Informació general


Tipus d'assignatura: Bàsica

Coordinador: Jordi Sarola Gassiot

Trimestre: Segon trimestre

Crèdits: 6

Professorat: 

Eduard Domínguez Sala

Idiomes d'impartició


  • Català
  • Castellano

Les presentacions orals a l'aula seran en llengua catalana i llengua española.

Competències


Competències específiques
  • RAE1- Identificarà els fonaments químics, bioquímics i biològics d'aplicació en nutrició humana i dietètica.
     

Competències generals
  • RAG8- Classificarà els aliments i productes alimentaris determinant-ne les propietats, el valor nutritiu, la biodisponibilitat dels nutrients, les característiques organolèptiques i les modificacions que pateixen com a conseqüència dels processos tecnològics i culinaris.
     

Descripció


L'assignatura de química pertany al mòdul 1 de Formació Bàsica del Grau en Nutrició Humana i Dietètica.  

L’objectiu de l’assignatura és que l’alumne tingui els coneixements de química necessaris per a l’exercici de la professió de dietista-nutricionista, i que sigui capaç d’aplicar-los en la resolución de problemes pràctics.  Per tal d’assolir aquest objectiu es treballaran les competències espcífiques com els fonaments químics en ciències dels aliments i la nutrició, i les propietats físico-químiques dels aliments. 

L'alumne també ha d’assolir una sèrie de capacitats experimentals en tècniques químiques de laboratorio, normes de seguretat per a la utilització de reactius químics i l’elaboración d’un quadern de laboratorio. En les sessions de laboratori caldrà que treballi en equip, compartint material de laboratori, tenint cura del mateix i solucionant problemes. 

Continguts


Bloc 1. Principis de química i estructura de la matèria. 

Tema 1. Introducció i conceptes fonamentals. 

Tema 2. Estructura atómica i classificació periòdica dels elements: àtoms, elements, taula periòdica, el mol. 

Tema 3. Enllaç químic i estats d’agregació de la matèria: enllaç iònic i covalent, forces intermoleculars. 

Bloc 2. Termodinàmica i cinètica. 

Tema 4. Termodinàmica química i equilibri. 

Tema 5. Cinètica química. Càlculs químics (estequiometria): grams, mols i volums. 

Bloc 3. Reaccions. 

Tema 6. L’aigua. Dissolucions i equilibris de sol·lubilitat. 

Tema 7. Equilibris àcid-base. 

Tema 8. Reaccions d’oxidació-reducció. Nombre d’oxidació: oxidants i reductors. Antioxidants. 

Bloc 4. Química orgànica. 

Tema 9. Química orgànica: alcans, alquens i aròmatics. Isometria. Propietats I reactivitat. Nutrients orgànics. 

Tema 10. Química orgànica: hal·logenats, alcohols, aldehids i cetones. Propietats I reactivitat. Nutrients orgànics. 

Tema 11. Química orgànica: àcids carboxílics I els seus derivats. Propietats I reactivitat. Nutrients orgànics. 

Tema 12. Química orgànica: amines i herocíclics. Propietats i reactivitat. Nutrients orgànics. 

Seminari 1.  Treball previ pràctiques laboratori químic (grup sencer). 

Seminari 2. Sessió de riscos laborals i treball en laboratori (grup sencer). 

Seminari 3. Pràctica: laboratori (grup reduït). 

Seminari 4. Pràctica: laboratori (grup reduït). 

Sistema d'avaluació


El sistema d’avaluació es realitzarà segons les directrius de la Normativa Académica de las Enseñanzas de Grado de la Universidad Pompeu Fabra. Els resultats obtinguts per a l’estudiantat s’expressaran en qualificacions numèriques, d’acord amb l’escala prevista en el  Real Decreto 1125/2003, de 5 de setembre, per al que s’estableix el sistema europeu de crèdits i el sistema de qualificacions en les titulacions universitàries de caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional:  

0,0 – 4,9: Suspens (SS) 

5,0 – 6,9: Aprovat (AP) 

7,0 – 8,9: Notable (NT) 

9,0 – 10: Excel·lent (SB) 

Segons la Normativa acadèmica de graus només hi haurà una convocatòria oficial que contemplarà dos períodes diferents d'avaluació: 

1. Període ordinari, que té lloc de forma integrada al procés formatiu i durant el període lectiu. 

2. Període extraordinari, en el qual l'estudiant pot ser avaluat altra vegada de les tasques, activitats o proves que no s'hagin superat satisfactòriament en el marc del primer període. 

Període ordinari 

Avaluació de la modalitat presencial: 

Codi 

Sistema d’avaluació 

Ponderació 

Resultats d’aprenentatge 

EP1 

Examen final 

30% 

RAG8, RAE1 

 

EP2 

Exposicions orals, individuals i/o grupals 

15% 

RAG8, RAE1 

 

EP3 

Presentació de memoria escrita del treball de laboratori 

25% 

RAG8, RAE1 

 

Avaluació de la modalitat virtual: 

Codi 

Sistema d’avaluació 

Ponderació 

Resultats d’aprenentatge 

EV1 

Examen a través de l’E-Campus. 

20% 

RAE1 

EV3 

Exposicions de casos o exercicis pràctics 

10% 

RAG8, RAE1 

 

Període d'avaluació extraordinari 

Requisits per a superar l'avaluació contínua (AC):  

- Realització mínima obligatòria a l'assignatura i els seminaris del 75%, queden incloses les faltes per malaltia o lesió.  

- Si no se supera l'avaluació contínua per l'incompliment d'algun dels requisits necessaris descrits anteriorment, l'alumne suspendrà l'assignatura.  

Recuperació: Dins del mateix curs, existeix la possibilitat de recuperar competències no assolides durant l'assignatura. D'acord amb la normativa vigent, en l'activitat avaluadora de l'examen, només es podrà optar a la recuperació de l'assignatura, si s'ha suspès. En el cas dels No presentat/da, no es podrà optar a la recuperació. 

Treballs: Tots els treballs s'hauran d'entregar obligatòriament a través de l'Aula Virtual en la data indicada. No s'acceptarà cap treball fora de termini. Els seminaris seran obligatoris (75% d’assistència mínima. La nota mitja obtinguda en l'avaluació continuada farà mitja amb la nota de l'examen final. Per fer mitja serà necessari haver aprovat l'examen final. La còpia total o parcial en qualsevol de les activitats d'aprenentatge significarà un "No Presentat" en l'assignatura, sense opció a presentar-se a la prova de recuperació i sense perjudici de l'obertura d'un expedient per aquest motiu. Per tant, el plagi o la còpia de treball aliè seran penalitzats segons la Normativa de drets i deures dels i de les estudiants de la Universitat de Pompeu Fabra. S’informarà a la Universitat i se li posarà una falta greus a l’expedient.  

Per facilitar la citació apropiada de textos i materials cal consultar les orientacions i pautes de citació acadèmica disponibles a la pàgina web de la Biblioteca

Bibliografia


Bàsic

Belitz, H. D.; Grosch, W. (1998). Química de los alimentos (4 ed.). Acribia. 

Chang, R.; Goldsby, K. A. (2013). Química (11 ed.). McGraw-Hill. 

Petrucci, R.H.; Harwood, W.S.; Herring, F.J. (2011). Química General: Principios y aplicaciones modernas (8 ed.). Prentice Hall. 

Complementary

Reboiras, M. D. (2006). Química : la ciencia básica [Book]. Thomson-Paraninfo.