Informació general


Tipus d'assignatura: Obligatòria

Coordinador: Maddalena Fedele

Trimestre: Primer trimestre

Crèdits: 4

Professorat: 

Joan Jordi Miralles Broto
Joan Jordi Miralles Broto 

Curs acadèmic: 2018

Curs d'impartició: 3

Competències / Resultats d'aprenentatge


Competències específiques
  • E5_Dissenyar i realitzar un producte audiovisual (format per imatges fixes o en moviment), atenent tant als seus aspectes tècnics com artístics, en tots els seus components

  • E6_Dissenyar, planificar i realitzar amb multicàmera, en directe i a plató, d'acord amb totes les facetes del producte (tant en l'artística de disseny i continguts com en la tècnica)

  • E8_Dissenyar les necessitats d'il.luminació d'un espai en funció de les seves característiques i de l'objectiu final del producte a gravar, fotografia o video

  • E10_Aplicar processos, mètodes i tècniques per a desenvolupar la creativitat i la innovació en la realització audiovisual, en el desenvolupament multimèdia i en la programació de videojocs

  • E14_Adquirir els coneixements de la història, estètica, evolució i dinàmica del cine, televisió, ràdio, premsa, Internet i videojocs, aixó com reconèixer l'estètica a través del visionat i l'anàlisi

  • E18_Analitzar les estructures, els continguts i els estils de programació televisiva i radiofònica atenent a les característiques tècniques de la seva realització. Idear, produir i realitzar programes per a la televisió i ràdio en la part tècnica: sala de realització o control de ràdio, respectivament

Competències transversals
  • T1_Que els estudiants coneixin un tercer idioma, que serà preferentment l'anglès, amb un nivell adequat de forma oral i per escrit, d'acord amb les necessitats que tindran les graduades i els graduats de cada titulació

  • T2_Que els estudiants tinguin capacitat per treballar com a membres d'un equip interdisciplinar ja sigui com a un membre més, o realitzant tasques de direcció amb la finalitat de contribuir a desenvolupar projectes amb pragmatisme i sentit de la responsabilitat, assumint compromisos tenint en compte els recursos disponibles

Presentació de l'assignatura


“Realització Televisiva Contemporània” complementa de forma autònoma l’assignatura “Televisió” del segon curs del Grau en Mitjans Audiovisuals. L’assignatura vol acostar el pensament i la praxis sobre televisió en diferents aspectes com ara la política, la cultura, els esports, els nous públics o els reptes tecnològics i socials que enfronta la televisió contemporània a Catalunya, Espanya i la resta del món.

L’assignatura, a partir dels coneixements tècnics, narratius i de treball en equip ja apresos amb anterioritat, planteja el desenvolupament de l’esperit crític sobre la televisió que és possible produir avui, enmig de les transformacions tecnològiques i la  necessitat d'un equilibri entre mercat, experimentació, innovació i diversitat cultural.

L’assignatura preveu, a partir d’aquest coneixement de context, el desenvolupament per grups d’estudiants de projectes de format de sessions de dos programes de televisió innovadors i de qualitat que es desenvoluparan com programes pilot en els equipaments de plató i control de la universitat.

Resultats d'aprenentatge


  • Identificar els principals debats actuals sobre la producció de televisió contemporània.
  • Determinar la qualitat d’un producte televisiu a partir, entre d’altres, de la seva proposta de posada en escena, el seu guió televisiu, les seves atencions a criteris de servei públic, innovació i finançament.
  • Saber analitzar en profunditat un programa televisiu i identificar-ne els seus elements de producció tècnica, estètica, narrativa audiovisual pròpia i producció executiva.
  • Saber preproduir, produir i entregar un programa pilot de format televisiu amb criteris d’innovació formal i de contingut.

Metodologia de treball


La fòrmula de metodologia docent es basarà en les sessions de classe expositives centrades en l’explicació del professor. També es fomentaran les presentacions i explicacions per part dels alumnes a l’aula. Les lectures del professorat aniran acompanyades de presentacions esquemàtiques i càpsules audiovisuals que es projectaran a l’aula. Puntualment es podrà efectuar alguna conferència d’un ponent rellevant per a completar les explicacions de classe.

Es proposaran lectures prèviament assignades i estudi de casos i s’analitzaran en fòrums presencials a l’aula. L'assistència a classe i les activitats en grup també tindrà el seu pes amb apartats assignats de forma individual a cada estudiant.

Durant tota la docència es garantitzaran tutories presencials i no presencials. En aquest segon cas l’alumne disposarà de recursos telemàtics com el correu electrònic i diversos recursos de l’aula virtual o intranet del Tecnocampus.

Es treballarà amb molts exemples reals i actuals del món professional. Les activitats de naturalesa pràctica, seran simulacions de com es crea i es produeix un programa de televisió innovador. L'interès i aportacions dels alumnes son primordials per fer avançar i augmentar el nivell de les pràctiques.

A part de la feina dins del plató i el control, els alumnes hauran de desenvolupar durant tota l’assignatura un procés propi com equip de realització d'una productora que desenvolupa el seu format de projecte televisiu. Els grups treballaran coordinadament des de la proposta temàtica de sessions i redacció de llibrets de tal manera que en conjunt formen part de dos programes sencers de 26 minuts. Els alumnes prepararan un dossier de venda del projecte final que presentaran als professors durant les hores d'activitats dirigides, aquestes doncs, són importantíssimes i formen part del procés d'aprenentatge i avaluació.

 

Continguts


CONTINGUT 1. Història de la Televisió Contemporània: Del context social i polític a les possibilitats d'experimentació amb l'arxiu televisiu.

 

4 hores presencials

Descripció

Aquest mòdul planteja el context social i històric de la televisió a partir del seu origen i el desenvolupament dels principis de la televisió com a servei públic. Es busca una primera aproximació a les possibilitats d'una televisió que des de la universitat experimenti amb les possibilitats d'innovar en el mitjà.

1.1. La paleo i la neotelevisió (Història i evolució)

1.2. Els usos de la televisió (Context social)

1.3 La televisió i l'arxiu (Fonts arxiu obert )

1.4 Experiments amb la televisió (Found Footage-Vídeo Assaig)

Activitats vinculades

Exercici de proposta (story line i llibret) d'una càpsula de televisió d'arxiu (1 min) que proposi l'anàlisi d'un concepte. A partir de plantejaments estètics innovadors adaptarà els continguts de classe al llenguatge del mitjà.

Activitats 1, 2 i 3

       

 

CONTINGUT 2: Cultures de la pantalla: Televisió i innovació estètica

 

4 hores presencials

Descripció

2.1 Televisió, art i cultura: La trobada de la televisió amb altres formes d'expressió com adaptacions literàries, filosofia, tele-teatre, còmic.

2.2 La televisió com a performance artística i vídeo-instal·lació.

2.3 La televisió com a ritual. Innovació en tractament de temàtiques de cultura popular com esports, música i viatges.

Activitats vinculades

Activitats 1, 2, 3, 4 i 5.

       

 

 CONTINGUT 3: Televisió política, memòria i proximitat.

 

4 hores presencials

Descripció

3.1 La televisió política: Participació ciutadana, humor i sàtira política, activismes televisius. 

3.2 Relacions entre televisió, història i memòria.

3.3 La televisió de proximitat: Mitjans locals i comunitaris.

3.4 Els youtubers: Proximitat global.

Activitats vinculades

Exercici de creació d'una càpsula de televisió sobre un tema de rescat de la memòria o la diversitat circumscrit al Maresme.

Activitats 1, 2, 3, 4 i 5.

       

 

CONTINGUT 4: Crossmedia, transmedia i resistència cultural

 

4 hores presencials

Descripció

Com pensar i fer televisió contemporània per a un entorn multiplataforma, transmedia i canviant?

4.1 Cross-Media, Trans-Media i Video-Jocs a la televisió de qualitat.

4.2 La televisió connectada: present i futur del social media transversal televisiu (prosumers,  comunitats i resistència cultural)

4.3 Noves perspectives, interfícies i aplicacions tecnològiques de la televisió: iptvs, HD, 4K, 3D i VR

4.4  La televisió infantil com a font d'innovació narrativa i formal per a nous públics.

Activitats vinculades

Elaboració i entrega per productores del dossier final de format de programa televisiu.

Activitats  4, 5 i 6.

 

CONTINGUT 5: Programació i distribució de continguts en la Televisió Universitària

 

2 hores presencials

Descripció

5.1 Joc d'estratègies de producció i programació de la televisió de qualitat

5.2 Discussió: què vol dir programar/ distribuir continguts audiovisuals en l'entorn digital

5.3 El mini-put, aprenentatge sobre formats de qualitat a la televisió contemporània

Activitats vinculades

Activitats 1, 2, 3, 4 i 5.

       


 

Activitats d'aprenentatge


Títol de l’activitat 1: Intensiu de realització (coneixement del plató i el control)

(Contingut 1)

 

 

Descripció general

Dividint els estudiants en dos grups, se’ls hi explicarà detalladament quins elements componen els dos espais on treballarem: el plató televisiu i el control.

Repassarem quins rols es desenvolupen en cada espai (en el plató operadors de càmera, regidor, ajudant de producció, ajudant de so, etc. i a control, realitzador, ajudant de realització, mixer, tècnic de so, grafista, operador de vídeos i VTR, operador de CCU, etc).

Es farà un intensiu de realització en dos blocs; quaranta minuts per grup de realització. La pràctica vindrà determinada per dues sessions de posada en escena amb un set, proposta de il.luminació i moviments de càmera.

Material de suport

- Equip de plató televisiu (càmeres de plató, microfonia inhalàmbrica, equip d’intercom, il·luminació de plató).

- Equip de control televisiu (Estació de realització Tricaster, VTR, ordinador de gràfics).

- Equip addicional de control televisiu (Equip d’intercom, taula d’il·luminació de plató i control, taula de so i Camera Control Unit).

- Opcionalment s’oferirà una escaleta de referencia per a desenvolupar millor la pràctica.

Lliurable i vincles amb l’avaluació

Es vincularà aquesta experiència a les capacitats i sobretot coneixements adquirits que es demostrin a partir de l’activitat 2 i 3.

Objectius específics

En finalitzar l’activitat l’estudiant o estudianta ha de ser capaç de:

-Conèixer i identificar els elements que conformen un plató televisiu.

-Conèixer i identificar els elements tècnics que conformen un control televisiu.

-Saber-se àgil i capaç de posar en pràctica una realització televisiva coherent amb el continguts de classe i les tècniques apreses previament.

-Demostrar la capacitat de treballar amb els recursos disponibles i de ser propositiu per trobar solució a problemes comuns en els rodatges.

       

 

Títol de les activitats 2 i 3: Assaig 1 i 2.

(Contingut 1, 2 i 3)

 

Dedicació:

18h

Grup petit: 4h

Activitats dirigides: 2h

Aprenentatge autònom: 12h

Descripció general

Aquestes pràctiques televisives estan pensades per a desenvolupar durant dues sessions el primer plantejament conceptual en el laboratori del format de programa de televisió que desenvoluparan els estudiants.

Són les dues primeres activitats avaluades, de les quatre vinculades al projecte pràctic final o també anomenat Programa Final, que haurà de tenir una durada de 26 minuts i es basarà en un format televisiu ideat pels propis estudiants, que haurà d’incloure dues sessions de posada en escena, sets de rodatge, posicions de càmera A i B i diferents plans obligatoris per a cadascuna de les tres càmeres, un mínim de 3 actants, 6 VTR´s d’un màxim de 45 segons, videografisme, efectes sonors i música.

Els estudiants prepararan aquesta activitat en forma de dos equips de realització que formen part de la mateixa productora. Durant les dues sessions es faran torns rotatius de 50 minuts per cada assaig inicial assaig inicial de la seva secció. Els rols de cada estudiant s’hauran decidit internament per cadascuna de les pròpies productores, en els 2 àmbits que treballarem: productora autora (direcció, producció, guió, realització, regidoria, mixer, VTR, gràfics i actants) i productora tècnica (càmeres, CCU, tècnic de so, il·luminació, cablista).

Es posarà en valor la importància en la coordinació entre les figures dels tres àmbits, sobretot entre el realitzador del programa, el director del programa, el productor del programa i el regidor.

 S’observaran els materials audiovisuals i textuals preparats, així com les pràctiques informals realitzades i s’analitzaran per part del professorat. A classe es comentaran aquells errors detectats i es debatran en conjunt amb tots els estudiants.

Material de suport

- Equip de plató televisiu (càmeres de plató, microfonia inhalàmbrica, equip d’intercom, il·luminació de plató).

- Equip de control televisiu (Estació de realització Tricaster, VTR, ordinador de gràfics).

- Equip addicional de control televisiu (Equip d’intercom, taula d’il·luminació de plató i control, taula de so i Camera Control Unit).

- Material de VTR, videografisme i so que aportin les productores d’estudiants.

- Materials d’atrezzo aportats per cada productora avaluada.

Lliurable i vincles amb l’avaluació

- Senyal de programa enregistrat en VTR intern de tricaster disponible a través de GMA Media als estudiants i enllaç en format MP4 lliurada a través de campus virtual.

- Escaleta del programa

- Posada en planta de realització televisiva.

- Els estudiants hauran d’utilitzar en l’activitat tot el material de videografisme i videos que voldran emprar en el programa final, tot i que no caldrà que siguin ni definitius ni totalment acabats.

Aquestes dues activitats comptabilitzen de forma conjunta un 15% de la nota final.

Objectius específics

En finalitzar l’activitat l’estudiant o estudianta ha de ser capaç de:

- Posar a prova els coneixements adquirits en la teoria a classe i en les anteriors activitats.

- Desenvolupar i millorar les capacitats de la pràctica televisiva en la majoria dels seus rols principals: equip de realització, equip de plató i equip artístic.

- Demostrar la capacitat de desenvolupar un projecte televisiu ideat i desenvolupat pels propis equips d’estudiants. Saber-lo posar en planta i plató.

- Demostrar les capacitats de treball en equip amb altres equips de treball (equip tècnic o productora de plató i equip autor o productora de control i realització).

- Consolidar ja en rols específics i durant 2 pràctiques les capacitats innates dels alumnes per posar-les al servei del futur projecte final (Programa Final)

- Posar en marxa el projecte d’avaluació del seu projecte televisiu propi, que desembocarà en la pràctica final (seccions 1 i 2 del Programa Final).

-Demostrar la capacitat de fer una producció creativa amb els recursos disponibles i de ser propositiu per trobar solució a problemes comuns en els rodatges.

       

 

Títol de les activitats 4 i 5: Programa final 1 i 2

(Contingut 1, 2, 3 i 4)

 

Dedicació:

24 hores

Grup petit: 4h

Activitats dirigides: 2h

Aprenentatge autònom: 18h

Descripció general

És la tercera i última part de les tres vinculades al projecte pràctic final o també anomenat Programa Final.

Els estudiants prepararan aquesta activitat en forma de dues equips de realització. En l'activitat 4 el primer equip desenvoluparà la seva secció amb el suport tècnic del segon equip de realització. En l'activitat 5 s'intercanviaran els rols entre els equips de realització 1 i 2.

És la presentació final del Programa ideat i elaborat en procés conjunt, i haurà de produïr-se de forma íntegra i amb tots els continguts previstos. L’activitat ha de representar una evolució acurada, finalista i d’excel·lència de l’Assaig (activitats 2 i 3), lligada amb les premisses dels professors que han fet de productors executius.

En torns de 110 minuts les productores realitzaran coordinades les sessions del programa final d’entre 10 y 13 minuts de durada cadascuna.

Es donarà per suposada i compresa la imprescindible coordinació entre les figures del realitzador del programa, del director del programa, del productor del programa i del regidor del programa.

Una característica especial de l’assignatura és que el programes finals de podran ser emesos per m1tv dins una franja  especial que estudiarem preparar un cop acabat el curs si la qualitat dels programes ho permet.

Material de suport

- Equip de plató televisiu (càmeres de plató, microfonia inhalàmbrica, equip d’intercom, il·luminació de plató).

- Equip de control televisiu (Estació de realització Tricaster, VTR, ordinador de gràfics).

- Equip addicional de control televisiu (Equip d’intercom, taula d’il·luminació de plató i control, taula de so i Camera Control Unit).

- Material de VTR, videografisme i so que aportin les productores d’estudiants.

- Materials d’atrezzo aportats per cada productora avaluada.

Lliurable i vincles amb l’avaluació

- Senyal de programa enregistrat en VTR intern de tricaster disponible a través de GMA Media als estudiants i d'enllaç en format mp4.

- A l’inici de l’activitat els estudiants hauran de lliure l’escaleta del programa i la posada en planta de realització televisiva.

- Els estudiants hauran de lliurar l’últim dia de classe de teoria (on es farà el Pitch del projecte) el Disseny de Producció del Projecte de format televisiu, que el professor els haurà lliurat a principi de curs.

- Els estudiants hauran d’utilitzar en l’activitat tot el material de videos, sons, música i videografisme  que es contemplen a l’escaleta.

- S’observaran els enregistraments de les realitzacions de cada productora i s’analitzaran per part del professorat.

- Les capacitats tècniques demostrades en la pràctica, i també la potència del programa creat, plasmat en el Pla de Disseny de Producció o dossier final, l’escaleta i els primers materials videogràfic s’avaluaran. Finalment es tindrà en compte la capacitat de transmetre una posada en escena i una realització concreta.

La nota global d’aquesta avaluació vinculada a les dues activitats significarà un 15% la nota final de l’assignatura.

Objectius específics

En finalitzar l’activitat l’estudiant o estudianta ha de ser capaç de:

- Posar a prova els coneixements adquirits en la teoria a classe i en les anteriors activitats.

- Desenvolupar i millorar les capacitats de la pràctica televisiva en la majoria dels seus rols principals: equip de realització, equip de plató i equip artístic.

- Demostrar la capacitat de desenvolupar un projecte de format televisiu ideat i desenvolupat pels propis equips d’estudiants. Saber-lo posar en planta i plató.

- Demostrar les capacitats de treball en equip amb altres equips de treball (equip tècnic o productora de plató i equip autor o productora de control i realització).

- Posar a prova les capacitats de posada en escena, presentació i ritme de realització televisiva dels equips d’estudiants. També mostrar una capacitat de sorpresa i innovació de qualitat televisiva.

- Aprendre el procés de producció televisiva real (preproducció i ideació de format, assaig general, revisió amb els productors executius de la televisió, millora final i rodatge del format pilot).

- Concloure de forma satisfactòria el seu projecte televisiu propi.

       

 

Títol de l’activitat 6: Presentació del programa (Pitch)

(Contingut 1, 2, 3 i 4)

 

Dedicació:

12 hores

Grup gran: 3h

Activitats dirigides: 1h

Aprenentatge autònom: 9h

Descripció general

És la darrera activitat vinculada al projecte pràctic final o també anomenat Programa Final. Els estudiants prepararan aquesta activitat per equips de realització.

És la presentació final de les seccions del programa elaborades en el procés conjunt i haurà de produïr-se de forma íntegra i amb tots els continguts previstos. L’activitat ha de representar una presentación o pitch amb voluntat d’excel·lència, lligada amb les premises dels professors que han fet de productors executius. També s’entregarà el dossier final de format de programa.

En torns de 10 minuts les productores realitzaran aquesta activitat.

Es donarà per suposada i compresa la imprescindible coordinació entre les figures del realitzador del programa, del director del programa, del productor del programa i del regidor i guionista del programa.

Material de suport

- Ordinador amb projector audiovisual

Lliurable i vincles amb l’avaluació

- Senyal de programa enregistrat en VTR intern de tricaster disponible a través de GMA Media als estudiants.

- A l’inici de l’activitat els estudiants hauran de lliure l’escaleta del programa i la posada en planta de realització televisiva.

- Els estudiants hauran de lliurar l’últim dia de classe de teoria  el Disseny de Producció del Projecte de format televisiu, que el professor els haurà lliurat a principi de curs i que  hauran coavaluat i repassat durant el curs.

- La potència del programa creat, plasmat en el Pla de Disseny de Producció o dossier final, l’escaleta i els primers materials videogràfic s’avaluaran. Finalment es tindrà en compte la capacitat de transmetre una posada en escena i una realització concreta i saber-ho explicar i vendre en la presentació.

La nota global d’aquesta activitat i al lliurable vinculat significarà un 10% la nota final de l’assignatura.

Objectius específics

En finalitzar l’activitat l’estudiant o estudianta ha de ser capaç de:

- Posar a prova els coneixements adquirits en la teoria a classe i en les anteriors activitats.

- Demostrar la capacitat de desenvolupar un projecte de format televisiu ideat i desenvolupat pels propis equips d’estudiants. Saber-lo posar per escrit i presentar-lo d’una forma rigorosa, apostant per les fortaleses i les oportunitats que presenti el format.

- Concloure de forma satisfactòria el seu projecte televisiu propi.

       

 

Títol de l’activitat 7: Examen final

(Continguts 1, 2, 3 i 4)

 

Dedicació:

7 hores

Grup gran: 2h

Activitats dirigides: 1h

Aprenentatge autònom: 4h

Descripció general

Exercici final de l’assignatura on es pregunta i s’avalua sobre la totalitat del corpus teòric impartit.

Material de suport

Examen lliurat per a ser omplenat per part de l’estudiant.

Lliurable i vincles amb l’avaluació

Examen omplenat per part de l’estudiant. Aquesta activitat comptabilitza un 40% de la nota final.

Objectius específics

  • Demostrar el coneixement global i sòlid del corpus teòric de l’assignatura d’una manera transversal i comprensiva.
  • Demostrar la capacitat global de descriure, identificar i relacionar diferents conceptes vinculats a la teoria impartida a classe així com a la bibliografia bàsica i complementària de l’assignatura.

Activitats i sistema d'avaluació


La voluntat de l’assignatura és de completar la visió sobre la televisió i el seu fenomen comunicatiu i social ; es valorarà molt l'aprenentatge, l'evolució de l'alumne i la seva creativitat, però també  la capacitat analítica crítica aplicada a un projecte final sòlid i amb voluntat d’innovació i excel·lència. La capacitat de treballar en equip, de contribuir a solucionar problemes i de plantejar estratègies de producció efectives i realistes amb els recursos disponibles són factors claus en la valoració de les pràctiques

L'avaluació de l'assignatura comptarà amb la separació entre contingut i pràctica de laboratori. El contingut teòric serà avaluat en un sol examen i amb activitats de classe. L’examen final comptarà un 40% de la nota global de l’assignatura, i caldrà obtenir en la seva avaluació una nota mínima de 5 sobre 10 per a poder fer mitjana amb la resta de qualificacions de l’assignatura. Les activitats a classe i els exercicis individuals i en grup, per tant la feina continuada i l'assistència, un 20%

L'avaluació de l'assignatura també tindrà en compte les pràctiques d'activitats en el laboratori. Així, les activitats 2 i 3 (Assaig 1 i 2) comptabilitzen entre les dues un 15%, amb una única qualificació global de les dues activitats. Les activitats 4 i 5 (Programa final 1 i 2) comptabilitzen entre les dues un 15%, també amb una única qualificació global de les dues activitats.

Finalment, i amb voluntat d'avaluar de forma evolutiva i explicativa del procés televisiu progressiu i en constant millora, l’activitats 6 (Pitching del format, que inclou l’elaboració i presentación del dossier final de projecte de format de programa de televisió així com les seves estratègies de programació) té un 10% del valor de la nota final de l'assignatura.

Només es podrà recuperar la part teòrica, amb un examen de recuperació.

Resum

Activitats a classe i exercicis individuals i en grup: 20%

Activitats 2 i 3 (Assaig 1 i 2): 15%

Activitats 4 i 5 (Programa final 1 i 2): 15%

Activitat 6 (Pitch i dossier final): 10%

Activitat 7 Examen final de l’assignatura: 40%

Bibliografia


Bàsic

WILLIAMS, Raymond. Television : technology and cultural form. London: Routledge, 2005.

TUBELLA, Imma, TABERNERO, Carlos, DWYER, Vincent. Internet i televisió: la guerra de les pantalles. Ariel (UOC). Barcelona, 2008.

JENKINS, Henry. Fans, blogueros y videojuegos: la cultura de la colaboración. Vol. 180. Editorial Paidós, 2009.

 

CASSETTI, Francesco i DI CHIO, Federico. Análisis de la televisión. Instrumentos Paidós Ibérica. Barcelona, 1999. 

TOUS-ROVIROSA, Ana. Paleotelevisión, neotelevisión y metatelevisión en las series dramáticas estadounidenses. Comunicar, 33 (175- 183), 2009. Disponible online: https://www.revistacomunicar.com/numeros_anteriores/archivospdf/33/c33-2009-03-009.pdf

MARTÍN-BARBERO, Jesús. La televisió: una qüestió d’espais entre proximitats i distàncies. 35, vol. XIII (2) -(5-12), 2009. Disponible online: https://www.cac.cat/sites/default/files/migrate/quaderns_cac/Q35.pdf

HARTLEY, John. Los usos de la televisión. Paidós, Barcelona, 2000.

BONET, Eugeni; MERCADER, Antoni; MUNTADAS, Antoni. En torno al video. Universidad del País Vasco. Bilbao, 2010. 

Complementària

USTARROZ, CESAR. Teoria del VJing: Realizacion y representacion audiovisual a tiempo real. CreateSpace Independent Publishing Platform; 2 edition, June 20, 2013. 200 p.   ISBN-10: 149031377X ISBN-13: 978-1490313771

RODRIGUEZ PASTOR, Francisco. Cultura y televisión. Barcelona: Gedisa Editorial, 2003.

SOLANA, G.; BONEU, A. Uncredited: diseño gráfico y títulos de crédito en el cine. Barcelona: Index Books, 2007.

DE LA CUEVA, Cecilia, Llaquet Purificacion, Moyano Maria Adela, De Diego Ignacio, Perez Tornero J. M. i Serrano Maria G. Alternativas a la televisión actual. Editorial Gedisa. Col·lecció Comunicación.txt, 2007. 304 p. ISBN:9788497842457

RÀFOLS, Rafael i COLOMER, Antoni.  Diseño audiovisual. Gustavo Gili. Barcelona, 2003.

KELLNER, Douglas. Televisión, publicidad y la construcción de sociedades posmodernas. (Cap. 7, p.247)  dins Cultura mediática : estudios culturales, identidad y política entre lo moderno y lo posmoderno. Tres Cantos, Madrid: Akal, 2011.

AMELA, Víctor. La televisió espectacle. Editorial UOC. Barcelona, 2008. 102 p. ISBN: 978-84-9788-767-0