Que estàs buscant?
Contribuir al creixement econòmic i social del territori vinculat a Mataró i al Maresme, a través d'un model integral de generació de coneixement, formació, empresa i innovació.
Per aconseguir-ho, s'assumeixen dos objectius centrals:
La Fundació té les següents finalitats:
Pel compliment de les seves finalitats, la Fundació podrà promoure, finançar i organitzar cursos, seminaris, congressos, conferències i editar i difondre els mateixos i els seus continguts, així com convocar i gestionar beques i atorgar subvencions per a la recerca, desenvolupament i la divulgació de les matèries que comprenen les seves finalitats. Igualment tindrà especial consideració la utilització de mitjans virtuals i digitals per al desenvolupament i difusió de la seva tasca.
Les finalitats de la Fundació podran ser assolides per si mateixa o bé mitjançant la col·laboració amb altres entitats públiques o privades, nacionals o estrangeres, i de caràcter internacional; la creació per si sola o amb terceres persones d’altres persones jurídiques; i la participació en programes de cooperació en les matèries esmentades.
Consulta en el desplegable que trobaràs a continuació la descripció, composició i funcions dels òrgans de govern, administració i representació regulats en el capítol cinquè dels Estatuts de la Fundació Tecnocampus.
El Patronat és l’òrgan suprem de govern, administració, representació i gestió de la Fundació, del qual depenen jeràrquicament els òrgans d’execució, de consulta i auxiliars, siguin col·legiats o unipersonals.
El Patronat de la Fundació determina i decideix discrecionalment i amb plena llibertat el programa d’activitats de la Fundació, d’acord amb les finalitats fundacionals, i elegeix lliurement els beneficiaris, respectant en tot cas l’interès general i allò que preveu la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques.
Composició del Patronat
El Patronat està format per un mínim de 20 i un màxim de 30 patrons entre els qual hi ha un president/a i, com a mínim, un vicepresident/a. Així mateix, es designa un secretari/a el/la qual no tindrà la condició de membre del patronat intervenint en les reunions amb veu però sense vot. El/La secretari/a exercirà les funcions que li deleguin el Patronat o la presidència d’aquest, i les pròpies del seu càrrec. A més, es podrà designar un vicesecretari/a que substituirà al secretari/a en cas d’absència, malaltia o impediment.
Gratuïtat del càrrec
Els membres del Patronat exerceixen llurs càrrecs gratuïtament. Si bé tenen dret a la bestreta i al reembossament de les despeses degudament justificades i a la indemnització pels danys produïts per raó d’aquest exercici.
Els patrons poden establir una relació laboral o professional retribuïda amb la Fundació semrpe que s’articuli mitjançant un contracte que determini clarament les tasques laborals o professionals que es retribueixen. En tot cas, aquestes tasques laborals o professionals retribuïdes han d’ésser diferents de les tasques i funcions que són pròpies del càrrec de patró.
Competències del Patronat
El Patronat té totes les competències necessàries relatives al govern, administració i representació judicial i extrajudicial de la Fundació sense limitacions, respectant en tot cas les facultats atribuïdes al Protectorat.
A més d’aquelles facultats inherents al Patronat que estiguin previstes en altres articles d’aquests Estatuts, se li atribueixen, a títol enunciatiu, però no limitatiu, les competències següents:
L’exercici de totes les competències relacionades en els apartats anteriors estan sotmeses als requisits establerts en la Llei.
La Presidència del Patronat recau en l’Ajuntament de Mataró. Actualment el càrrec de Presidència és exercit per David Bote Paz, Alcalde de l’Ajuntament de Mataró.
Perfil i trajectòria professional
Funcions
Sens perjudici de les facultats que el Patronat li delegui, les seves funcions de forma sintètica són les següents:
a) La representació institucional de la Fundació.
b) Ordenar la convocatòria de les sessions del Patronat, tenint cura que en les convocatòries, la constitució i realització de les sessions s’observin les formalitats establertes en aquests Estatuts i ordenades per la Llei.
c) Presidir les sessions del Patronat a que assisteixi, dirigint els debats d’acord a l’ordre del dia i interpretant i resolent els dubtes reglamentaris que poguessin plantejar-se, podent fer ús del vot de qualitat per dirimir les qüestions que se suscitin en el si del Patronat.
d) Donar el vistiplau a les actes de les sessions del Patronat que hagi presidit, visant les certificacions dels acords presos en les esmentades sessions.
e) Supervisar les activitats de la Fundació, elevar al Patronat la documentació i els informes que cregui convenient.
f) Dictar les disposicions particulars que siguin necessàries per al desplegament dels acords del Patronat.
g) Exercir en cas d’urgència i donar-ne comptes al Patronat en la primera reunió que celebri, les facultats de realitzar tota mena d’accions, excepcions, recursos i reclamacions judicials i administratives en defensa dels drets i els interessos de la Fundació.
h) Presentar anualment al Patronat l’inventari i els documents que integren els comptes anuals.
i) Proposar al Patronat la persona que ostentarà la Direcció General.
j) Aquelles altres que li siguin expressament encomanades o li delegui el Patronat.
La Fundació té dues vicepresidències, una comarcal, la qual recau en el Consell Comarcal del Maresme, i una local, la qual recau en aquella persona que designi la presidència del patronat entre els seus membres.
Actualment, el càrrec de vicepresidència local és exercit per Alicia Romero Llano i el de vicepresidència comarcal per Laura Martínez Portell.
Funcions
Corresponen a les vicepresidències les funcions següents:
Les funcions indicades a l’apartat d’aquest article seran assumides, en primer lloc, per la vicepresidència local i en cas d’absència, malaltia o impediment d’aquesta, per la vicepresidència comarcal.
La Direcció General de la Fundació és nomenada pel Patronat, a proposta de la presidència de la Fundació. Si aquestes funcions són encomanades a alguna persona que no sigui patró, aquesta assistirà a les reunions del Patronat amb veu però sense vot.
Actualment, el càrrec de Direcció General l’ostenta el Sr. Josep Lluís Checa.
Podeu consultar el perfil i trajectòria professional del Director General en aquest enllaç.
Correspon a la Direcció General l’exercici de funcions de direcció de la gestió ordinària de la fundació i el compliment de les facultats que li delegui el Patronat i/o la presidència.
Podeu consultar les retribucions del personal directiu en aquest enllaç.
El Senat és un òrgan de caràcter consultiu i/o d’assessorament, i el seu objecte és assessorar al Patronat en totes aquelles activitats que realitza dins les seves finalitats fundacionals, que tindrà una composició de 20 membres, designats d’entre tots els col·lectius en contacte amb el Tecnocampus, d’acord amb els següents percentatges:
El mandat de tots els membres del Senat té una durada de 4 anys, renovable de forma indefinida. El Senat un cop constituït, designarà President, dos vice-presidents i un Secretari d’entre els seus membres.
Els membres del Senat exerceixen llurs càrrecs gratuïtament, si bé tenen dret a la bestreta i al reembossament de les despeses degudament justificades i a la indemnització pels danys produïts per raó d’aquest exercici.
Les funcions del Senat, en la seva consideració d’òrgan consultiu i/o d’assessorament de la Fundació, són les següents:
La Comissió Permanent és un òrgan compost per un mínim de 4 i un màxim de 5 membres:
La Comissió Permanent vetlla pel seguiment de l’acció de govern de la Fundació a partir del compliment del Pla Estratègic, l’execució del pressupost vigent i la coordinació del Pla d’Acció aprovat pel Patronat.
Actualment els membres de la Comissió Permanent són:
Retribució
Els membres de la Comissió Permanent exerceixen llurs càrrec gratuïtament, si bé tenen dret a la bestreta i al reembossament de les despeses degudament justificades i a la indemnització pels danys produïts per raó d’aquest exercici.
En aquest apartat trobareu el Recull de normativa jurídica, acadèmica i laboral de la Fundació Tecnocampus Mataró-Maresme. Aquest recull conté els textos íntegres de les principals normes que són d’aplicació a la Fundació, estructurats en cinc grans blocs: normativa general, normativa dels centres universitaris, normativa dels serveis a la comunitat universitària, normativa dels serveis empresarials i emprenedoria i normativa laboral.
En el primer apartat es troba la normativa general que regeix la Fundació Tecnocampus: els seus Estatuts, Reglaments d’òrgans assessors, les normes de selecció, designació i nomenament d’òrgans de govern unipersonals (normativa de governança), sistema de gestió de qualitat, el contracte programa que regula les relacions entre la Fundació, l’Ajuntament de Mataró i l’Entitat Pública Empresarial Parc Tecnocampus, el Pla d'igualtat i el protocol de prevenció i actuació de situacions d’assetjament sexual i per raó de sexe.
En el segon bloc es troben les normatives dels tres centres universitaris titularitat de la Fundació Tecnocampus: Escola Superior Politècnica TecnoCampus, Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa TecnoCampus i Escola Superior de Ciències de la Salut TecnoCampus. Cada centre té un Reglament Intern propi i el seu conveni d’adscripció a la universitat mare, però alhora existeixen unes Normes d’Organització i Funcionament (NOF), unes directrius d’assignació docent i un reglament de règim disiciplinari comuns que regulen tots els aspectes en que es comparteixen recursos acadèmics.
El tercer bloc integra els Reglaments de funcionament i normatives del conjunt de serveis universitaris que donen suport transversal a l’acadèmia. Són serveis sense els quals l’àmbit acadèmic no tindria sentit, com el Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI), la recerca i la transferència de tecnologia, la formació permanent o el programa Alumni.
El quart bloc integra els Reglaments de funcionament i normatives del conjunt de serveis adreçats a empreses i emprenedors, com la normativa d'adjudicació dels espais d'allotjament empresarial de l'edifici TCM6 o el Reglament del servei incubadora.
Per últim, el bloc de normativa laboral conté el I Conveni col·lectiu de la Fundació TecnoCampus, els acords col·lectius signats, el protocol de formació interna i la normativa per a la provisió de llocs de treball. Aquesta última encara en procés de revisió i per tant susceptible a modificacions.
Normativa general dels centres universitaris TecnoCampus
Normativa específica dels centres universitaris TecnoCampus
Escola Superior Politècnica Tecnocampus (ESUPT)
Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa Tecnocampus (ESCSET)
Escola Superior de Ciències de la Salut Tecnocampus (ESCST)
Acord de continuïtat d’adscripció a la UPF, de data 22/12/2020
II Conveni col·lectiu de la Fundació Tecnocampus, aprovat pel Patronat en data 31/01/2020.
Normatives de selecció de personal, aprovades pel Patronat en data 20/05/2014.
Protocol de formació interna, aprovat per la Comissió Paritària en data 05/03/2021.