Els professors Miguel Guillén i Eloi Serrano, membres de la Càtedra d'Economia Social del TecnoCampus, acaben de publicar un article sobre economia social i intel·ligència artificial al darrer número de la Revista CIDOB d'Afers internacionals, sota el títol "Oportunidades desde la economía social en la lucha contra las amenazas de la IA". Al treball s'explica que les empreses d'economia social no poden renunciar a l'ús de la intel·ligència artificial (IA), però la clau d'aquest ús residiria en promoure un desenvolupament de la IA segons els valors de la pròpia economia social, posant les persones al centre de l'activitat econòmica. 

L'article sosté que aquest model empresarial podria jugar un paper important en la democratització de la IA, desenvolupant les seves activitats basant-se en principis com l'ètica, la justícia, la gestió democràtica, l'equitat, la sostenibilitat i la defensa dels interessos de les persones, comunitats i societats, més enllà dels beneficis econòmics. Tenint en compte aquesta premissa, l'article examina les amenaces del desenvolupament actual de la IA i proposa algunes oportunitats que ofereix l'economia social per tal que aquest desenvolupament parteixi de criteris més ètics i democràtics i el desenvolupament d'aquesta nova tecnologia no quedi només en mans d'unes poques empreses.

 El citat article ha estat publicat al número 138 de la Revista CIDOB d'Afers internacionals, de desembre de 2024, un monogràfic que porta com a títol "Desigualdad algorítmica: gobernanza, representación y derechos en la IA", i està coordinat per Carme Colomina, Daniel Innerarity i Marta Cantero. El número pretén contribuir a la discussió pública sobre els reptes que comporta una IA democràtica. A partir de casos específics, reflexiona sobre la governança algorítmica i els riscos que implica una IA sense tallafocs. Es proposa oferir una mirada pròpia, complexa i heterogènia al debat sobre com i per què és urgent democratitzar la IA. Creada l'any 1982, la Revista CIDOB d'Afers internacionals es una publicació quatrimestral de relacions internacionals, indexada a Scopus i a Web of Science.

Galeria d'imatges

Anterior

El TecnoCampus i la UPF lliuren les beques Talent als millors expedients de nou accés a graus