L'impacte socioeconòmic del turisme de salut al Maresme

Dimecres passat 15 de febrer ha tingut lloc en Tecnocampus la presentació de l'estudi “l'impacte socioeconòmic del turisme de salut en el Maresme”. Aquesta recerca procedeix d'un Treball Fi de Grau del Grau de Turisme i Gestió de l'Oci autoritzat pel professor Josep Mª Ratlla Vilchez. L'acte va ser presidit pel president del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme el Sr. Joaquim Arnó i Porras. Entre els presents estaven diversos alcaldes del Maresme així com tècnics de turisme i de professionals del sector turisme de salut.

En la seva intervenció, Josep Maria Raya va destacar que “la pitjor avaluació és no realitzar cap avaluació” així com la importància de la generació de dades. En aquest punt, es va introduir l'Observatori del Turisme que està iniciant la ESCSE (Tecnocampus) en col•laboració amb el Consorci de Promoció Turística del Maresme, la Diputació de Barcelona i diversos ajuntaments de la comarca. Per la seva banda el Sr. Joaquim Arnó va comentar l'origen de la proposta de l'estudi amb una dada per al cas francès: “cada € que deixa França en balnearis, recupera 3€” així com la voluntat de col•laboració amb el Tecnocampus per anar obtenint dades que facin més fàcil i efectiva la presa de decisions turística.

Com a conclusió, es varen obtenir diversos resultats. D'una banda, s'ha descobert el perfil del turista d'aquest tipus de turisme en el Maresme: dones de més de 61 anys amb estudis superiors i procedents de Catalunya. I d'altra banda, com a validació de les dues hipòtesis plantejades en l'estudi, es va arribar a les conclusions que per cada euro de despesa del turista en turisme de benestar, genera 1,5€ en l'economia de la societat; i que, cada euro que l'Administració pública dedica al turisme de benestar, genera 1,86€ en la societat.