Que estàs buscant?
CE28: Aplicar la informàtica industrial i les comunicacions.
Assignatura emmarcada en la matèria d’Informàtica Industrial. L’assignatura pretén capacitar l’estudiant en el disseny de sistemes embedded industrials basats en microcontroladors de 32 bits, i amb el suport d’un sistema operatiu de temps real (RTOS). Donades les característiques de l’entorn industrial, s’estudien i dissenyen sistemes reactius de temps real, implementant principalment funcions de control, i els sistemes de comunicacions adients per a la connexió de tots els elements que hi participen. Es donen els coneixements bàsics sobre els elements principals dels sistemes informàtics de la planta industrial, destacant alguns aspectes claus relacionats amb l’smart factory.
Aquesta assignatura disposa de recursos metodològics i digitals per fer possible la seva continuïtat en modalitat no presencial en el cas de ser necessari per motius relacionats amb la Covid-19. D’aquesta forma s’assegurarà l’assoliment dels mateixos coneixements i competències que s’especifiquen en aquest pla docent.
El Tecnocampus posarà a l’abast del professorat i l’alumnat les eines digitals necessàries per poder dur a terme l’assignatura, així com guies i recomanacions que facilitin l’adaptació a la modalitat no presencial.
En acabar l’assignatura l’estudiant o estudianta ha de ser capaç de:
L’assignatura alterna setmanes amb 2 hores i 4 hores de classes presencials a l’aula (grup gran), on es desenvoluparan els continguts teòrics i es resoldran exercicis i problemes de caire pràctic, a més de 2 hores quinzenals dedicades a pràctiques de laboratori i estudis de cas (grup petit), on es treballa la part pràctica de les dues primeres activitats de l’assignatura, i s’aprofundeix en la resolució d’exercicis i problemes. És obligatòria l’assistència a totes les sessions, tant teòriques com pràctiques.
Les sessions de laboratori (grup petit) són d’assistència obligatòria (condició necessària per a concorre a l’avaluació de l’activitat corresponent), i es desenvoluparan reunint els alumnes en grups de 2 a 6 persones. Cada activitat necessita d’una preparació prèvia que es realitzarà, una part a les classes presencials a l’aula, i una altra l’hauran de realitzar els alumnes en el temps d’aprenentatge autònom. Aquestes activitats, però, s’allargaran temporalment més enllà de les hores de laboratori, i els alumnes les hauran de completar durant el temps d’aprenentatge autònom.
Sempre que es consideri escaient es posarà a disposició dels alumnes activitats de caire totalment opcional que els ajudin a preparar i a preparar-se per a les de caire obligatori.
Donada la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19, la impartició de l’assignatura es realitza en una modalitat híbrida: la teoria es virtualitza i es farà mitjançant l’ús de la plataforma ZOOM; les pràctiques de laboratori es mantenen en format presencial. S’ha mantingut en tot moment la sincronia d’impartició, tot programant, les sessions de teoria en les franges de l’horari assignat a l’assignatura.
Així, s’han alternat setmanes amb 2 hores i 4 hores de classe amb tot el grup mitjançant sessions amb ZOOM. En aquestes sessions s’han treballat els continguts teòrics de l’assignatura i s’han resolt exercicis i problemes de caire pràctic.
S’han mantingut les 2 hores quinzenals de pràctiques de laboratori, impartides presencialment. En aquestes sessions es treballen aspectes relacionats amb les activitats pràctiques de l’assignatura, que consisteixen en el desenvolupament d’aplicacions software per al MCU Cortex M4, i també es treballa el tema del disseny hardware de computadors embedded. S’han mantingut els equips de treball d’entre 2 i 6 persones, en funció de l’activitat a desenvolupar.
L’assistència a les sessions ZOOM, sobre continguts de teoria, i a les presencials de pràctiques és obligatòria.
Títol contingut 1: Fonaments tecnològics per a la gestió industrial
Títol contingut 2: Sistemes de temps real
Títol contingut 3: Embedded Systems
Títol contingut 4: Comunicacions industrials
Títol de l’ACTIVITAT 1: Aritmètica de precisió finita. Impacte en algorismes de number crunching
Títol de l’ACTIVITAT 2: Aplicacions industrials de DSP i de temps real
Títol de l'ACTIVITAT 3: Prova d’avaluació continuada (PAC 2a)
Títol de l'ACTIVITAT 4: Prova d’avaluació continuada (PAC 2b)
Títol de l'ACTIVITAT 5: Prova d’avaluació continuada (PAC 3)
LLIURABLES I VINCLES AMB L'AVALUACIÓ: Resolució de la prova. Aquesta activitat representa un 4% de la nota total de l’assignatura
Títol de l'ACTIVITAT 6: Examen 1
Títol de l'ACTIVITAT 7: Examen 2
Per a cada activitat, els docents informaran de les normes i condicions particulars que les regeixin. Aquesta informació es comunicarà a l’aula física i/o es publicarà a l’aula virtual.
Les activitats unipersonals pressuposen el compromís de l’estudiant de realitzar-les de manera individual. Es consideraran suspeses totes aquelles activitats en què l’estudiant no acompleixi aquest compromís amb independència del seu paper (origen o destí).
Igualment, les activitats que s’hagin de realitzar en grups pressuposen el compromís per part dels estudiants que l’integren de realitzar-les en el si del grup. Es consideraran suspeses totes aquelles activitat en què el grup no hagi respectat aquest compromís amb independència del seu paper (origen o destí) . La responsabilitat dels resultats del treball és del grup, i no de les individualitats que el composen. En qualsevol cas, els docents poden, en base a la informació de què disposin, personalitzar la qualificació per a cada integrant del grup.
Qualsevol activitat no lliurada es considerarà puntuada amb zero punts. La no assistència a alguna sessió de laboratori exclou de forma automàtica de l’avaluació de l’activitat corresponent, considerant-se puntuada amb zero punts.
És potestatiu dels docents acceptar o no lliuraments fora dels terminis que s’indiquin. En el cas que aquests lliuraments fora de termini s’acceptin, és potestatiu del docent decidir si aplica alguna penalització i la quantia d’aquesta.
La qualificació final és la suma ponderada de les qualificacions de les activitats
Activitat 1: 10%
Activitat 2: 20%
Activitat 3: 3%
Activitat 4: 3%
Activitat 5: 4%
Activitat 6: 30%
Activitat 7: 30%
L’assistència a les sessions teòriques i de laboratori i el lliurament dels informes corresponents de les activitats 1 i 2 és condició necessària per a l’avaluació de l’assignatura. L’algorisme de càlcul de la nota només s’aplica si la nota mitjana ponderada de les Activitat 3 i 4 és major o igual a 3. En cas contrari l’assignatura resta suspesa.
L’examen de recuperació només dona opció a aprovar l’assignatura amb una nota de 5, excepte en el cas en que la nota mitjana ponderada de les 2 primeres activitats sigui igual o superior a 8. En aquest cas la nota final correspondrà a la nota mitjana ponderada de totes les activitats de l’assignatura (l’examen de recuperació correspon a les activitats 3 i 4, i la seva nota haurà de ser major o igual a 3).
Per a les activitats 1 i 2, si el resultat de la seva avaluació no és satisfactori, o els docents ho consideren oportú podran convocar als integrant d’un grup a la realització d’una prova d’avaluació individualitzada.
HORRILLO, J. (2020). Materials de l’assignatura d’Informàtica Industrial. ESUPT. Mataró.
VALVANO, J. (2014). Embedded Systems: Real-Time Operating Systems for ARM Cortex-M Microcontrollers.
BUTTAZZO, G. (2011). Hard Real-Time Computer Systems. Springer.
MARWEDEL, P. (2011). Embedded System Design. Springer.
GUERRERO, V.; YUSTE, R.; MARTÍNEZ, L. (2010). Comunicaciones Industriales. MARCOMBO.
BENETT, S. (1994). Real-Time Computer Control. Prentice-Hall.
KOPETZ, H. (2011). Real-Time Systems: Design Principles for Distributed Embedded Applications. Springer-Verlag.
Zhu, Y. (2015). Embedded Systems with ARM Cortex-M. Microcontrollers in Assembly Languange and C. E-Man Press.