Històries del Punt és un projecte dut a terme pel Grup de Recerca Narratives de la Resistència i liderat per les professores Aina Fernández i Maria Soliña Barreiro, que té per objecte la recuperació de la memòria de la indústria tèxtil de Mataró mitjançant la creació d’un documental interactiu i participatiu. El projecte integra la recerca històrica industrial i sociològica tradicional amb les noves tecnologies audiovisuals i les últimes innovacions en metodologies de recerca ciutadana i participativa, amb l’objectiu de rescatar i organitzar la memòria viva de la configuració del Mataró contemporani, facilitant la protecció del patrimoni immaterial de la ciutat.

Tot i que el projecte té una vocació global, es plantegen dues línies temàtiques específiques: violència i dones a les fàbriques i la reestructuració del moviment sindical i resistència obrera.

El projecte, que segueix en marxa a dia d’avui, ha aconseguit ja certes fites que posen en valor la importància d’aquest projecte: digitalitzar la documentació d’arxiu, tant de l'Arxiu Històric Comarcal com de l'arxiu propi de la televisió municipal (i ara comarcal) de Mataró i el Maresme; iniciar una col·laboració amb la televisió (M1TV) per tal d'elaborar un debat i l'emissió d'algun dels elements del documental interactiu per la televisió pública local; establir una aliança amb el Departament de Benestar Social i el servei de Gent Gran de l’Ajuntament de Mataró, que ja realitzava una cerca similar de testimonis i d'històries de vida i que ha permès recollir testimonis del tèxtil de més de 20 fàbriques de la ciutat de diverses èpoques, amb especial atenció, per una qüestió cronològica, a persones que van treballar durant la transició democràtica.

El projecte compta amb el finançament del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona i compta amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, i tindrà com a resultat final un documental interactiu i participatiu amb més de 50 testimonis gravats en diferents formats (podcast, vídeo, fotografia i textos) en una nova web amb logotip propi en base al nom ideat, “Històries del Punt”. Tot plegat estarà finalitzat en els propers mesos, però a dia d’avui, ja podem gaudir del teaser del documental.
 


Següent

El primer Fòrum Valors Mataró-Europa constata les dificultats actuals del projecte europeu però considera que és possible superar-les