Tipologia del projecte

Suport a l’empresa i l’emprenedoria

Modalitat

Individual

Àmbit d'actuació

Regional

Web del projecte

Estat del projecte

Tancat

Data d'inici

31/12/2021

Data de fi

31/12/2023

La iniciativa 3D Factory s'inicia per tal de ser un element catalitzador d'oportunitats en l'aposta estratègica de TecnoCampus alineada amb el territori per l'especialització sectorial en salut i tèxtil, i en recursos estratègics en indústria 4.0 i economia circular.

El projecte del 3DFactory Incubator, liderat pel Consorci de la Zona Franca ha demostrat ser una eina imprescindible per a la transformació industrial i el desenvolupament de tecnologies innovadores a l'àrea de Barcelona, amb potencial de creixement, escalabilitat i impacte per al conjunt de la Regió Metropolitana. Aquest projecte ha obtingut un impacte immediat i multiplicador, essent cabdal en els avantatges competitius de millora i optimització de les activitats de fabricació existents més enllà del prototipatge, desenvolupant això, un ecosistema d'innovació oberta a la generació de projectes col·laboratius, de manera que es proposa un acord amb els òrgans de l'Ajuntament de Mataró, el consorci de Zona Franca i TecnoCampus per desenvolupar el projecte a Mataró.

La fabricació additiva i la indústria 4.0 suposen al mateix temps un repte i una oportunitat per a l'evolució, la transformació territorial intel·ligent de Mataró i en la Comarca. De manera que la 3D Factory es genera com a base per a la generació de projectes innovadors que basin la seva proposta de valor en avenços tecnològics que una incubadora com aquesta pot oferir.

Partint dels àmbits d'especialització intel·ligent territorial es plantegen dos camps per a implementar:

  • Solucions aplicades a l'economia de les cures: Aplicades al llarg del cicle de vida de les persones, amb especialització en la fisioteràpia, amb elements correctors o d'ajuda a tractaments, i desenvolupament de pròtesis, de suport a la mobilitat i manipulació d'elements, per a la protecció o millora en la pràctica esportiva professional o amateur.
  • Solucions circulars: Basades en materials reciclats (matèries primeres secundàries), aconseguint tancar el cercle de fluxos de materials crítics i fent un pas més enllà en la transició cap a la circularitat. A partir de solucions d'allargament de la vida útil dels productes gràcies a les tecnologies de 3D Printing i la fabricació de peces de recanvi.

De manera que, aquest projecte persegueix enriquir l'ecosistema emprenedor i innovador del territori, a partir de recursos tecnològics d'alt valor que reverteixin en la competitivitat dels sistemes productius locals, mitjançant la seva redefinició, incrementant la personalització de productes, la reducció dels estocs, l'empremta de residus i l'impacte ambiental.

Responsables de projecte

Carmina Sánchez Luque

Responsable de Cooperació Pública Privada

Equip de projecte

Fonts de finançament

Finançat per la Diputació de Barcelona en la seva totalitat  mitjançant la "sol.licitud de recursos de catàleg 2022; projectes territorials innovadors" amb número d'expedient: 22/Y/324939.

logo

Import concedit

40.000,00€

Import del projecte

40.000,00€

Contacta amb l’equip del projecte

Webform
Dades de contacte