Informació general


Tipus d'assignatura: Obligatòria

Coordinador: Jordi Sarola Gassiot

Trimestre: Primer trimestre

Crèdits: 6

Professorat: 

María Marhuenda Muñoz
Marcos Llorca Vaello 
Sílvia Roure Díez 
Jordi Sarola Gassiot 

Curs acadèmic: 2025

Curs d'impartició: 2

Llengües d'impartició


  • Català

Les classes presencials orals s'impartiran generalment en català. A més, s'empraran documents i material en llengua castellana i anglesa.

Competències / Resultats d'aprenentatge


Competències específiques
  • RAE14- Reconeixerà la microbiologia, parasitologia i toxicologia dels aliments.
     

Presentació de l'assignatura


L'assignatura de microbiologia dels aliments pertany a la Matèria 2, Ciències dels Aliments, assignatura de tipologia obligatòria.

Aquesta assignatura vol introduir a l'alumnat en l’estudi dels microorganismes, les principals tècniques pel seu estudi i la seva relació amb els aliments.

L'aula (física o virtual) és un espai segur, lliure d'actituds masclistes, racistes, homòfobes, trànsfobes i discriminatòries, ja sigui cap a l'alumnat o cap al professorat. Confiem que entre totes i tots puguem crear un espai segur on ens puguem equivocar i aprendre sense haver de patir prejudicis d'altres.

Continguts


Tema 1. Introducció a la microbiologia i parasitologia.

Tema 2. Tècniques d’estudi.

Tema 3. Microbiologia dels aliments.

Tema 4. Parasitologia dels aliments.

 

Pràctica 1. Materials i tècniques al laboratori de microbiologia (grup reduït).

Pràctica 2. Anàlisi d'aigües (grup reduït).

Pràctica 3. Anàlisi d'aliments (grup reduït).

 

Seminari 1. Parasitologia. Casos clínics I.

Seminari 2. Parasitologia. Casos clínics II.

Activitats i sistema d'avaluació


El sistema d’avaluació dels resultats d’aprenentatge d’aquesta assignatura contempla diferents activitats d’avaluació de la Matèria 2, Ciències dels Aliments.

Es combina l'avaluació contínua (presencial i virtual) i un examen presencial.

Avaluació de la modalitat presencial:

Codi

Sistema d’avaluació

Ponderació mínima

Ponderació màxima

Resultats d’aprenentatge

EP1

Examen presencial final

20%

40%

RAE 14

EP2 Exposicions orals grupals 15% 60% RAE 14

EP3

Presentació de memòria escrita de les pràctiques de laboratori

15%

60%

RAE 14

 

Avaluació de la modalitat virtual:

Codi

Sistema d’avaluació

Ponderació mínima

Ponderació màxima

Resultats d’aprenentatge

EV3

Participació en activitats i/o debats plantejats a l'e-Campus

10%

25%

RAE 14

S'utilitza un sistema de qualificació quantitativa (de 0 a 10) i qualitativa (suspens, aprovat, notable, excel·lent, matrícula d'honor) segons RD 1125/2003.

Perquè la nota de l’examen faci mitjana amb la resta de notes obtingudes durant el transcurs de l’assignatura serà necessari obtenir una nota igual o superior a 5 punts sobre un total de 10 punts.

Segons normativa UPF, l’alumnat que té opció a realitzar la recuperació de l’assignatura és aquell que hagi obtingut una qualificació de “suspens”. En cas de no superar l’assignatura, l’única part susceptible de recuperació és l’examen, amb un examen extraordinari (recuperació) dins del mateix curs acadèmic.

El sistema d’avaluació i el període de recuperació es detalla en el Pla d’Aprenentatge disponible a l’aula virtual a l’inici de l’assignatura.

L’ús de la intel·ligència artificial (IA) en aquesta assignatura es troba regulat al Pla d’Aprenentatge. Cal consultar-lo per conèixer les condicions específiques d’ús. 

Bibliografia


Bàsic

García Manrique, P. (2016). Control microbiológico y sensorial de los alimentos. Madrid: Editorial Síntesis. ISBN: 978-84-9077-308-6.

Hernández Urzúa, M. A. (2021). Microbiología de los alimentos: fundamentos y aplicaciones en ciencias de la salud. Ciudad de México: Editorial Médica Panamericana. ISBN: 978-607-8546-83-2.

Smith, M. (2018). Food safety and inspection: An introduction. London: Routledge. ISBN: 978-0-8153-5354-5.

Complementària

Frazier, W. C., & Westhoff, D. C. (1993). Microbiología de los alimentos. Zaragoza: Acribia.

Madigan, M. T., Yero Corona, D., & other. (2015). Brock. Biología de los microorganismos (14.ª ed.). Madrid: Pearson Educación. ISBN: 978‑84‑9035‑279‑3