Tipologia del projecte

Recerca, transferència i cultura científica

Modalitat

Individual

Àmbit d'actuació

Regional

Web del projecte

Estat del projecte

Tancat

Data d'inici

31/12/2021

Data de fi

31/12/2023

En el context actual creiem que fomentar el coneixement i la formació de Comunitats Energètiques representa una oportunitat  important pel desenvolupament territorial ja que són projectes que tenen externalitats positives en diferents àmbits: 

- Àmbit tecnològic: fomenta la recerca, el desenvolupament i la innovació en totes aquelles tecnologies implicades en la producció, distribució i emmagatzematge de l'energia.

- Àmbit empresarial i de l'ocupació: les comunitats energètiques tenen impacte directe sobre l'activitat de les petites i mitjanes empreses intstal·ladores o de manteniment, així com generen ocupació de qualitat amb una formació qualificada.

- Àmbit mediambiental: les comunitats energètiques contribueixen a l'eficiència energètica i la descarbonització.

- Àmbit econòmic: permeten reduir el cost de l'energia a les persones i organtizacions beneficiàries.

- Àmbit social: fomenta la cohesió social i l'autonomia de la ciutadania.

Els objectius d'aquesta actuació són donar a conèixer les comunitats energètiques i fomentar-ne la constitució entre la ciutadania i el teixit empresarial del Maresme, molt especialment entre les empreses d'economia social (cooperatives, societats laborals, fundacions, mutualitats i associacions).

Per aconseguir-ho, el projecte s'estructura en 2 eixos:   

EIX 1: Foment de les comunitats energètiques enfocat al territori del Maresme i particularment a la ciutat de Mataró.

Des de la Càtedra d'Economia Social editarem una guia per a la creació de comunitats energètiques. La guia tindrà un caràcter pràctic i ha de ser útil per diferents àmbits: (1) per guiar la política pública municipal en aquest àmbit als municipis del Maresme; (2) per ajudar a les persones i a les empreses a detectar els avantatges de les comunitats energètiques. La finalitat de la guia és mostrar amb exemples pràctics i rigorosos què hi ha darrera d'una comunitat energètica, quins són els requeriments legals, quin és el finançament mínim necessari i tots aquells aspectes tècnics que siguin necessaris. L'actuació també es basarà en l'organització d'un acte amb experiències per apropar les comunitats energètiques a la societat civil (associacions, veïns i veïnes, entitats, etc.) del territori del Maresme.

EIX 2: 4ª Trobada d'Empreses d'Economia Social del Maresme. Temàtica: Què ha de saber l'empresa social per crear una comunitat energètica.

La 4ª Trobada d'Empreses d'Economia Social del Maresme vol donar continuitat al projecte iniciat l'any 2019 amb la primera trobada. En edicions anteriors ja hem treballat sobre la contractació pública responsable i la gestió de la innovació. Vinculant-ho amb l'eix 1 de la present convocatòria, en aquesta edició s'organitzarà una trobada sobre la creació de comunitats energètiques en les empreses d'economia social.

En conjunt, la guia per al foment de les comunitats energètiques i la 4ª Trobada d'Empreses d'Economia Social permetran: 

a) difondre iniciatives que redueixen la dependència energètica i milloren el mediambient;

b) apropar persones i entitats al voltant de les comunitats energètiques; 

c) fomentar l'eficiència energètica de les empreses; i 

d) editar conclusions, resultats i experiències en el web de la Càtedra d'Economia Social del Tecnocampus.

Responsables de projecte

Ismael Hernàndez

Equip de projecte

Fonts de finançament

 La Diputació de Barcelona aporta 3.681,29€ del import total del projecte “Economia social en el desenvolupament de comunitats energètiques” mitjançant la convocatòria de Projectes territorials innovadors amb número d'expedient: 22/Y/324944.

logo

Import concedit

3.681,29€

Import del projecte

6.135,48€

Contacta amb l’equip del projecte

Webform
Dades de contacte