Que estàs buscant?
La segona edició del Fòrum Valors Mataró-Europa, impulsada conjuntament per l’Ajuntament de Mataró, la revista Valors i el TecnoCampus, amb el patrocini d’Atenea Living, ha congregat un centenar de persones aquest dilluns 5 de maig al vespre al Foyer del Centre de Congressos del TecnoCampus, amb l'objectiu de reflexionar sobre els límits i els reptes d’Europa i de l’àmbit local en vers del creixement desbocat de la intel·ligència artificial. E
El Fòrum, adreçat especialment a aquelles persones i col·lectius interessats a entendre i debatre els canvis socials, polítics i culturals que configuren el nostre temps, ha comptat amb la intervenció de José Maria Lassalle, filòsof i professor universitari que el 2016 va ser secretari d’estat d’Agenda digital i que és actualment director del Fòrum d’Humanisme Tecnològic d’ESADE.
Autor de llibres com Ciberleviatan (Arpa Editorial, 2019) o Civilització artificial (Arpa Editorial, 2024), sota el títol ‘Intel·ligència Artificial i Europa: reptes i límits’ Lasalle ha centrat el seu speech a posar en valor la capacitat humana amb relació a la intel·ligència artificial. Així, ha emfatitzat la necessitat d’establir un marc regulador i de la voluntat europea per crear una eina que es relacioni amb sentit amb el continent, en contraposició de la mirada capitalista americana i autoritària de la Xina.
També ha mirat enrere, afirmant: “Veiem la tecnologia de manera tecnooptimista, creient que sempre ens ajudaria i que no calia regular-la, però l’afany de poder humà ha capgirat la situació”. Finalment, i amb mirada a futur, ha afegit que “si eduquem l’humà amb límits -que tenen a veure amb la condició humana com a valor afegit del treball que ens pot donar la IA- no serem substituïbles; serem complementaris i necessaris”.
Un cop acabada la conferència, Carles Prats, periodista de TV3, que moderava l’acte, ha donat el tret de sortida a la taula rodona de reflexió i debat. Albert Sabater, professor Serra Húnter de Sociologia Computacional a la Universitat de Girona i director de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya, ha posat el focus en el terme ‘Intel·ligència Artificial’: “Realment estem parlant d’automatitzar processos que crèiem que s’apropen a la nostra intel·ligència”, i s’ha desmarcat d’una visió grandiloqüent. En aquesta línia ha afegit que s’ha de treballar en aquelles tecnologies que generen un impacte en la vida de les persones i ha recordat que el reglament europeu no permet que la IA prengui decisions automatitzades, davant la pregunta del periodista en relació sobre qui recau la responsabilitat de les decisions que pren la màquina.
Per la seva banda, Elisa Sayrol, doctora en Enginyeria de Telecomunicació i actual directora acadèmica del TecnoCampus, experta en visió per computador i aprenentatge profund, ha enfocat les seves aportacions des de l’àmbit de l’educació i ha defensat l’alfabetització en aquesta eina. Sayrol ambé ha destacat la importància dels valors europeus i de crear models propis basats en aquests. “Si no posem límits, la intel·ligència artificial pot canviar el nostre esquema de valors”, ha assegurat.
Finalment, Quelic Berga, artista digital, doctor en interfícies per a audiovisuals generatius i docent a la UOC i al Centre Universitari d’Arts i Disseny de Barcelona, ha expressat el seu rebuig, com a artista, a l’intent de replicació que la intel·ligència artificial fa de l’art: “Com a artista sento que amb la IA es fa un simulacre afirmant que pot fer art, però està totalment buit. No hi ha cos, no hi ha cap voluntat concreta al darrere”. També ha parlat de la presa de decisions, que es vol delegar a aquesta tecnologia, afirmant que “no hi ha res més bonic que prendre decisions i delegar-ho ens pot fer creure que no sabem discernir, i la IA sí”.
L’acte que ha començat amb la intervenció del codirector de la revista Valors, Joan Salicrú, que ha agraït l’assistència a tots els membres del públic i ha donat sentit a la trobada, “en un moment de polarització i desinformació, apostem per un espai de diàleg serè, un espai de reflexió sobre els reptes del món actual. Amb perspectiva europea”, ha finalitzat amb l’agraïment de l’alcalde de Mataró, David Bote. El socialista ha fet una reflexió política, destacant els encerts d’Europa en els últims temps i la necessitat que la IA serveixi per millorar la vida de tothom.