Tipologia del projecte

Recerca, transferència i cultura científica

Modalitat

Cooperació

Àmbit d'actuació

Regional

Estat del projecte

Obert

Data d'inici

23/11/2023

Data de fi

23/11/2025

La Comarca del Maresme presenta una idiosincràsia particular en tant que combina la costa amb un interior fortament urbanitzat i industrialitzat, que conserva un sector agrícola encara prou rellevant, així com una zona forestal i rica en biomassa. Aquesta combinació litoral-industrial-rural-forestal més el fet que és propera a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, pot oferir oportunitats de circularitat interessants, diferenciades d’altres territoris, que es creu convenient explorar.

El projecte neix per detectar les oportunitats que el teixit empresarial de la comarca pot trobar en l’economia circular. Durant dos anys s’estudiaran els reptes i les oportunitats de transició cap a la circularitat mitjançant una mirada multisectorial i multiagent.

En l’època que vivim, l’economia circular s’ha convertit en un dels pilars de transformació econòmica. que les empreses puguin conèixer com es troben en matèria de sostenibilitat i conèixer les oportunitats de negoci que poden desenvolupar es converteix en un eix bàsic en qualsevol pla de negoci i creixement empresarial. Es tracta de repensar el nostre model productiu i de consum, entenent els residus com a nous recursos i mantenir aquests en funcionament durant més temps, de forma que puguem evitar l’esgotament de les matèries primeres.

4 FASES:

1. Caracterització del territori i dels sectors d’activitat prioritaris.

2. Anàlisi del grau d’implementació de l’economia circular a la comarca i identificació dels agents tractors.

3. Definició de l’ecosistema territorial i full de ruta de transformació

4. Formació i difusió

 

6 JORNADES I 1 FÓRUM:

Durant els 2 anys que durarà el projecte (novembre 2023 a abril 2025) es portaran a terme 6 jornades de formació sobre economia circular i un forúm que servirà per presentar els resultats del projecte.

OBJECTIU GENERAL
 

  • L’objectiu final del projecte és impulsar la transformació de la Comarca del Maresme cap a l’economia circular. En concret, es vol estudiar els reptes i les oportunitats de transició cap a la circularitat existents en el territori del Maresme tot considerant una mirada multisectorial i multi-agent.

OBJECTIUS ESPECÍFICS

  •  Caracterització del territori i dels sectors d’activitat prioritaris.
  • Anàlisi de la implantació de l’Economia circular a la comarca.
  • Definició de l’Ecosistema territorial i el full de ruta de transformació.
  • Difusió del full de ruta i dels conceptes de l’economia circular.

Així, des de la FAGEM entitat que representa el teixit empresarial de la comarca del Maresme, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Maresme, que aportaria la visió de l’Administració Pública, i amb el suport acadèmic de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat de la Fundació Tecnocampus Mataró-Maresme, es vol fer una diagnosi per avaluar el potencial de circularitat del territori, i extraure’n un full de ruta, el desenvolupament i implantació del qual faran de palanca per a la transició territorial cap a un model sòcio-econòmic més circular.
A partir dels contactes interns de la FAGEM, es generarà un espai de coneixement i discussió en Economia circular amb els actors de cadascun dels sectors de treball i la participació del Consell Comarcal i alguns ajuntaments territorials, que permetrà identificar les iniciatives existents i els reptes de la transició cap a la circularitat. També es s’analitzarà el sistema de govern actual i el nivell d’interacció i col·laboració dels diferents agents: empresa, administració pública i societat. Amb tot plegat es definirà un Full de ruta per impulsar la transició cap a la circularitat del Maresme.

 

Responsables de projecte

Ariadna Benet

Investigadora sènior de la Càtedra d'Economia Circular

Maria Armiñana Maristany

Investigadora Júnior de la Càtedra d'Economia Circular

Equip de projecte

Fonts de finançament

La sol.licitud del projecte "Estudi del potencial de l'Economia Circular al Maresme- Maresme Circular" es presenta a través de la convocatoria "Projectes de foment de l’economia circular 2022" amb número d'expedient  ARC027/22/000134.

logo
logo

Import concedit

12.000,00€

Import del projecte

24.023,25€

Contacta amb l’equip del projecte

Webform
Dades de contacte

Següent

I-Talent. Inclusivitat, Innovació i Integració per la Inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat 2023-2024