El director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa, i el cap d'estudis de l'àmbit de la formació professional de l'IES Miquel Biada, Jaume Arcos, han fornalitzat aquest matí un conveni de col·laboració que ratifica la voluntat d'ambdues institucions d'impulsar programes conjuntament, de formar equips docents que treballin conjuntament i de facilitat el pas dels estudiants de l'etapa universitària mitjançant la convalidació de crèdits.

Pel que fa a aquest darrer punt, el conveni estableix l'objectiu de maximitzar el nombre de crèdits que els estudiants de IES Miquel Biadapoden convalidar quan accesdeixen als estudis universitaris del TecnoCampus. En particular en l'àmbit de la tecnologia, el Miquel Biada és un centre amb una llarga trajectòria en els estudis de tecnologia, en el qual es busca facilitar el pas als estudis de grau de tots aquells estudiants que vulguin accedir a la Universitat.

El disseny conjunt de formaci´p continuada més enllà dels graus, amb cursos d'especialització o màsters de formació professionals; la col·laboració dels respectius equips docents o bé l'ús compartit d'instal·lacions que faciliti l'intercanvi de coneixement són altres punts destacats de l'acord.

 

Galeria d'imatges

Anterior

Investigadores del projecte Not Alone publiquen el primer article científic sobre solitud no desitjada en persones grans

Amb el lema "Salut mental i benestar: el paper de la infermeria en resposta als reptes globals", la conferència posarà el focus en un dels grans desafiaments de salut pública actuals: la salut mental. 

L’esdeveniment es durà a terme en format híbrid, permetent la participació tant presencial com virtual. Serà un punt de trobada internacional de professionals i investigadors d’arreu d’Europa que es reuniran per impulsar la recerca infermera, enfortir el lideratge professional i promoure la col·laboració internacional. El programa inclourà ponències, taules rodones i espais de debat sobre tres grans eixos: 

  • Salut mental al llarg de les diferents etapes de la vida 
  • Impacte dels reptes globals en la salut mental 
  • Benestar dels professionals d’infermeria 

La conferència està organitzada en col·laboració amb la Càtedra d'Envelliment i Qualitat de Vida, el grup GRACIS (Atenció a la Cronicitat i Innovació en Salut) i l’equip d’Infermeria del Departament de Salut del TecnoCampus, en el marc del seu compromís amb la recerca i la formació en salut mental i infermeria. 

L’esdeveniment compta també amb el suport d’Elsevier, The Care Lab i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). 


Anterior

Antena TrenLab Mataró presenta les startups accelerades aquest 2025 i la renovació de l’acord entre Renfe, TecnoCampus i l’Ajuntament de Mataró per a tres anys més

Següent

Conveni de col·laboració amb l'IES Miquel Biada

El projecte Not Alone està finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del en el marc de la convocatòria per a projectes d’R+D+I orientats als reptes de la societat. 

Amb el títol "Uncovering the impact of loneliness in ageing populations: a comprehensive scoping review", l’article presenta una revisió sobre l’evidència científica sobre la solitud i l’aïllament social en persones grans que viuen en la comunitat.

El treball analitza més de cinquanta estudis internacionals publicats entre 2013 i 2024, així com literatura gris. Aquesta revisió permet identificar els principals factors de risc associats —com el deteriorament de la salut, la pèrdua de la xarxa social o la situació de viure sol—, així com les greus conseqüències per a la salut física, mental i emocional, entre les quals destaquen la depressió, el deteriorament cognitiu, les malalties cardiovasculars i el risc de fragilitat o dependència.

L’estudi també recull les diferències de gènere observades en diversos treballs, amb una especial vulnerabilitat en dones grans, i posa en relleu la necessitat de promoure estratègies d’intervenció comunitàries, sostenibles i adaptades als diferents contextos socials i culturals. 

A més, destaca la manca d’estudis longitudinals i la necessitat d’aprofundir en la relació entre solitud i envelliment en l’àmbit de la salut pública. L’article ha estat elaborat pels investigadors Meritxell Puyané, Carolina Chabrera, Enric Camón i Esther Cabrera, que treballen de manera integrada per aportar evidència científica i generar impacte social en la promoció del benestar i la qualitat de vida de les persones grans.


Anterior

El TecnoCampus acollirà la EANS Summer Conference 2025 sobre salut mental i infermeria

Salvador Brugués és considerat una figura clau en la divulgació i desenvolupament d’aquesta tècnica culinària, que ofereix avantatges organolèptics i nutricionals molt rellevants, i que ja forma part de la cuina professional més avançada. 

La sessió ha combinat una part teòrica introductòria, una demostració pràctica de cuina i una degustació, perquè els estudiants experimentessin directament l’impacte sensorial d’aquesta metodologia. 

Aquesta activitat s’ha pogut dur a terme gràcies al suport de la marca Alaska Seafood, que ha fet possible l’organització d’aquesta masterclass amb un dels cuiners més prestigiosos del nostre país en el camp de la cuina a baixa temperatura.

Galeria d'imatges

Anterior

El TecnoCampus acollirà la EANS Summer Conference 2025 sobre salut mental i infermeria

Següent

Investigadores del projecte Not Alone publiquen el primer article científic sobre solitud no desitjada en persones grans

Aquest acte suposa la culminació d’un intens procés d’acceleració que ha permès a aquestes empreses emergents perfeccionar els seus models de negoci i desenvolupar solucions innovadores per al sector ferroviari.

Durant l’esdeveniment, també s’ha anunciat la renovació del conveni d’Antena TrenLab, que garanteix la continuïtat del programa d’acceleració a Mataró durant els propers tres anys, per fomentar el creixement de noves iniciatives tecnològiques amb una clara visió territorial. 

El programa Antena TrenLab Mataró es va iniciar l’any 2022 i des d’aleshores ha accelerat a 10 startups i ha rebut més de 120 candidatures, responent als reptes plantejats per part de la ciutadania. 

Les solucions presentades són les següents: 

MobilityDataNets: solució Rodalinets. Aplicació col·laborativa que permet als usuaris conèixer el temps real de pas dels trens gràcies a les dades aportades per la comunitat, i també reportar incidències que afectin el servei de Rodalies. 

Lúcid: solució: Beesafe. Aplicació dissenyada per empoderar els usuaris i permetre’ls reportar qualsevol situació d’inseguretat directament al personal de seguretat de Renfe, millorant així la capacitat de resposta de manera més eficient i ràpida. 

White Jacket: solució White Jacket. Armilla intel·ligent equipada amb sensors hàptics, que permet a persones amb discapacitat visual desplaçar-se amb total autonomia i seguretat utilitzant el tren com a mitjà de transport. 

Les tres empreses ofereixen solucions tecnològiques innovadores per millorar l'experiència de diferents grups de persones, enfocant-se en la digitalització, la intel·ligència artificial i la inclusió social.

Galeria d'imatges

Anterior

Les professores Esther Cabrera i Noemí Ruiz, incloses al rànquing de dones investigadores que elabora el CSIC

Següent

El TecnoCampus acollirà la EANS Summer Conference 2025 sobre salut mental i infermeria

Aquest llistat, bastat en perfils de Google Scholar i ORCID, té com objectiu visibilitzar el rol de les dones en l’àmbit de la investigació i fomentar la ciència oberta. La professora Cabrera compta amb una trajectòria consolidada en recerca, docència i lideratge acadèmic en l’àmbit de l’envelliment i la cronicitat. Actualment, és catedràtica al Centre Universitari TecnoCampus, directora de la Càtedra Envelliment i Qualitat de Vida, i directora acadèmica del Màster universitari en Atenció Integrada en la Cronicitat i l’Envelliment. La seva producció científica s’ha consolidat amb més de 80 articles en Ciències Socials i de la Salut, 54 indexats a JCR, 27 en el primer quartil, amb un índex h de 22 i més de 1.300 citacions. 

Noemí Ruiz és una investigadora consolidada en didàctica de les matemàtiques en l'àmbit de la Teoria Antropològica del Didàctic. La seva trajectòria s'ha centrat en la innovació educativa i la recerca aplicada en els nivells d’ensenyament secundari i universitari. Destaca la seva aportació a la introducció de l’àlgebra i a l’ús de metodologies d'indagació, anomenats, Recorreguts d'Estudi i Investigació. Col·labora amb diferents grups de recerca, com el Grup de Recerca Aplicada a l’Entorn Financer, Econòmic i Social (GRAEFES-Tecnocampus), el Grup Analytics, simulations and inquiry in stem and business education (ASISTEMBE) i més recentment amb el Grup Didàctica de les Matemàtiques i Formació del professorat en STEM i Interdisciplinarietat (DIFISTEM), amb investigadores i investigadors de la UB, de l'EUSS i de la UPC.


Anterior

El II Fòrum Valors Mataró-Europa reflexiona sobre la IA en el context europeu

Següent

Investigadores del projecte Not Alone publiquen el primer article científic sobre solitud no desitjada en persones grans

El Fòrum, adreçat especialment a aquelles persones i col·lectius interessats a entendre i debatre els canvis socials, polítics i culturals que configuren el nostre temps, ha comptat amb la intervenció de José Maria Lassalle, filòsof i professor universitari que el 2016 va ser secretari d’estat d’Agenda digital i que és actualment director del Fòrum d’Humanisme Tecnològic d’ESADE. 

Autor de llibres com Ciberleviatan (Arpa Editorial, 2019) o Civilització artificial (Arpa Editorial, 2024), sota el títol ‘Intel·ligència Artificial i Europa: reptes i límits’ Lasalle ha centrat el seu speech a posar en valor la capacitat humana amb relació a la intel·ligència artificial. Així, ha emfatitzat la necessitat d’establir un marc regulador i de la voluntat europea per crear una eina que es relacioni amb sentit amb el continent, en contraposició de la mirada capitalista americana i autoritària de la Xina. 

També ha mirat enrere, afirmant: “Veiem la tecnologia de manera tecnooptimista, creient que sempre ens ajudaria i que no calia regular-la, però l’afany de poder humà ha capgirat la situació”. Finalment, i amb mirada a futur, ha afegit que “si eduquem l’humà amb límits -que tenen a veure amb la condició humana com a valor afegit del treball que ens pot donar la IA- no serem substituïbles; serem complementaris i necessaris”. 

Un cop acabada la conferència, Carles Prats, periodista de TV3, que moderava l’acte, ha donat el tret de sortida a la taula rodona de reflexió i debat. Albert Sabater, professor Serra Húnter de Sociologia Computacional a la Universitat de Girona i director de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya, ha posat el focus en el terme ‘Intel·ligència Artificial’: “Realment estem parlant d’automatitzar processos que crèiem que s’apropen a la nostra intel·ligència”, i s’ha desmarcat d’una visió grandiloqüent. En aquesta línia ha afegit que s’ha de treballar en aquelles tecnologies que generen un impacte en la vida de les persones i ha recordat que el reglament europeu no permet que la IA prengui decisions automatitzades, davant la pregunta del periodista en relació sobre qui recau la responsabilitat de les decisions que pren la màquina. 

Per la seva banda, Elisa Sayrol, doctora en Enginyeria de Telecomunicació i actual directora acadèmica del TecnoCampus, experta en visió per computador i aprenentatge profund, ha enfocat les seves aportacions des de l’àmbit de l’educació i ha defensat l’alfabetització en aquesta eina. Sayrol ambé ha destacat la importància dels valors europeus i de crear models propis basats en aquests. “Si no posem límits, la intel·ligència artificial pot canviar el nostre esquema de valors”, ha assegurat.

Finalment, Quelic Berga, artista digital, doctor en interfícies per a audiovisuals generatius i docent a la UOC i al Centre Universitari d’Arts i Disseny de Barcelona, ha expressat el seu rebuig, com a artista, a l’intent de replicació que la intel·ligència artificial fa de l’art: “Com a artista sento que amb la IA es fa un simulacre afirmant que pot fer art, però està totalment buit. No hi ha cos, no hi ha cap voluntat concreta al darrere”. També ha parlat de la presa de decisions, que es vol delegar a aquesta tecnologia, afirmant que “no hi ha res més bonic que prendre decisions i delegar-ho ens pot fer creure que no sabem discernir, i la IA sí”.

L’acte que ha començat amb la intervenció del codirector de la revista Valors, Joan Salicrú, que ha agraït l’assistència a tots els membres del públic i ha donat sentit a la trobada, “en un moment de polarització i desinformació, apostem per un espai de diàleg serè, un espai de reflexió sobre els reptes del món actual. Amb perspectiva europea”, ha finalitzat amb l’agraïment de l’alcalde de Mataró, David Bote. El socialista ha fet una reflexió política, destacant els encerts d’Europa en els últims temps i la necessitat que la IA serveixi per millorar la vida de tothom.

Galeria d'imatges

Anterior

Comunicat apagada elèctrica general

Següent

El xef Salvador Brugués imparteix una masterclass en el grau de Nutrició Humna i Dietètica

La Biblioteca-CRAI del TecnoCampus ha estrenat un espai anomenat "Biblioteca Emprenedora" que inclou títols dedicats a biografies emprenedores, eines per emprendre, guies per a startups, innovació, creativitat, finances, màrqueting, sostenibilitat i soft skills, entre d’altres. L'objectiu és disposar d’un fons bibliogràfic complet que permeti dotar d’eines la comunitat per desenvolupar les seves competències emprenedores i intraprenedores.

Els llibres recentment adquirits per complementar la col·lecció han estar escollits per estudiants, alumni, docents i personal vinculat a l’emprenedoria mitjançant una enquesta i es renovaran periòdicament. La secció es va inaugurar el passat dia 10 en un acte en el qual estudiants, alumni i professorat del TecnoCampus, van compartir alguns dels seus llibres preferits:, com El libro negro del emprendedor: no digas que nunca te lo advirtieron (Fernando Trías de Bes), Hábitos atómicos (James Clear), Nunca te pares (Phil Knight), Como montar una startup con 3.000 euros al 4º intento (Josep Coll) i The Lean Startup (Eric Ries). Tots aquests títols estan disponibles per préstec. 

La biblioteca és a la planta baixa de la Biblioteca a l’edifici TCM1 i també es pot consultar en el següent enllaç.

La Biblioteca Emprenedora és una iniciativa conjunta d’Emprenedoria Universitària i la Biblioteca-CRAI, amb el suport de l’àrea de Comunicació i Màrqueting del TecnoCampus.

Galeria d'imatges

Anterior

Comunicat apagada elèctrica general

Següent

Investigadores del projecte Not Alone publiquen el primer article científic sobre solitud no desitjada en persones grans

Davant les incidències en la mobilitat que persisteixen després de l’apagada elèctrica generalitzada, es mantenen les classes però se suspenen les activitats d’avaluació universitària durant tota la setmana. 

S’insta tota la comunitat a estar atenta a les recomanacions de les autoritats pel que fa als desplaçaments i el funcionament dels sistemes públics de transport. Les instal·lacions tant del centre universitari com del parc empresarial funcionen amb normalitat, un cop restablert el subministrament elèctric. 

Ahir, durant l’emergència, els sistemes autònoms van permetre mantenir les comunicacions a les instal·lacions del TecnoCampus.

Pel que fa al personal docent i el PTGAS, qualsevol dificultat personal per desplaçar-se fins al centre de treball ha de ser comunicada als caps immediats.


Anterior

Oberta la convocatòria del programa d’acceleració Innocare per a start-ups i projectes en l’àmbit de la salut i les cures

Següent

El xef Salvador Brugués imparteix una masterclass en el grau de Nutrició Humna i Dietètica

Durant sis mesos, les deu start-ups o projectes seleccionats gaudiran d’assessorament expert individualitzat, formació especialitzada, connexió amb l’ecosistema innovador i accés a finançament. 

El programa Innocare ajudarà a validar la proposta de valor al mercat amb metodologies com el Lean StartUp, el Customer Discovery & Development. A més a més, l’Espai Mataró Cuida-Carecitylab, el nou centre de cures i recerca en l’àmbit sociosanitari de Mataró, facilitarà aquesta validació en entorns reals i amb usuaris finals. 

Així mateix, el programa compta amb el suport dels socis de l’espai Mataró Cuida-Carecitylab: l’Ajuntament de Mataró i la Diputació de Barcelona i la col·laboració del Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, la Fundació El Maresme, el Consorci Sanitari del Maresme, la Fundació Privada Salut del Consorci Sanitari del Maresme, l’Institut Català de la Salut (ICS), Eurecat, la Fundació Tic Salut Social i la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina.

 

Les startups interessades poden presentar les seves sol·licituds, fins al 28 d’abril, a través de la web.


Anterior

Els professors Eloi Serrano i Miguel Guillén participen al XX Congrés Internacional d'Investigadors d'Economia Social de CIRIEC-Espanya, celebrat a Jaén

Següent

El TecnoCampus acollirà la EANS Summer Conference 2025 sobre salut mental i infermeria

Eloi Serrano i Miguel Guillén, professors i membres de la Càtedra d'Economia Social del TecnoCampus, van participar al XX Congrés Internacional d'Investigadors d'Economia Social de CIRIEC-Espanya, celebrat a Jaén els dies 2, 3 i 4 d'abril, on van presentar una comunicació titulada "L'accés al finançament de les cooperatives de treball a Catalunya: situació present i reptes futurs", fruit d'un treball encarregat per Caixa d'Enginyers en què han participat els també professors del TecnoCampus Ismael Hernández, Valeria Bernardo i Miguel Garau.

En aquest estudi s'analitzen les necessitats de finançament de les cooperatives de treball associat de Catalunya a partir d'una enquesta pròpia, es comparen amb els resultats de la darrera enquesta sobre accés al finançament del Banc Central Europeu i s'efectua una sèrie de propostes per tal de millorar les vies de finançament existents. 

Aquest XX Congrés Internacional d'Investigadors en Economia Social de CIRIEC-Espanya s'ha celebrat a la Universitat de Jaén sota el títol "Universitat i Economia Social: Ciència, Innovació i Coneixement per enfrontar la policrisi". A la ciutat andalusa s'han reunit les principals figures representatives i científiques de l'economia social nacional i internacional, al voltant de la interlocució entre les universitats, el coneixement científic i el sector per pal·liar la policrisi. 

El congrés ha comptat amb la participació de prop de 250 persones, procedents d'una desena de països: Espanya, Portugal, Itàlia, Mèxic, Cuba, Colòmbia, Costa Rica, Xile, Uruguai i Veneçuela.

Galeria d'imatges

Anterior

Els estudiants del Grau en Mitjans Audiovisuals participen en el Fòrum del Talent

Següent

El xef Salvador Brugués imparteix una masterclass en el grau de Nutrició Humna i Dietètica

El professor Jordi Ojeda, del Departament de Tecnologia, va impartir la conferència «Robots i intel·ligència artificial: un viatge de la ficció a la realitat» el passat divendres 14 de març, organitzat per la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona. 

A la xerrada, es va realitzar un recorregut, de forma cronològica, de la història de la robòtica i de la intel·ligència artificial en la ficció, fent especial èmfasi en el concepte del tractament de la criatura artificial, incloent les que tenen un origen inorgànic, orgànic o virtual (amb realitat augmentada), a més d'analitzar les conseqüències de l'ús de la tecnologia en humans, de manera invasiva o no.

Ojeda és autor del llibre Robots de cine, publicat per Diábolo Ediciones, a més de comissari de diverses exposicions relacionades amb la representació a la ficció de la robòtica i la intel·ligència artificial, des dels autòmats del segle XVIII fins a les darreres produccions audiovisuals.

Galeria d'imatges

Anterior

Els estudiants del Grau en Mitjans Audiovisuals participen en el Fòrum del Talent

Següent

Investigadores del projecte Not Alone publiquen el primer article científic sobre solitud no desitjada en persones grans