenòmica pertany a la Matèria 4: Ciències de la nutrició, la dietètica i la salut  del Grau en Nutrició Humana i Dietètica.

És una assignatura important per entendre com els nutrients poden influir en els nostres gens i com la genètica pot afectar la resposta de cada persona als aliments i a les dietes, obrint la porta a una nutrició personalitzada en funció del genoma de cada individu.

L'aula (física o virtual) és un espai segur, lliure d'actituds masclistes, racistes, homòfobes, trànsfobes i discriminatòries, ja sigui cap a l'alumnat o cap al professorat. Confiem que entre totes i tots puguem crear un espai segur on ens puguem equivocar i aprendre sense haver de patir prejudicis d'altres.

 

Continguts


L’assignatura es divideix en tres grans blocs:

Bloc 1. Bases conceptuals de la genètica i la genòmica: àcids nucleics, replicació, expressió gènica i regulació, mecanismes d’herència, epigenètica i òmiques.

Bloc 2. Nutrigenètica i nutrigenòmica fonamental: genètica i obesitat, genètica i malalties de la glucèmia, genètica i malalties cardiovasculars, genètica i inflamació.

Bloc 3. Nutrigenètica i nutrigenòmica traslacional: variabilitat genètica i resposta a la dieta, nutrició personalitzada, genètica i resposta a l’exercici físic, metagenòmica, nutrigenòmica i genètica de poblacions, aspectes legals i ètics de la nutrigenòmica.

Els seminaris de l’assignatura consistiran en la discussió detallada de casos clínics complexos.

Activitats i sistema d'avaluació


 

El sistema d’avaluació de les competències i els resultats d’aprenentatge d’aquesta assignatura contempla diferents activitats d’avaluació de la Matèria 4: Ciències de la nutrició, la dietètica i la salut 

Modalitat presencial:

Codi

Sistema d'avaluació 

 Ponderació mínima 

Ponderació màxima 

Resultats d'aprenentatge 

EP1 

Examen final

20% 

40%

RAE1, RAE2

EP2 

Exposicions orals, individuals i/o grupals 

15% 

60%

RAE1, RAE2

EP3 

Presentació treball seminaris individual o grupal 

15% 

60%

RAE1, RAE2

 

Modalitat virtual: 

Codi 

Sistema d'avaluació

Ponderació mínima 

Ponderació màxima

Resultats d'aprenentatge 

EV1 

Examen a través de l'E-Campus

5% 

15%

RAE1, RAE2

EV3 

Us adeqüat del campus virtual i les TIC aplicades a la matèria 

10% 

25%

RAE1, RAE2

 

S'utilitza un sistema de qualificació quantitativa (de 0 a 10) i qualitativa (suspens, aprovat, notable, excel·lent, matrícula d'honor) segons RD 1125/2003.

Perquè la nota de l’examen faci mitjana amb la resta de notes obtingudes durant el transcurs de l’assignatura serà necessari obtenir una nota igual o superior a 5 punts sobre un total de 10 punts.

Segons normativa UPF, l’alumnat que té opció a realitzar la recuperació de l’assignatura és aquell que hagi obtingut una qualificació de “suspens”. En cas de no superar l’assignatura, l’única part susceptible de recuperació és l’examen, amb un examen extraordinari (recuperació) dins del mateix curs acadèmic.

El sistema d’avaluació i el període de recuperació es detalla en el Pla d’Aprenentatge disponible a l’aula virtual a l’inici de l’assignatura.

Bibliografia


Bàsic

De Caterina, R., Martínez, J. A., & Kohlmeier, M. (Eds.). (2019). Principles of nutrigenetics and nutrigenomics: Fundamentals of individualized nutrition. Elsevier. 

Keservani, R. K., Ahire, E. D., Khairnar, S. J., Kshirsagar, S. J., & Kesharwani, R. K. (Eds.). (2024). Nutrigenomics and nutraceuticals (1st ed.). Apple Academic Press.