Que estàs buscant?
Els espais docents i de recerca que l’Escola Superior de Ciències de la Salut TecnoCampus utilitza pels graus i màsters que imparteix es concentren majoritàriament a l’edifici TCM6 i també a l’edifici TCM3, a pocs metres de l’edifici principal del TecnoCampus.
L’edifici TCM6 conté varis gimnasos, un Laboratori d’Activitat física, Rendiment i Salut (LARS) i un Centre de Simulació i Innovació en Salut (CSIS), a més d'aules de diferents capacitats. També es compta amb una sala Polivalent ubicada al TCM3.
En aquests espais s’imparteix la docència dels Graus en Infermeria, Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, Fisioteràpia i la Doble titulació en Fisioteràpia i Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, incloent la dels màsters univeristaris en Entrenament Personal i Readaptació Físicoesportiva, y en Atenció Integrada en la Cronicitat i l’Envelliment, postgraus i activitats de recerca de l’àmbit de la Salut.
Laboratori d'Activitat Física, Rendiment i Salut
El Laboratori d'Activitat física, Rendiment i Salut (LARS) és un laboratori que pertany a l'Escola Superior de Ciències de la Salut de la Universitat TecnoCampus Mataró-Maresme (ESCST) adscrita a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
Centre de Simulació i Innovació en Salut (CSIS)
El CSIS neix amb l’objectiu de facilitar i promoure el desenvolupament i la formació integral dels estudiants i professionals de la salut, utilitzant els mètodes més innovadors d’aprenentatge. Un nou model d’aprenentatge que segueix els estàndards de qualitat docents i on la innovació i la recerca son els pilars fonamentals.
Gimnasos
A les instal·lacions que l’ESCST utilitza al TCM6 es pot comptar amb varis gimnasos que sumen més de 370m2, tres d’ells amb capacitat per a 20 estudiants i 10 lliteres cadascú i el gimnàs 3, el més gran, pot acollir a 30 estudiants.
Sala Polivalent
La sala Polivalent està situada a la torre TCM3 del TecnoCampus, amb un espai diàfan de 220m2. La capacitat idònia de la sala és de 35 estudiants. Està dotada de projecció multimèdia i sonorització d’alta fidelitat, que permet desenvolupar l’activitat docent teoricopràctica amb el recolzament de les millors eines tecnològiques i material específic.
DOCÈNCIA I FORMACIÓ
Dona resposta a les necessitats docents i acadèmiques de l’Escola Superior en Ciències de la Salut i a la formació permanent tan de professionals de la salut com de qualsevol persona interessada a través dels cursos que ofereix.
La Simulació clínica ens proporciona un nou mètode d’aprenentatge i entrenament en la qual s’entrellacen coneixements, habilitats i valors humans. La Simulació, segons la definició del Center for Medical Simulation, és una situació o un escenari creat per permetre que les persones experimentin la representació d’una situació real amb la finalitat de practicar, aprendre, avaluar, provar o adquirir coneixements.
METODOLOGIA I AVALUACIÓ
Actualment la simulació és una eina indispensable en el desenvolupament d’activitats encaminades en l’adquisició de competències.
Aquesta metodologia permet ampliar i substituir les experiències reals per experiències dirigides que reprodueixin els aspectes substancials d’una situació amb el màxim de realisme. Per aquest motiu, la simulació és bàsica per a un aprenentatge de qualitat i adquisició de competències.
Mitjançant l’Avaluació de Competències Objectiva i Estructurada (ACOE), s’avalua a l’alumne per garantir l’adquisició de les competències establertes i treballar en els cursos següents aquelles que s’han de millorar.
INNOVACIÓ I RECERCA
Es desenvolupen projectes d’investigació amb l’objectiu de dissenyar i identificar nous mètodes educatius més avançats i eficaços centrats en la simulació amb pacients.
Els CSIS disposa de vuit espais de Simulació amb equipament de darrera generació, maniquins, software especialitzats, sistemes de filmació-projecció i espais diferenciats on prodràs desenvolupar les teves habilitats i posar en pràctica els teus coneixements.
UNITAT DE CURES INTENSIVES
Dotada amb dos llits i dos maniquins d'última tecnologia. Aquesta unitat està equipada amb tot el material propi d'una UCI: monitors multiparamètrics, sistema de ventilació mecànica, bombes de perfusió, etc.
HOSPITALITZACIÓ
Aquesta unitat està formada per sis llits multifucionals on es pot aprendre des dels procediments més bàsics fins als més complexos que es realitzen a l'hospital a l' àrea asistencial. Equipada amb maniquins bàsics i avançats, mòduls per exploracions mamaries, kits de ferides, braços i tòraxs per puncions, aspiradors, carros de cures, etc.
UNITAT DE CURES PEDIÀTRIQUES - NEONATALS
Consta d’una llitera amb un maniquí pediàtric preparat per cures a infants, dos bressols amb dos maniquins bebès i un simulador de parts. Així com maniquins i material específic per realitzar procediments habituals des d'atenció primària fins a procediments de suport vital en nens/es i nounats.
URGÈNCIES
És un espai preparat tan a nivell hospitalari com a nivell extrahospitalari. Està equipat amb dos maniquís adults específics d'urgències, dos maniquís bebes per reanimació neonatal, lliteres, monitor, desfibril•lador, electrocardiògraf, carro de parades, etc
ATENCIÓ PRIMÀRIA
Aquesta consulta està dotada de l'equipament específic que es troba a una consulta d'un Centre d'Atenció Primària (llitera, bàscula, fonendoscopis, esfingomanòmetres, etc).
QUIRÒFAN
Espai específic per treballar les cures infermeres en el pre-operatori, intra-operatori i post-operatori.
SALA DE CONTROL
Espai destinat al control de les simulacions que es realitzen en qualsevol dels espais del centre de simulació.
Dra. Carolina Chabrera (cchabrera@tecnocampus.cat)
Responsable del Centre de Simulació i Innovació en Salut
Sra. Laura Curell (lcurell@tecnocampus.cat)
Responsable dels espais tècnics de simulació
El Laboratori d’Activitat física, Rendiment i Salut (LARS) és un laboratori pertanyent a l'Escola Superior de Ciències de la Salut de la Universitat TecnoCampus Mataró-Maresme (ESCST) adscrita a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
Es tracta d'una instal·lació multidisciplinària dirigida per diferents professionals i investigadors, fonamentalment de l'àrea de les Ciències de l'Esport que han abordat l'estudi del moviment humà des de diferents perspectives, biològiques, comportamentals i socials.
El Tecnocampus aposta per la creació d'un laboratori de referència d'última generació en les Ciències de l'Esport dotat de les mes noves tecnologies per a l'estudi del moviment humà i del rendiment físic que permetrà accedir a aquestes instal·lacions no només a la comunitat universitària del TecnoCampus sinó també al teixit empresarial, social i esportiu del territori.
El LARS és la conseqüència del creixement del TecnoCampus en l’àmbit territorial i del posicionament com a institució de referència en la comarca del Maresme.
El LARS neix amb l'objectiu de promoure el desenvolupament de les Ciències de l'Esport i, per tant, és un laboratori que integra l'activitat docent i de recerca de l'Escola Superior de Ciències de la Salut del TecnoCampus (ESCST) juntament amb la transferència d’aquest coneixement al teixit territorial a través de la prestació de serveis als clubs esportius i les empreses de la ciutat de Mataró i de la resta del territori.
Per tant, el LARS treballa en tres àrees simultàniament:
Aquesta part docent i formativa pretén, per una banda, donar servei a l'alumnat de la ESCST incrementant la qualitat de la docència impartida en els graus de la ESCST amb pràctiques de laboratori innovadores i amb l'última tecnologia disponible al mercat.
D’altra banda donar resposta a les necessitats docents i acadèmiques de formació tan de professionals i investigadors de les Ciències de l’Esport com de qualsevol persona interessada que vulgui millorar la seva formació especialitzada en aquest àmbit a través dels cursos que s’ofereixen.
En aquesta àrea el LARS desenvolupa recerca innovadora i de qualitat en l'àmbit de l'activitat física, el rendiment esportiu i la salut. Es tracta de contribuir al desenvolupament científic d'aquesta àrea d'estudi, promovent la comunicació científica dels resultats de les seves recerques en mitjans de comunicació científica, estimulant la cooperació interdisciplinària amb altres centres de recerca nacionals i internacionals.
Finalment, mitjançant la transferència del coneixement, el LARS impulsa tot el coneixement generat i acumulat en docència i recerca pels professionals i investigadors de l’ESCST perquè tingui un impacte eficaç i significatiu sobre el territori i l'activitat professional en els àmbits relacionats amb les Ciències de l’Esport.
En aquest sentit, i davant la importància que la transferència del coneixement té pel TecnoCampus, el LARS ofereix tot el seu coneixement i els seus equipaments tecnològics mitjançant una prestació de serveis a tots els clubs esportius i les empreses de la ciutat de Mataró i de la resta del territori.
El LARS disposa d'un espai diàfan de 130m2 amb equipament de darrera generació estructurat al voltant de dos àrees de funcionament:
L'àrea de valoració funcional té com a funció estudiar les respostes i adaptacions que es produeixen en un subjecte quan el seu organisme és sotmès a les demandes derivades d'un esforç físic.
Les dades obtingudes són utilitzats bé per estudiar possibles anomalies relacionades amb l'exercici (fatiga aguda, sobreentrenament, asma induït per l'exercici,...) o bé per obtenir informació d'utilitat sobre l'estat de forma de l'individu, les capacitats funcionals, l'eficàcia en la utilització de l'energia o qualsevol altra dada que pugui resultar d'utilitat per a la salut, el control de l'entrenament i la millora del rendiment esportiu.
Per realitzar aquesta labor es reprodueix un treball físic en tapís rodant, rem o bicicleta i durant la realització d'aquest treball controlat es registren i mesuren diferents variables de tipus físic (velocitat, inclinació, treball, potència,...) o funcional (freqüència cardíaca, ventilació, pressió arterial, consum d'oxigen, producció de carbònic, lactat en sang,...).
En aquest sentit, es realitzaran les següents proves:
L'àrea de valoració biomecànica té com a funció estudiar el moviment, equilibri, la física, la resistència i els mecanismes lesionals que poden produir-se en el cos humà com a conseqüència de diverses accions físiques.
En aquest sentit, es realitzaran les següents proves:
Per tot això, a tenor de l'exposat i a manera de resum, el LARS entre moltes altres funcions pot desenvolupar les següents:
Sistema integrat MuscleLab 6000 complet per a l’anàlisi biomecànic (anàlisi electromiogràfic, dinamométric, electrogoniométric i fotogramètric):
Dr. Jorge Castizo (jcastizo@tecnocampus.cat)
A les instal·lacions que l’ESCST utilitza al TCM6 es pot comptar amb varis gimnasos que sumen més de 367m2, tres d’ells amb capacitat per a 20 estudiants i 10 lliteres cadascú i el gimnàs 3, el més gran, pot acollir a 30 estudiants.
Tots els gimnasos s’utilitzen per a la impartició de la docència específica en Fisioteràpia, tant al Grau en Fisioteràpia com les assignatures específiques de Fisioteràpia de la Doble titulació Fisioteràpia-Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE). Transversalment, aquestes instal·lacions també es poden utilitzar en la resta de Graus de l'ESCST (Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport-CAFE i Grau en Infermeria).
Metodologies docents a tots els gimnasos:
Equipaments del Gimnàs 1, 2 i 4:
Equipaments del Gimnàs 3:
Dr. Jordi Calvo (jcalvo@tecnocampus.cat)
TecnoCampus compta amb una xarxa d’instal·lacions d’avantguarda per dur a terme les activitats de docència i recerca, amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge i la pràctica dels alumnes, la innovació en els mètodes docents i d’aprenentatge i l’avaluació de les competències a adquirir.
La sala Polivalent està situada a la torre TCM3 del TecnoCampus, amb un espai diàfan de 220m2. La capacitat idònia de la sala és de 35 estudiants.
Està dotada de projecció multimèdia i sonorització d’alta fidelitat, que permet desenvolupar l’activitat docent teoricopràctica amb el recolzament de les millors eines tecnològiques i material. L’accés a Internet i altres recursos estan disponibles gràcies a la connectivitat d’alta velocitat disponible i la cobertura WIFI, que permet als estudiants l’accés a la informació docent des de la mateixa. Per desenvolupar la part pràctica, la sala està equipada amb bancs, cadires, espatlleres, miralls i tota un sèrie de materials específics i d’última generació per a cada assignatura dels Graus. Prop de la sala estan els vestuaris i les taquilles.
La Sala Polivalent està concebuda per a la docència teòric - pràctica dels Graus de l’ESCST, especialment Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport-CAFE i la Doble titulació en Fisioteràpia- Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport.
Compta amb un canó de grans dimensions, ordinador, bancs, cadires, espatlleres, miralls, etc. A més d’una gran relació de materials específics, com són:
Dr. Jorge Castizo (jcastizo@tecnocampus.cat)