Que estàs buscant?
B1_F Que els estudiants hagin demostrat tenir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i es trobi en un nivell que, si es recolza amb llibres de text avançats, inclou també algun aspecte que impliqui coneixements procedents de la vanguardia del seu camp d'estudi
B2_F Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements a la seva feina o vocació d'una forma professional i tinguin les comptències que es solen demostrar mitjançant l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi
B3_F Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi), per emetre judicis que incorporin una reflexió sobre temes rellevants de caire social, científic i ètic
E5_F Valorar l'estat funcional del pacient, considerant els aspectes físics, psicològics i socials
E19_F Saber comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els usuaris del sistema sanitari, així com amb altres professionals
E21_F Identificar els efectes de la pràctica de l'exercici físic sobre l'estructura i funció del cos humà
T1_F Adquirir la capacitat per comunicar-se en una llengua estrangera i treballar en un context internacional
T2_F Demostrar capacitat d'organització i planificació
T3_F L'estudiant ha de ser capaç de desenvolupar habilitats en les relacions interpersonals i siguin capaços de treballar dins d'un equip intra i interdisciplinar
L’assignatura de farmacologia i nutrició, que englova dues àrees específiques de coneixement (la farmacologia i la nutrició) té com a finalitat iniciar als estudiants de segon curs de la Doble Titulació en Fisioteràpia i Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) en el coneixement i l’ús de les estratègies farmacològiques i el coneixement dels principis fonamentals de la nutrició humana aplicats a les ciències de l’esport i la fisioteràpia.
Identifica el principals fets històrics de l'anatomia, fisiologia, bioquímica i biomecànica, així com saber reconèixer els mètodes d'estudi i tècniques de registre més utilitzades en aquestes disciplines i interpretar les seves dades i gràfics.
Aplica, basant-se en el coneixement, els efectes de l'activitat física i de les intervencions físiques, provocats sobre les reaccions bioquímiques dels diferents òrgans i sistemes humans.
Aplica, basant-se en el coneixement, els canvis i adaptacions que es produeixen per la variació d'edat, gènere i estrès ambiental.
Activitat |
Hores |
Metodologia |
Competències |
Classes magistrals |
47 |
Sessions presencials amb material audiovisual. |
B1, B2, B3, T2, E5, E19, E21 |
Treball grupal |
12 |
Estudi de casos i resolució de problemes. |
B1, B2, B3, T1, T2, T3, E5, E19, E21 |
Tutoria grupal |
3 |
Sessions presencials |
B1, B2, E19, T2 |
Seminaris |
10 |
Treballs en grup a través d’activitats d’aprenentatge cooperatiu. |
B1, B2, B3, T1, T2, T3, E5, E19, E21 |
Treball Individual |
13 |
Qüestionaris i treballs individuals |
B1, B2, B3, T1, T2, E5, E19, E21 |
Treball autònom |
65 |
Estudi personal i recerca bibliogràfica. |
B1, B2, B3, T1, T2, E5, E21 |
El primer dia es presentarà el programa i s’explicarà el funcionament de les activitats individuals i els seminaris.
Continguts de Farmacologia:
Tema 1. Farmacologia General
Tema 2. Farmacologia del sistema endocrí, sistema ossi i articulacions
Tema 3. Farmacologia del sistema respiratori
Tema 4. Farmacologia del sistema cardiovascular
Tema 5. Antiinflamatoris i Dolor
Tema 6. Farmacologia sanguinia
Tema 7. Farmacologia de l’exercici. Dopatge
Tema 8. Farmacologia múscul-esquelètica
Tema 9. Farmacologia del sistema nerviós
Seminari 1, 2 i 3.
Es treballarà el maneig de fàrmacs i la resolució de càlculs farmacèutics a partir de problemes numèrics plantejats relatius a la dosificació de medicaments per la preparació i administració dels mateixos. D’aquesta manera els alumnes aprendran a realitzar correctament càlculs de dosis de medicaments aplicant les fórmules necessàries. També s’aprofundirà en la resolució de casos pràctics en els que es treballaran els conceptes tractats a les classes teòriques.
Continguts de nutrició:
Tema 1. Introducció.
1.1. Antropobiologia i alimentació.
1.2. Paper de la nutrició en l’evolució humana.
1.3. Abordatge interdisciplinar.
1.4. Rols del fisioterapeuta en l’àmbit alimentari i nutricional.
Tema 2. Energia i nutrients.
2.1. Energia i valor energètic
2.2. Macronutrients: hidrats de carboni, proteïnes, lípids, fibra alimentària
2.3. Micronutrients: vitamines i minerals.
Tema 3. Grups alimentaris:
3.1.- Grup dels làctics.
3.2.- Grup de la carn, peix i ous.
3.3.- Grup dels cereals, tubercles i llegums.
3.4.- Grup de la fruita i verdura.
3.5.- Grup dels greixos.
3.6.- Grup altres aliments.
Tema 4. Alimentació equilibrada.
4.1. Patrons alimentaris.
4.2. Consell alimentari.
Tema 5. Alimentació en l’esport i l’activitat física.
5.1. Característiques.
5.2. Pautes nutricionals: pre, durant i post exercici.
5.3. Hidratació.
5.4. Ergonutrició.
Seminari 1, 2 i 3.
A les sessions de seminaris s'explicaran diferents conceptes necessaris per utilitzar-los de manera pràctica i relacionats amb temes tractats durant l'assignatura.
Treballs individuals.
Són tres treballs de caràcter obligatori i s’implementaran a través de la plataforma Moodle. S’aniran obrint i tancant segons el període docent.
Els textos, articles o vídeos estaran penjants a la plataforma Moodle o caldrà cercar-los ser la web segons indicacions.
Activitat |
Hores |
Classes magistrals |
47 |
Treball grupal |
12 |
Tutoria grupal |
3 |
Seminaris |
10 |
Treball individual |
13 |
Treball autònom |
65 |
L’avaluació de l’assignatura és continuada, a través de diferents eines per valorar les diferents competències necessàries per a superar la matèria.
L’avaluació de les competències es farà mitjançant les següents activitats:
En l’avaluació de les competències es tindrà en compte la presència i la implicació durant els seminaris i les resolucions de problemes així com les intervencions individuals en els diferents exercicis a la plataforma Moodle.
Activitat avaluadora |
Ponderació |
Competències avaluades |
Treballs en grup |
20% |
B1, B2, B3, T1, T2, T3, E5, E19, E21 |
Treballs individuals |
30% |
B1, B2, B3, T1, T2, E5, E21 |
Examen final individual (50% de farmacologia i 50% de nutrició) |
50% |
B1, B2, B3, T1, T2, T3, E5, E19, E21 |
Perquè la nota de l’examen faci mitja amb la resta de notes obtingudes durant el transcurs de l’assignatura serà necessari obtenir una nota superior a 5 punts. A l’examen serà necessari aprovar tant la part corresponent als continguts de Nutrició com la corresponent als continguts de Farmacologia.
Les notes resultants dels treballs individuals i en grup realitzats durant el transcurs de l'assignatura no seran recuperables.
Segons estableix l’article 5 del Real Decreto 1125/2003, els resultats obtinguts per a l’alumne es qualificaran en funció de l’escala numèrica de 0 a 10, amb la corresponent qualificació qualitativa: suspens, aprovat, notable, excel·lent, matrícula d’honor.
Activitat avaluadora en període de recuperació |
Ponderació |
Competències avaluades |
Examen individual |
50% |
B1, B2, B3, T1, T2, T3, E5, E19, E21 |
D'acord amb la normativa vigent, només es pot optar a la recuperació, si s'ha suspès l'assignatura. Si la qualificació és de No presentat/da, no s'hi podrà optar a la recuperació.
Contreras J, Gracia M. (2005). Alimentación y cultura: perspectives antropológicas. Barcelona: Ariel.
Betés M, Duran M, Mestres C, Nogues MR. Farmacología para Fisioterapeutas. Panamericana 2008.
Rang HP, Dale MM, Ritter JM, Flower RJ, Henderson G. Farmacología. 7ª edición. Elsevier 2012.
Castells Molina S, Hernández Pérez M. Farmacología en Enfermería. 3ª edición. Elsevier, 2012.
Mendoza Patiño, N. Farmacología Médica. Panamericana, 2008.
Salas-Salvadó et al. Nutrición y Dietética Clínica. 2a ed. Barcelona: Elsevier, 2008.
Rodríguez VM, Urdampilleta A. (2013). Nutrición y dietètica para la actividad física y el deporte. La Coruña: Netbiblo.
Lorenzo P, Moreno A, Lizasoain I, Leza JC, Moro MA, Portolés A. Velázquez: Farmacología básica y clínica. 18ª edición. Panamericana, 2008.
Del Rio J. Farmacología básica. 3ª edición. Sintesis, 2003.
Mosquera JM, Galdos P. Farmacología Clínica para Enfermería 4ª edición. McGraw-Hill, 2005.
Zabalegui Yárnoz A. Administración de fármacos y cálculos de dosis. 1ª edición. Masson, 2005.
Burke L (2006). Clinical Sports Nutrition. McGraw-Hill
Heymsfield SB, Lohman TG, Wang Z, Going SB. (2005). Composición corporal. México: McGraw-Hill.
http://www.sennutricion.org/es/inicio
Ryan M. (2007). Sports Nutrition for Endurance Athletes. Velopress.
Burke L. (2007). Practical Sports Nutrition. Human Kinetics.
El libro blanco de la hidratación. Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación, 2006.
http://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/
http://www.nutricioncomunitaria.org/es/
Serra Ll, Aranceta J. Nutrición y Salud Pública: Métodos, bases científicas y aplicacions. 2a ed. Barcelona: Masson, 2006.
https://www.assal.gov.ar/assa/documentacion/libro_blanco_hidratacion.pdf
Edwards LD, Fox AW, Stonier PD. Principles and practice of pharmaceutical medicine. 3ª edición, Wiley-Blackwell, 2010.
Bernabeu Mestre, J, Bengoa Lecanda, JM. Tras la ruta del hambre: nutrición y salud
Mahan LK, Escott-Stump S. Nutrición y dietoteràpia de Krause. 10a ed. Mèxic: McGraw-Hill Interamericana, 2001.
Ortega RM, Requejo AM, López A, Andrés P. La Composición de los Alimentos. Madrid: Commplutense; 2004.
Nagle H. Introducción a la farmacologia. 5ª edición, Mc Graw Hill, 2007.
Armijo JA, Mediavilla A. Farmacología humana. 6ª edición, Elsevier Masson, 2014.
http://www.seedo.es/images/site/documentacionConsenso/Libro_Blanco_Nutricion_Esp-2013.pdf
http://www.seen.es/inicio.aspx
Flórez J, Armijo JA, Mediavilla A. Farmacología Humana. 6ª edición. Masson,2010.
Campillo Álvarez JE. El mono obeso. Crítica: Barcelona, 2010.
Contento I. Nutrition, education: linking research, theory, and practics. Jones and Barlett. Publishers, 2007.
http://www.fao.org/nutrition/en/
De Luís R, Bellido D. Dietoterapia, Nutrición Clínica y Metabolismo. Madrid: Díaz de Santos; 2010.
Libro Blanco de la Nutrición en España. Fundación Española de la Nutrición (FEN), 2013.