Què és una Som Hackathon?

La SOM Hackathon és un repte, un esdeveniment creatiu i formatiu en el que, durant un intens cap de setmana, viuràs una experiència emprenedora treballant amb equips multidisciplinaris. 

El propers 1, 2 i 3 d’abril tindrà joc a TecnoCampus la 6a edició del somHackathon. Un esdeveniment anual organitzat per TecnoCampus, Ajuntament i somMobilitat que convoca programadors de secundaria, batxillerat, universitaris i de cicles formatius durant un cap de setmana donar solució a un repte diferent cada any. 

L’edició d’enguany girarà vers els reptes que posa en relleu l’economia circular. Consistirà en construir solucions tecnològiques transformadores que ajudin a migrar cap a un model de creixement sostenible en el temps, impulsar l’optimització dels recursos, reduir el consum de matèries primeres i recuperar els residus. 

Aquesta hackató esta oberta a estudiants de tota Catalunya i ofereix una quantia total de 3000 euros en premis per als participants que resultin guanyadors. 

 

El repte d'aquest any és:

Posar en relleu l’economia circular construint solucions tecnològiques transformadores que ajudin a migrar cap a un model de creixement sostenible en el temps, impulsant l’optimització dels recursos, reduint el consum de matèries primeres i recuperant els residus.

Dades Generals

Dia i hora

1 d'abril de 2022 fins a 3 d'abril, a les 14 h.

Lloc

Al Centre de Congressos del TecnoCampus (Foyer).

 

Què és l’economia circular? 

L'economia circular és un nou model de producció i consum que assegura un creixement sostenible en el temps. Amb l'economia circular, podem impulsar l'optimització dels recursos, reduir el consum de matèries primeres i recuperar els residus reciclant-los o donant-los una segona vida com a producte nou. 

 

Els 3 principis de l’economia circular:

Els 3 principis de l’economia circular

Preservar i millorar el capital natural 

A la natura, no hi ha cap concepte de residu; tot és cíclic. Tots els grans cicles naturals (carboni, oxigen, nitrogen, aigua, etc.) funcionen en bucles tancats amb poca o cap pèrdua de recursos durant el seu cicle. L’economia circular pretén imitar aquests cicles naturals, creant un model econòmic que protegeixi, doni suport i millori activament el nostre entorn. 

Optimitzar l'ús dels recursos 

En un planeta amb recursos finits, els productes i materials que construïm dels que extraiem s’han de mantenir a l’economia el major temps possible. Podem dissenyar alguns productes i components perquè es puguin reutilitzar, reparar i tornar a fabricar. 

Fomentar l'eficàcia de sistema 

Aquest principi tracta de nombrosos actors que treballen junts per crear fluxos efectius de materials i informació.  

En el sistema creat per l’home, els canvis que fem poden provocar efectes inesperats i sovint imprevisibles. Per tot plegat, l’economia circular es guia pel sistema natural que sembla funcionar de manera eficient des de fa milers d’anys. 

Per què? 

L’objectiu de l’economia circular és generar un nou procés productiu que permeti consumir menys energia i recursos verges, a la vegada que disminueixi la producció de deixalles i residus. 

L’economia circular permet generar un canvi de paradigma en els processos empresarials, passant d’un cicle lineal a un circular, de llençar residus a revalorar-los, d’un model insostenible a un model sustentable en el temps. 

Proporcionar als consumidors productes més duradors i innovadors, disminuint l’obsolescència programada i adequant els productes a les necessitats “reals” dels consumidors.

Diverses matèries primeres crucials són finites i, com la població mundial creix, la demanda també augmenta.

Participa a la Som Hackathon!

Una Hackathon és un esdeveniment creatiu i formatiu on es reuneixen joves estudiants de diferents àmbits de coneixement per abordar conjuntament i organitzats en equips multidisciplinaris un repte plantejat per l’organització que es pot concretar en el disseny d’un o diversos projectes tecnològics, una aplicació o una web. 

Per què SOM? 

El Som Hackathon del TecnoCampus és una iniciativa de l’ecosistema de l’economia social i solidària i del moviment cooperatiu de consum que està transformant els sectors més estratègics de la nostre societat (energia, telecomunicacions i mobilitat).

 

Per qui? 

     Estudiants de TecnoCampus

  Els equips estaran formats majoritàriament per estudiants d’Enginyeries i Videojocs. A cada equip es podrà incorporar  un estudiant d’altres titulacions: màrqueting i comunitats digitals, Turisme, Mitjans Audiovisuals,  Administració d’Empreses i també els graus de l’Escola de Ciències de la Salut.

     Els estudiants del TecnoCampus podran reconèixer 2 crèdits RAC.

     Estudiants de 2n de batxillerat científic-tecnològic

     Preferentment amb coneixements de programació, disseny d’interfícies, web i disseny de videojocs.

     Estudiants de CFGS de tot Catalunya

     Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma

     Desenvolupament d’aplicacions web

     Administració de sistemes informàtics en xarxa

     Estudiants universitaris

     Amb coneixements de programació, disseny d’interfícies, web i disseny de videojocs

Premis

Primer premi

Premi de 2.000 euros a distribuir entre els integrants de l’equip i accés directe al programa de preincubació de TecnoCampus.

Menció per equips de secundària

Premi de 1.000 euros a distribuir entre els integrants de l’equip.

FAQ - Preguntes freqüents

La propera edició tindrà lloc el 1, 2 i 3 d’abril de 2022.

Els estudiants dels centres universitaris TecnoCampus i d’arreu de Catalunya, estudiants de 2n de batxillerat, i estudiants de CFGS de diverses branques  de coneixement: desenvolupament d’aplicacions multiplataforma, desenvolupament d’aplicacions web, administració de sistemes informàtics en xarxa, sistemes microinformàtics i xarxes.

No et preocupis!. El nostre equip t’acompanyarà durant la hackaton, i també hi haura tant menjar i com begudes. Si ho desitges, també et podràs quedar a dormir divendres i dissabte  a la nit. Porta el teu sac!  Aquesta és una experiència d’aprenentatge i, sobretot, una oportunitat per divertir-te. [Per motius covid-19 poden haver canvis tant en el protocol d’access com en les diferents activitats].

Podràs crear una web, una aplicació mòbil, programari, … tot està sobre la taula. Els projectes seran avaluats sobre la base de la creativitat, la dificultat tècnica, i la utilitat per un grup d’experts

Sí. Veuràs que t’has d’inscriure de forma individual i especificar el nom del teu equip. Però si no tens grup cap problema, en el procés d’inscripció selecciona l’opció “No tinc equip” i el mateix divendres a la tarda l’organització coordinarà els grups dels participants sense grup.

Part de la diversió d’un hackathon és conèixer gent nova. Quan facis la teva inscripció i en funció dels teus coneixements i habilitats podrem formar els equips.

Portàtils, carregadors, telèfon, … tot el que consideris que et pot ser útil per desenvolupar el projecte. Recorda que si et quedes a dormir pots portar el que necessitis, i sobretot el sac de dormir.

La Som Hackathon TecnoCampus és un esdeveniment gratuït per a tots els participants inscrits. Us proporcionarem WiFi, menjars, assessorament, tallers i espai de treball.

Edicions anteriors

Edicions anteriors de la Som Hackathon

Consulta les edicions pasades de la Som Hackathon que es van realitzar durant els anys 2017, 2018 i 2019.

Accedeix

Organitza:

 

TecnoCampus

Un dels tres pilars del model educatiu del TecnoCampus és l’emprenedoria, per poder sumar i crear talent emprenedor. Les competències en emprenedoria són un dels eixos característics d’un parc on conflueixen graduats en empresa, tecnologia i salut. Un fet únic al país.

 

 

Ajuntament de Mataró

L’Ajuntament de Mataró, des de l’equipament Cafè de Mar, impulsa l’economia social, cooperativa, solidària i col·laborat iva, ajudant a posar en marxa projectes que posen en valor el seu retorn social. El Cafè de Mar és un catalitzador de projectes i l’espai des d’on afavorir la mútua coneixença, l’establiment de sinergies i el treball col·laboració entre les entitats d’economia social del territori. A través d’accions de promoció i assessorament, formació, allotjament, i amb projectes com el Viver d’empreses, la Llançadora de projectes d’economia social, Cafè de Mar esdevé el centre neuràlgic de l’economia social i cooperativa a Mataró.

 

 

SOM mobilitat

Cooperativa de consum que treballa per a una mobilitat +sostenible que ofereix serveis de mobilitat elèctrica i compartida. Som Mobilitat neix dins de l’ecosistema de cooperatives de consum SOM seguint l'estela de Som Energia i Som Connexió.

 

 

Patrocini