Tipologia del projecte

Recerca, transferència i cultura científica

Modalitat

Individual

Àmbit d'actuació

Estatal

Web del projecte

Estat del projecte

Obert

Data d'inici

01/09/2023

Data de fi

30/08/2027

NOT ALONE serà un projecte dut a terme per un equip multidisciplinari d'infermeres, psicòlegs, treballadors socials, metges... que treballen en el camp de l'envelliment i el seu principal objectiu és analitzar la prevalença de la soledat no desitjada entre les dones a la regió de Maresme. Comprendre la soledat des d' una perspectiva de gènere permetrà als professionals de la salut i de l' àmbit social conèixer la realitat i establir mesures preventives i de detecció precoç.


L'estudi NOT ALONE es divideix en tres fases: 

 

  • FASE 1: un estudi de prevalença amb 425 visites domiciliàries a llars a Mataró on resideixin dones majors de 65 anys.
  • FASE 2:  volem escoltar les dones que se senten soles. Per a aprofundir en el fenomen de la solitud de les dones i detectar quines necessitats tenen i quines expectatives tenien per a la seva vellesa que no han pogut complir. Les entrevistes en profunditat es realitzaran amb professionals experts que ens ajudessin a comprendre amb l'anàlisi el problema de la solitud no desitjada i quines experiències existeixen darrere d'una vida.
  • FASE 3:  es desenvoluparà un model predictiu de solitud. El projecte NOT ALONE també vol 
    demostrar com un model predictiu pot ajudar a detectar la solitud no desitjada en dones majors en l'entorn comunitari identificant aquells factors de risc que les fan més vulnerables. Un model predictiu per a la solitud en dones podria ajudar a:

 

 - Realitzar una detecció precoç: En identificar a les dones que estan en risc de solitud no desitjada, els professionals de la salut i els treballadors socials podran intervenir de manera precoç i oferir suport abans que la situació empitjori. 

 

 - Intervencions dirigides: En comprendre els factors específics que contribueixen a la solitud en diferents dones, les intervencions podran adaptar-se per a abordar les necessitats úniques de cada persona

 

 - Identificació de poblacions en risc: Un model predictiu pot ajudar a identificar grups específics de dones que estan en major risc de solitud, com a dones majors que viuen soles o aquelles amb condicions de salut cròniques.

 

 - Seguiment del progrés: En monitorar regularment l'estat de solitud de les dones amb el temps, els professionals de la salut poden rastrejar l'efectivitat de les intervencions i ajustar-les segons sigui necessari. Amb el pas del temps i noves maneres de viure junts, la relació entre solitud i gènere canviarà. Si volem entendre el fenomen de la solitud i mitigar els seus efectes en la salut de les dones des d'una perspectiva de gènere, hem d'estar al corrent de tots els factors que poden afectar aquest escenari i com els professionals de la salut i de l'àmbit social poden identificar-los.

Responsables de projecte

Dra. Esther Cabrera Torres

Investigadora Principal

Equip de projecte

Dra. Carolina Chabrera

Investigadora

Dra. Meritxell Puyané

Investigadora

Dr. Marc Tarradellas Fernàndez

Investigador

Dra. Ester Mateo Aguilar

Investigadora

Fonts de finançament

El projecte "NOT ALONE" té un pressupost de 118.200 € dels quals 100.625 € son aportats pel Ministeri de Ciència i Innovació i Universitats / AEI/10.13039/501100011033 i per  FEDER, UE a través de la convocatòria de "Proyectos I+D Generación Conocimiento 2022" amb número de referència de l'organisme: PID2022-143121OB-I00.

logo

Import concedit

100.625,00€

Import del projecte

118.200,00€

Ajunament de Mataró

Contacta amb l’equip del projecte

Webform
Dades de contacte

Anterior

I-Talent. Inclusivitat, Innovació i Integració per la Inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat 2023-2024

Següent

DeepTech in Higher Education Institutions and Ecosystems through Entrepreneurial Education+