Que estàs buscant?
La primera edició dels Premis Antena TrenLab neixia l'any 2022 en el marc de col·laboració entre Renfe, l'Ajuntament de Mataró i la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme per impulsar la innovació territorial dins l'àmbit de la mobilitat sostenible, vinculada al sector ferroviari.
Anualment s'escolliran 3 projectes emprenedors que entraran al programa d'acceleració de 6 mesos i que inclou la possibilitat de testejar la solució al territori Mataró-Maresme. Pots veure els guanyadors de les darreres edicions i els detalls del programa aquí.
Amb una dotació global de 75.000€, s' atorgaran 3 premis anuals que reconeixeran projectes emprenedors que aportin idees i solucions per a la millora de la mobilitat a nivell territorial.
Se seleccionaran projectes innovadors, tecnològics i sostenibles que proposin nous serveis de mobilitat o impactin en la millora de la gestió dels serveis existents, considerant el transport de passatgers i mercaderies en la seva globalitat.
Tots els premis estan pensats per a atendre reptes operatius i actuals de Renfe i Rodalies de Catalunya.
El tren ha de ser un espai que asseguri no només la seguretat física, sinó també la salut integral de les persones. Per això, busquem solucions innovadores que permetin crear un entorn ferroviari més saludable, sostenible i que ajudi a reduir l'empremta de CO2.
Objectius:
Incorporar materials sostenibles i circulars en el disseny dels cotxes de rodalies, que incloguin materials reciclats o biodegradables. Es poden incloure propostes d'economia circular per a la reutilització de peces i tèxtils, incloent-hi recobriments sostenibles per millorar la salut i reduir-ne el manteniment.
Es busquen solucions innovadores que transformin l'experiència de l'usuari en cada viatge, fent el viatge més còmode i confortable. Busquem propostes que ens ajudin a redissenyar els espais, personalitzant-los i adaptant-los al moment del viatge.
Objectius:
Disseny flexible dels cotxes de rodalies. Actualment el disseny interior dels trens és fix, no s' adapta a les fluctuacions en la demanda ni a perfils diversos d' usuaris. L'objectiu és crear espais transformables segons l'hora del dia, afluència o necessitats puntuals, amb seients plegables o modulars, àrees per treballar o per portar bicicletes, que s'activin en hores vall, amb sensors d'ocupació i reconfiguració automàtica, i amb sistemes de climatització i il·luminació intel·ligents que millorin el confort.
Llancem aquest repte amb l 'objectiu d'incorporar solucions tecnològiques que millorin l'accessibilitat digital en els serveis de mobilitat, promovent l'autonomia de la gent gran, incloent-hi tecnologies amigables.
Objectiu:
Promoure l'accessibilitat i usabilitat digital a totes les persones, en especial als no nadius digitals, a través del desenvolupament d'aplicacions en quioscos intel·ligents que faciliti des del minut u la compra d'un bitllet, desplaçar-se per la ciutat i altres funcionalitats, a través de sistemes de realitat mixta, augmentada, estesa, assistents conversacionals.
Organitzem una sèrie de jornades informatives per resoldre possibles consultes sobre la convocatòria i el programa d'acceleració associat.
Projecte
Podrà presentar-se qualsevol Pime o Micropime amb un projecte innovador, tecnològic i sostenible que disposi d' un mínim producte viable i que s' ajusti als reptes descrits
Programa d'acceleració
S'haurà de comprometre a assistir al programa d'acceleració que es farà presencialment a la seu de l'Antena TrenLab a Mataró (Barcelona)
Àrea d'influència
Tindrà la predisposició per desenvolupar el test de la solució principalment a Mataró i la seva àrea d' influència
Sí, sempre que la seu social o filial estigui dins l’estat espanyol, puguis participar del programa d'acceleració a la seu d'Antena TrenLab i estiguis disposat a desenvolupar la teva solució majoritàriament a Mataró i el seu àmbit d'influència.
Durant els 6 mesos del programa es mirarà de concentrar totes les sessions presencials del mes en la mateixa setmana.
Per a tots els premis necessites un grau de maduresa de la solució tecnològica i disposar d'una prova de concepte (TRL nivell 3 mínim).