Tipologia del projecte

Recerca, transferència i cultura científica

Modalitat

Cooperació

Àmbit d'actuació

Regional

Web del projecte

Estat del projecte

Tancat

Data d'inici

30/09/2022

Data de fi

31/03/2024

Les persones grans experimenten canvis de vida tals com la jubilació, pèrdua d'una parella, amics o familiars i discapacitats físiques i mentals. Problemes que es veuen agreujats per la concurrència en aquest grup de població d’una major fragilitat o prefragilitat en el àmbit de la salut.

Aquests canvis de vida afecten d'una banda la dificultat per mantenir el vincles amb la xarxa social i d'altra banda la falta de un suport social adequat per les persones grans, dos factors importants relacionats amb la soledat.

Diversos estudis previs constaten que en les intervencions dirigides a reduir la solitud s'utilitzen diverses estratègies terapèutiques (p. ex., millorar les habilitats socials, millorar el suport social, augmentar les oportunitats de interacció social i abordar la cognició social desadaptativa) i que totes elles podrien reduir la soledat.

Es per aquest motiu, que aquest projecte preten assolir l'objectiu de coneixer els factors predisponents i desencadenants de la soledat en persones grans de la comarca del Maresme, establir mapes de risc (model predictiu) i dissenyar  i implementar una intervenció preventiva en l’àmbit comunitari.

L'assoliment dels objectius es fan mitjançant 2 fases:

FASE 1: Diagnosis dels factors relacionats amb la soledat: en aquesta fase es durà a terme l'estat de la situació de soledad de la gent gran, així mateix en aquesta fase s’identificaran els recursos existents en la comunitat a l‘abast de les persones grans ( casals, serveis voluntariat, associacions, ..)

FASE 2: Disseny i implementació d’una intervenció preventiva comunitària: aquesta fase consisteix en una intervenció formativa, es realitzaran tallers formatius de 4h de duració als voluntaris.  L’objectiu es formar a aquestes persones grans per poder identificar els factors associats a la soledat no volguda (identificats a la fase 1 de l’estudi). La formació anirà dirigida a millorar les seves competències digitals, gestió de les emocions, comunicació assertiva.

Responsables de projecte

Dra. Esther Cabrera Torres

Directora de la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de vida

Equip de projecte

Dra. Meritxell Puyané

Investigadora

Carolina Gallardo Gilabert

Tècnica de la Càtedra

Fonts de finançament

El projecte "Estudi sobre la soledat en les persones grans a la comarca del Maresme" és financiat per la Fundació Social Obra de Maria, la qual aporta 15.000 €

 

 

logo

Import concedit

15.000,00€

Import del projecte

15.000,00€

Col.labora en el projecte la Federació de Associacions De Gent Gran de Catalunya (FATEC)

Contacta amb l’equip del projecte

Webform
Dades de contacte

Anterior

Grassroots of Digital Europe: from Historic to Contemporary Cultures of Creative Computing

Següent

I-Talent. Inclusivitat, Innovació i Integració per la Inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat 2022-2023