Que estàs buscant?
En anglès no s'imparteix l'assignatura, només moments puntuals en lectures (diapositives, articles, diaris, etc.).
Tenir la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment en la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que inclouen una reflexió sobre temes rellevants de caire social, científic o ètic
Posar en funcionament programes d'activitat física i esport adreçat a poblacions especials
Identificar els riscos que es deriven per a la salut, de la pràctica d'activitats físiques i esportives inadequades i proposar alternatives
Seleccionar el material i equipament esportiu adequat per a cada tipus d'activitat i població i en condicions de seguretat
Descriure els factors comportamentals i socials que condicionen la pràctica de l'activitat física i de l'esport
Reconèixer els efectes de la pràctica de l'exercici físic sobre l'estructura i funció del cos humà
Entendre els fonaments, estructures i funcions de les habilitats i patrons de la motricitat humana
Desenvolupar habilitats de lideratge, relació interpersonal i treball en equip
Activitat física Adaptada és una assignatura que tracta el moviment humà, l’activitat física i l’esport posant èmfasi en els interessos i capacitats dels individus amb condicions limitats de salut, discapacitat o trastorn crònic.
Pretén contribuir en les habilitats comunicatives i de coneixement fonamentals que tot graduat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport hauria de posseir i conèixer, amb solvència per concedir un servei de qualitat per a persones amb discapacitat amb entorns inclusius o específics de la practica, ja siguin recreatius, educatius, clínics, o esportius des d’una perspectiva saludable.
L'aula (física o virtual) és un espai segur, lliure d'actituds masclistes, racistes, homòfobes, trànsfobes i discriminatòries, ja sigui cap a l'alumnat o cap al professorat. Confiem que entre totes i tots puguem crear un espai segur on ens puguem equivocar i aprendre sense haver de patir prejudicis d'altres.
Endemés, se subratllarà la rellevància social i rmediambiental de la perspectiva de gènere, a través del temari de “Sexe, gènere i exercici físic”, així com mitjançant activitats de cerca d'informació i debats crítics.
Tema 1. Introducció a l’Activitat Física Adaptada i l’Esport Adaptat.
1.1.- Conceptes i àmbits d’aplicació de les activitats físiques adaptades.
1.2.- El joc com a medi d’atenció a la diversitat.
1.3.- L’accessibilitat universal, recursos materials i supressió de barreres.
Tema 2. Esport adaptat
2.1.- Regulació, institucions nacionals e internacionals.
2.2.- Classificació medica i funcional de l’esportista.
2.3.- Esport paralímpic, recreació i oci.
Tema 3. Inclusió. Educació física i Activitat física esportiva.
3.1.- La perspectiva curricular.
3.2.- Necessitats Educatives Especials (NEE) i les Adaptacions Curriculars (ACI) en l’educació física.
3.3.- Les activitats físiques inclusives.
Tema 4. La discapacitat física i funcional.
4.1.- Definició, classificació, causes i conseqüències en l’àmbit perceptiu motor de la discapacitat física i funcional.
4.1.1.- La lesió medul·lar.
4.1.2.- Espina bífida.
4.1.3.- Paràlisis cerebral.
4.1.4.- Traumatisme cranioencefàlic.
4.1.5.- Accident cerebro-vascular.
4.1.6.- Amputacions.
4.1.7.- Altres.
3.2.- Modalitats esportives i recreatives per la discapacitat física i funcional.
Tema 5. La discapacitat intel·lectual i altres alteracions de la conducta.
5.1.- Definició, classificació, causes i conseqüències en l’àmbit perceptiu motor de la discapacitat intel·lectual i altres alteracions de la conducta.
5.1.1.- Síndrome de Down.
5.1.2.- Autisme.
5.1.3.- Síndrome de dèficit d’atenció i hiperactivitat.
5.2.- Modalitats esportives i recreatives per la discapacitat intel·lectual i altres alteracions de la conducta.
Tema 6. La discapacitat sensorial.
6.1.- Definició, classificació, causes i conseqüències en l’àmbit perceptiu motor de la discapacitat sensorial.
6.1.1.- Discapacitat sensorial visual.
6.1.2.- Discapacitat sensorial auditiva.
6.2.- Modalitats esportives i recreatives per la discapacitat sensorial.
Tema 7. Investigació i recerca a l’Activitat Física Adaptada i l’Esport Adaptat.
Sistema de qualificació (Real decreto 1125/2003, de 5 de setembre) que estableix el sistema europeu de crèdits i el sistema de qualificacions a les titulacions universitàries de caràcter oficial i validesa a tot el territori estatal:
0 - 4,9: Suspès
5,0 - 6,9: Aprovat
7,0 - 8,9: Notable
9,0 - 10: Excel·lent
La valoració al final de l’assignatura s’obtindrà mitjançant una avaluació continuada durant tot el trimestre valorada al 100% i constarà de:
- Assistència i participació en les classes pràctiques (10% de la nota, i es reparteix en 50% assistència + 50% participació).
- Els Treballs Finals d'Assignatura (TFA) es basa en activitats desenvolupades en grups de màxim de quatre o cinc components (depenent el grup de classe). Els TFA (40%) de la nota correspondrà a la suma de tres entregues (presentació i entrega d’un projecte d’Activitat Física Adaptada i l’Esport Adaptat / Dirigir sessions pràctiques / i l'Entrega d'un treball per donar resposta a la temàtica de l'assignatura).
- L'avaluació contínua seran treballs individuals i grupals de caràcter obligatori (50%) correspondran a tot un seguit d’activitats (qüestionaris de cada tema, discussió de fonts bibliogràfiques relacionades, tasques de les pràctiques, etc...) a entregar a través de la plataforma Moodle.
Per aprovar l’assignatura s’obtindrà la mitjana d'ambdues parts (TFA i avaluació contínua), aquesta s’haurà de superar amb un mínim de 5 punts (sobre 10 punts). A més de l'assistència i/o participació mínima a les pràctiques del 75%.
Avaluació | Activitat avaluadora | Ponderació | Competències avaluades |
Final | Treball final d'assignatura | 40% | B3, E3, E11, T5 |
Contínua | Treball individual/grup | 50% | G5, G6, G8, E7 |
Contínua | Assistència | 10% | B3, G5, G6, G8, E3, E7, E11, T5 |
En el cas de no arribar al mínim de 5 punts per poder fer mitja en l’avaluació continua, o bé al mínim del 75% d'assistència obligatòria haurà d’anar a l’examen de recuperació. L’examen teòric-pràctic de l’activitat avaluadora de recuperació serà presencial i constarà d’una sèrie de preguntes tipus test (respostes múltiples) i altres de desenvolupament. Aquest examen s’haurà de superar amb un mínim de 5 punts (sobre 10 punts), per poder avaluar la totalitat de l’assignatura.
En el cas de no arribar al mínim de 5 punts al TFA, existirà una recuperació a través d'un o dos treballs finals d'assignatura en el que contemplarà la totalitat de les tasques realitzades a l'assignatura.
D'acord amb la normativa vigent, només es pot optar a la recuperació, si s'ha suspès l'assignatura. Si la qualificació és de No presentat/da, no s'hi podrà optar a la recuperació.
Activitat avaluadora durant el període de recuperació | Ponderació | Competències avaluades |
Examen i assistència | 60% | B3, G5, G6, G8, E3, E7, E11, T5 |
Treball final d'assignatura | 40% | G5, G6, G8, E7 |
American College of Sport Medicine (ACSM, 2003) “Exercise management for Persons with Chronic Diseases and Disabilities” (4th edition), Editores Durstine J.L. y Moore G.E., Human Kinetics Publishers
Block, M. (2016) A Teacher's Guide to Adapted Physical Education. Including Students with Disabilities in Sports and Recreation (5th). Baltimore
Winnick, J.P. & Porretta D.L (2021), "Adapted Physical Education and Sport (6th)", Human Kinetics.
Block, M. E. and Obrusnikova, I. (2007). Inclusion in Physical Education: A review of the Literature from 1995-2005. Adapted Physical Activity Quarterly. 24. 103-24.
Bryant, L. G. and Curtner-Smith, M. D. (2008). Impact of a Physical Education Teacher's Disability on Elementary Pupils'. Perceptions of Effectiveness and Learning. Adapted Physical Activity Quarterly. 25. 118.
Hutzler, Y., y Sherrill, C. (2007). Defening adapted phisical activity: International perspectives. Adaptated Physical Activity Quartely, 24 (1), 1 – 20.
Kasser, S. y Lytle, R. (2005) "Inclusive Physical Activity. A Lifetime of Opportunities", Human Kinetics.
Koka, A. and Hein, V. (2006). Perceptions of teachers' General and informational feedback and intrinsic motivation in physical education: two years effects. Perceptual and Motors Skills. 103 (2). 321-332.
Lieberman, L. y Houston-Wilson, C., (2007) "Strategies for Inclusion ", Human Kinetics.
Physical Education for Young People with DisabilitiesA Handbook of Practical Ideas Created by Practitioners for Practitioners
ISBN 9780367536657 - Published April 21, 2021 by Routledge
Ríos M., Blanco A., Bonany T., Carol N., (2001). El juego y los alumnos con discapacidad. 3ª edición, Barcelona. Paidotribo
Ríos, M. (2003) "Manual de educación física adaptada al alumnado con discapacidad", Barcelona Paidotribo.
Simard, C., Caron, F. y Skrotzky, K. (2003), "Actividad física adaptada", Barcelona: Inde.
Vickerman, Philip. (2007). Training physical education teachers to include children with special educational needs: Perspectives from physical education initial teacher training providers. European Physical Education Review. 13. 385-402.