El professor de la UOC i la Universitat de Leicester adverteix que, sense una vacunació global, “tenim pandèmia per estona”  

El professor de la UOC i de la Universitat de Leicester Salvador Macip va pronunciar ahir al vespre la lliçó inaugural del curs 2021-2022 al TecnoCampus, en un acte que va reunir unes 150 persones a l’Auditori. Macip va fer un anàlisi exhaustiu de la gestió i la situació actual del que va qualificar com “la primera gran pandèmia del segle XXI”, per ressaltar que no és la primera d’aquest segle, sinó la primera d’aquesta magnitud. En aquets sentit, Macip va posar l’èmfasi en les “malalties oblidades”, com la malària o la tuberculosi, que causen estralls en molts països pobres, o en d’altres, com la SIDA o la grip, que ocasionen un gran nombre de morts cada any, també en els països occidentals. 

Després de fer una introducció històrica de fenòmens del passat, com la pesta negra, a l’Edat Mitjana, o els morts per infeccions causades per microbis a Amèrica amb l’arribada dels europeus, Salvador Macip es va centrar en la gestió de la covid-19. Va apuntar que la descoordinació a escala mundial, amb els països més rics acaparant vacunes, la mala gestió de polítics populistes com Trump o Bolsonaro i l’oposició de part de la població a vacunar-se, són alguns dels principals enemics en el control de la malaltia. “Tenim una gran quantitat de vacunes i no sempre la més eficaç és la millor, sinó que intervenen altres factors com el preu o la menor o major dificultat per conservar-la”, va apuntar, per concloure que “hem fallat en la comunicació, ja que les teories de la conspiració han arrelat i tenim segments de la població que no es volen vacunar”.  

Pel que fa a les perspectives de futur, el professor Macip va advertir: “tenim pandèmia per estona”. Mentre el virus es transmeti, i ho seguirà fent mentre la vacunació massiva no arribi a tots els països, el virus anirà mutant i fent-se més contagiós, va explicar.  

Balanç del curs anterior 

En l’acte d’inauguració del curs també van intervenir-hi la directora de l’Escola Superior de Ciències de la Salut, Carme Rosell, que va destacar el paper clau dels professionals sanitaris en la crisi sanitària, i el director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa, que va fer un repàs del curs 2020-2021 i va apuntar que la institució ha estat capaç d’adaptar-se a un context advers i mantenir les seves activitats universitària i empresarial.  

Finalment, l’alcalde de Mataró i president de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme, David Bote, va cloure l’acte apuntant que "cal posar en valor allò públic, perquè si ens n’estem sortint d'aquest malson és perquè hi ha serveis i polítiques públiques".  

Galeria d'imatges

Anterior

El Pitching Audiovisual Universitat-Indústria selecciona set projectes d’estudiants del TecnoCampus

Següent

El professor Eloi Serrano defensa una tesi doctoral sobre economia social