La Fundació ”la Caixa” ha atorgat a la Càtedra d'Envelliment i Qualitat de Vida del TecnoCampus una subvenció econòmica en el marc de la convocatòria 2022 del Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials de l'Obra Social La Caixa, per portar a terme un projecte preventiu contra la soledat de gent gran al Maresme.

El programa donarà suport a gent gran perquè pugui fer de mentora a persones amb risc de soledat no desitjada a través de la metodologia d'aprenentatge entre iguals. El programa d’ajuda entre iguals "Junts" de gent gran es un programa impulsat per la Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida del TecnoCampus, adscrit a la Universitat Pompeu Fabra, que comptarà amb la col·laboració de la Federació d'Associacions De Gent Gran de Catalunya (FATEC) i amb el suport dels ajuntaments d'Argentona, Mataró, Calella i Pineda de Mar.

L'objectiu és crear una xarxa d’iguals entre gent gran, realitzant uns tallers de formació a voluntaris majors de 65 anys de la comarca del Maresme perquè tinguin els coneixements per ajudar a detectar de manera precoç persones gran amb risc de soledat no volguda. Els tallers que rebran aquest voluntaris els han de ajudar a tenir eines de suport emocional, digital i social que puguin utilitzar per detectar situacions de risc de soledat entre els seus grup d’iguals; gent gran del seu entorn.

La detecció en la fase inicial d'aquestes situacions, abans que es converteixin en permanents, mitjançant el desenvolupament d’una xarxa pròxima al seu entorn, permetrà als beneficiaris fer-los sentir acompanyats i que puguin desenvolupar activitats que les facin sentir útils i socialment actius. L'objectiu final es trobar solucions basades en la recerca i per millorar d’aquesta manera la salut i la qualitat de vida de les persones grans del territori.

Més enllà del suport econòmic, aquest programa vol impulsar la transferència de coneixement en l’àmbit de la salut fomentant activitats personalitzades de mentoria i suport expert. El projecte està dotat amb un finançament de 20.410 euros i s'inclou en l’àmbit d'actuació de gent gran i reptes derivats de l'envelliment.


Anterior

Quatre investigadors del TecnoCampus presenten comunicacions al congrés CIRIEC-Espanya

Següent

El primer Fòrum Valors Mataró-Europa constata les dificultats actuals del projecte europeu però considera que és possible superar-les