Informació general


Tipus d'assignatura: Obligatòria

Coordinador: Maria Dolors Celma Benaiges

Trimestre: Tercer trimestre

Crèdits: 4

Professorat: 

Manuel Guerris Larruy

Curs acadèmic: 2025

Curs d'impartició: 2

Llengües d'impartició


  • Castellano
  • English
  • Català

L'assignatura s'impartirà en català o castellà. Hi ha materials dels utilitzats en l'assignatura que estan en anglès.

Competències / Resultats d'aprenentatge


Competències específiques
  • Mostrar coneixements i habilitats per a la coordinació dels departaments de compres, aprovisionament, producció i distribució d'un producte a qualsevol empresa, analitzant diferents tipus de tècniques

  • Seleccionar i utilitzar  instruments quantitatius per a la presa de decisions i contrast d'hipòtesis econòmiques

Presentació de l'assignatura


Les operacions dins la empresa són l’eix vertebral per poder transformar diferent tipus de recursos en productes i serveis i així mateix estan presents en totes les funcions empresarials.

Aquesta assignatura introdueix a l’alumne en l’àmbit de la gestió de les operacions que realitzen les empreses per tal d’obtenir el producte –bé o servei- que ofereixen al mercat.

El contingut programat inclou els coneixements necessaris que afecten a l’estratègia del sistema d’operacions i els coneixements per a gestionar el sistema.

 

L'aula (física o virtual) és un espai segur, lliure d'actituds masclistes, racistes, homòfobes, trànsfobes i discriminatòries, ja sigui cap a l'alumnat o cap al professorat. Confiem que entre totes i tots puguem crear un espai segur on ens puguem equivocar i aprendre sense haver de patir prejudicis d'altres.

Continguts


L’empresa i el subsistema d’operacions

 La empresa com un conjunt de sistemes  Descripció dels diferents sistemes

 Les operacions i la seva relació amb la resta de sistemes

 

 

L’estratègia d’operacions

 Què són les operacions

 Components de les operacions  Productivitat i competitivitat

 

 

Previsions

 Definició de previsió

 Components de la demanda  Mètodes de previsió

 

 

Planificació i programació de la producció

 Diferències entre planificar i programar  Disseny de la planificació agregada

 Mètodes básics de programació

 

 

Selecció i disseny del procès i distribució en planta

 Tipus de procesos i les seves característiques  Avantatges i inconvenients

 Distribució en planta

 

 

Capacitat a llarg termini

 Desafiaments de la capacitat a llarg termini  Mètodes de definició

 

 

Desafiaments de la decisió de localització de entitats productives  Mètodes de localització

 

 

Estratègies de producció

 Fabricació en projectes  Fabricació en taller

 Fabricació en procès  Lean production

 

 

Gestió de la qualitat i millora contínua  Què és la qualitat

 El procès de qualitat

 El procès de millora contínua

 

 

Aprovisionament i gestió de stocks  Tipus de stocks i funcions

 La funció d’aprovisionament  Mètodes de gestió de stocks  El MRP

 

 

Estratègies de la distribució

 DRP

 ECR, CPRF

 

 

Gestió de projectes

 Què és un projecte

 

 Definició básica d’un projecte  Control d’un projecte

 

Activitats i sistema d'avaluació


L’assignatura estarà composada i avaluada segons els diferents conceptes:  EF: Examen de conceptes teòrics i pràctics

 AE: Activitats i exercicis plantejats als alumnes  TG: Treball grupal

 

 

La nota final (NF) es calcularà mitjançant l’expressió NF=0,55 EF+0,15 AE+0,3 TG. Per superar satisfactòriament l’assignatura, EF haurà de ser igual o superior a 5 sobre 10 i NF igual o superior a 5 sobre 10. En cas que no es compleixin alguna de les condicions anteriors, l’alumne podrà exercir el seu dret de recuperació.

Recuperació: Només es podrà recuperar la nota de l'examen final (55%). Caldrà una nota mínima de 5 sobre 10 per poder realitzar el promig de qualificacions. És a dir, en la recuperació es mantenen les mateixes variables (examen i avaluació continuada) amb les mateixes ponderacions.

 

Un alumne que no s'hagi presentat a la primera convocatòria NO pot presentar-se a la recuperació.

 

 

Les competències s’avaluaran de la següent forma:

 

 

Competència

Mètode d’avaluació

G1

Nota G1= TG

G4

Nota G4= TG

G5

Nota G5= TG

E3

Nota E3= EF

E10

Nota E10= AE

 

Qualsevol forma de frau acadèmic serà sancionada d’acord amb la normativa d’avaluació del centre. En cas que es detectin indicis de frau, inclòs l’ús indegut d’eines d’intel·ligència artificial generativa, el professorat de l’assignatura podrà convocar l’estudiant a una entrevista individual amb l’objectiu de verificar-ne l’autoria.

 

Bibliografia


Bàsic

Domínguez Machuca / Álvarez Gil / García González / Ruíz Jiménez: Dirección de Operaciones. Aspectos estratégicos en la producción y los servicios. Mc. Graw-Hill. Madrid, 1995.

Domínguez Machuca / Álvarez Gil / García González / Ruíz Jiménez: Dirección de Operaciones. Aspectos tácticos en la producción y los servicios. Mc. Graw-Hill. Madrid, 1995.

Heizer / Render: Dirección de la producción. Decisiones estratégicas. (Onceava edición). Prentice Hall. Madrid, 2015.

Heizer / Render: Dirección de la producción. Decisiones tácticas. (Onceava edición). Prentice Hall. Madrid, 2015

Heizer/Render/ Munson. Principles of Operations Management: Sustainability and Supply Chain Management, Global Edition 2020