Vine a la jornada de portes obertes del TecnoCampus
Tota la informació sobre els estudis de grau
Nous graus en Nutrició i Dietètica i Turisme+Màrqueting
Preinscripcions obertes als Màsters Oficials del curs 2023-2024
TecnoCampus Sènior, nou programa que obre les portes de la universitat a majors de 55 anys
Un parc obert a l'emprenedoria
Estudis universitaris en les àrees de tecnologia, empresa i salut amb un enfoc professionalitzador i de foment de l'emprenedoria
Títols oficials i propis de la Universitat Pompeu Fabra
Tecnologia i enginyeries
Escola Superior Politècnica
Empresa
Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa
Salut
Escola Superior de Ciències de la Salut
Et planteges estudiar un grau universitari al TecnoCampus el curs que ve?
Fes-li una ullada al portal de futurs estudiants, amb tot el que necessites saber amb informació actualitzada
Tour virtual
Viu l'experiència de recórrer les nostres instal·lacions i descobrir cada espai del parc
Notícies recents i actualitat del TecnoCampus
Viu el TecnoCampus
Fa anys que l'Ajuntament treballa amb TecnoCampus i el Campus Can Ruti en el disseny d'un projecte que es va presentar el passat 16 de març. Durant l'acte, totes les parts implicades van signar un protocol d'intencions en què es concretaran els compromisos i les fases de desenvolupament del projecte.
L'acte va comptar amb la participació de Marc Almendro, alcalde d'Alella; Jordi Ara, gerent de l'ICS metropolitana Nord; Josep Lluís Checa, director general del TecnoCampus; Javier Lafuente, Rector de la Universitat Autònoma de Barcelona i Jordi Barretina, director de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. La cloenda la va fer Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats.
Àgora Alella-La Miralda es projecta com un espai d'innovació, recerca, formació i emprenedoria en l'àmbit de la salut i el benestar comunitari. Un espai generador de coneixement i creador de sinergies entre la ciència, el teixit empresarial, l'administració pública, l'àmbit acadèmic i l'acció social. Un projecte multidisciplinar per abordar de forma transversal els rectes en matèria de salut i benestar de la comunitat actuant en la prevenció, promoció de la salut, assistència i intervenció i rehabilitació.
El nou estand s'ha remodelat en la part superior per donar més visibilitat a la marca des de qualsevol lloc del pavelló de Fira de Barcelona on s'ubica el Saló de l'Ensenyament. D'aquesta manera, el visitant pot localitzar fàcilment un estand situat just al costat del de la Universitat Pompeu Fabra, a la qual està adscrit el centre universitari TecnoCampus. Dimecres dia 15, la rectora de la UPF, Laia de Nadal, va visitar l'estand acompanyada del director general , Josep Lluís Checa, i la directora acadèmica, Elisa Sayrol.
Una vintena d'estudiants dels diversos graus són els encarregats d'explicar als interesats en les 19 titulacions que es poden cursar al TecnoCampus tot allò que necessitin saber sobre l'accés a la universitat. Es calcula que milers de nois i noies que actualment cursen batxillerat o cicles formatius visitarà el Saló de l'Ensenyament, una cita clau en el calendari promocional dels graus. El TecnoCampus ha hablitat, a més, un espai web dedicat a futurs estudiants, que he hi poden trobar, agrupada, tota la informació sobre l'accés a la Universitat.
El TecnoCampus posa en marxa el curs 2023-2024 dues noves ofertes de titulacions de grau: s’estrenen el nou grau en Nutrició Humana i Dietètica i la doble titulació de Turisme i Gestió del Lleure / Màrqueting i Comunitats Digitals per completar l’oferta formativa del centre. S’acaba de perfilar, d’aquesta manera, una oferta amb el segell de la Universitat Pompeu Fabra, a la qual està adscrit el centre universitari TecnoCampus. Una oferta que es complementa amb un ampli ventall de màsters, postgraus i cursos d’especialització vinculats a la formació permanent.
La propera cita clau per als interessats en els estudis universitaris del TecnoCampus és la Jornada de Portes Obertes, el proper 22 d'abril, cita per a la qual ja s'han obert les inscripcions.
Per segon any consecutiu, estudiants de TecnoCampus han reforçat les seves competències emprenedores en un bootcamp intensiu celebrat a Munic (Alemanya). La participació de TecnoCampus sorgeix arran de la col·laboració que manté amb l'Strascheg Center for Entrepreneurship de la Universitat de Ciències Aplicades de Munic, ja que ambdues entitats formen part de l'aliança europea d'universitats: Start For future.
Del 27 al 4 de març de 2023 els estudiants van treballar en un repte emprenedor relacionat amb el futur dels aliments. Durant la setmana, els joves van participar en diferents xerrades i sessions vinculades amb aquest tema, a la vegada que van desenvolupar un projecte emprenedor amb un equip multidisciplinar. "Tot en aquest programa ha sumat: més aprenentatges, més punts de vista, més cultures, més amics, més experiències... Ha sigut una excel·lent oportunitat per conèixer, explorar i posar-se a prova", afirma Joan Gabarró, estudiant del grau en enginyeria d'organització industrial. El Joan afegeix: "Hem assistit a més de 10 hores de formació a càrrec d'experts de diversos sectors, hem treballat més de 40 hores i hem desenvolupat un projecte sobre problemes reals".
Projecte guanyador 2n Premi: Fusion Jams
Victor Antràs, estudiant del grau en business administration and innovation management, afirma: "El programa em va oferir l'oportunitat d'aprendre de professionals de la indústria alimentària, expandir la meva experiència i aventurar-me en investigacions exhaustives sobre un sector tan crític. El més destacat del programa ha sigut col·laborar amb un grup divers d'individus de diferents disciplines i antecedents per treballat en projectes emocionants". Ell, juntament amb 3 estudiants més, va presentar el projecte que se li va atorgar el segon premi.
Es tracta d'una idea desenvolupada a través d'una investigació de mercat sobre el malbaratament d'aliments al mercat de Viktualienmarkt a Munic, que compta amb 140 venedors de fruites, verdures, formatges, flors i altres productes. El Victor explica: "ens vam adonar de què cada venedor podria arribar a llençar de 8 a 10 quilos de fruita a la setmana que, tot i que era perfectament comestible, no era visualment atractiva pel comprador final". D'aquí va néixer "Fusion Jams", amb una combinació de fruites i verdures per crear melmelades innovadores (per exemple: mojito i maduixa amb carbassa), aconseguint d'aquesta manera, revertir pràcticament la totalitat del malbaratament d'aliments. Un dels incentius pels venedors era oferir-los un 30% de les vendes del producte com a model de negoci.
Els quatre estudiants asseguren que l'experiència va resultar molt enriquidora. Martina Díaz-Vélez, estudiant de la doble titulació en administració d'empreses i màrqueting, afirma: "Hem conegut al detall el procés de Design thinking i el desenvolupament d'una idea de negoci amb l'assessorament d'experts". Santi Aymerich, del grau en logística i negocis marítims, resumeix: "El que m'emporto és tanta diversitat de nacionalitat i la seva perspectiva d'un mateix repte. Tenia grans expectatives sobre aquest bootcamp, i sense dubte, s'han superat de llarg".
La professora Dra. Ester Bernadó va acompanyar als quatre estudiants de TecnoCampus i a més a més, va participar com a ponent i coach dels estudiants participants al bootcamp. Amb la xerrada "From insights to idea generation" va compartir la seva experiència sobre la metodologia Design Thinking mitjançant la qual va motivar als estudiants a identificar les necessitats dels usuaris per a generar solucions innovadores.
El TecnoCampus amb la col·laboració del Centre Tecnològic Eurecat, obren convocatòria per presentar candidatures a la sisena edició del programa d’alt rendiment i d’acompanyament a emprenedors Reimagine Textile. El Programa d’Alt Rendiment Reimagine Textile s’adreça a emprenedors i start-ups de fins a 5 anys de vida del sector tèxtil que apostin per la innovació, la sostenibilitat o la circularitat com a avantatge competitiu en el seu model de negoci.
Els teixits intel·ligents, funcionals i sostenibles, l’eco disseny, wearables, la utilització de nous materials o la mateixa transformació de residus per donar-los una nova vida, l’economia circular tèxtil, la millora de processos a través de la tecnologia digital, IoT, BigData, Blockchain, la impressió 3D; són alguns dels elements que s’entenen com a innovació aplicada al sector tèxtil. El programa consta de dues fases. En la primera, hi entren 15 projectes prèviament seleccionats que realitzaran sessions grupals de transferència de coneixement i seran acompanyats per mentoring individualitzat en una triple hèlix: estratègia, operacions i tecnologia.
En la segona fase, cinc d’aquests projectes seran assessorats individualment per al llançament del seu producte al mercat. A més, aquest programa d’innovació Reimagine Textile posa a disposició de persones emprenedores, start-ups i empreses del sector un espai d’incubació, un laboratori de fabricació i prototipatge tèxtil i un plató fotogràfic totalment equipat. El període de candidatures estarà obert fins al 15 de maig de 2023. Per a més informació sobre com poder participar-hi, apunteu-vos als InfoDays del 22 de març i 13 d'abril. Consulteu la pàgina web.
L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca ha publicat recentment la resolució provisional de la convocatòria “SGR-Cat 2021”, una convocatòria d’ajuts que reconeix la qualitat i l’excel·lència dels grups de recerca que desenvolupen la seva activitat a Catalunya, amb l’objectiu d’impulsar la seva activitat i l’impacte científic, econòmic i social, així com promoure la seva projecció internacional.
Tots els grups de recerca del TecnoCampus que van sol·licitar aquest reconeixement han obtingut una resolució positiva. Els grups reconeguts són els següents:
- Grup de Recerca Cultura i Tecnologia Lúdica, coordinat pel Dr. Antonio José Planells, que obté el reconeixement com a Grup de Recerca Emergent (2021 SGR 01601).
- Grup de Recerca Aplicada en l’Entorn Financer, Econòmic i Social (GRAEFES), coordinat pel Dr. Josep Mª Raya, que obté el reconeixement com a Grup de Recerca Consolidat (2021 SGR 01602).
- Grup de Recerca Tractament del Senyal i Dades (TSD), coordinat pel Dr. Marcos Faúndez, que obté el reconeixement com a Grup de Recerca Consolidat (2021 SGR 01603).
- Grup de Recerca Atenció a la Cronicitat i Innovació en Salut (GRACIS), coordinat per la Dra. Esther Cabrera, que obté el reconeixement com a Grup de Recerca Consolidat (2021 SGR 01604) i un finançament de 40.000 euros a la seva activitat.
Nou portal de projectes
Per altra banda, el Servei de Projectes i Suport a la Recerca del TecnoCampus posa en marxa un portal per difondre i millorar la visibilitat de tots els projectes que es fan a la institució. El disseny té un format únic de fitxa de projectes que recull la informació bàsica de cada un, les dades de contacte dels responsables i la possibilitat de filtrar per modalitat, àmbit de projecte, import o vigència. La primera versió del portal ja està publicada amb 16 projectes i s'hi aniran incorporant tots els projectes vigents gradualment.
L’envelliment actiu es considera el procés d’optimitzar les oportunitats de salut, aprenentatge al llarg de la vida, la participació i la seguretat, per tal d’aconseguir una millor qualitat de vida a mesura que les persones envelleixen. Sota aquestes premissses, TecnoCampus Sènior és una iniciativa que té per objectiu promoure l’aprenentatge durant tota la vida que permet als majors de 55 anys, amb o sense titulació acadèmica prèvia, incorporar-se a la Universitat i disposar d’un espai per a la formació, la participació i la convivència intergeneracional.
La Càtedra d’Envelliment i Qualitat de Vida i el centre de formació permanent HUB4T, dos projectes impulsats pel TecnoCampus, han creat aquest programa vinculat amb l’envelliment saludable i actiu. TecnoCampus Sènior és una iniciativa emmarcada eb en el projecte "Mataró, Ciutat Cuidadora", és una mostra de compromís amb la societat. S'obren un total de 50 assignatures desl diversos graus que es poden cursar al TecnCampus, organitzades trimestralment en les àrees de coneixement de l'empresa, la tecnologia, l'audiovisual i la salut.
D'aquesta manera, els participants compartiran aula amb estudiants de grau i podran participar en les diferents activitats que organitza la Universitat durant tot el curs acadèmic. En aquest moment està obert el període per matricular-te a les assignatures del tercer trimestre, i amb preu bonificat.
Acte de presentació
El programa es va presentar el passat dimarts 28 de febrer en un acte en què Miquel Àngel Vadell, regidor delegat de Presidència, Educació, Formació professional i Universitat, va ressaltar que és una oportunitat tant per a gent gran com per als joves amb qui compartiran aules, ja que aprendran de l'experiència i consells que els poden donar.
La jornada va incorporar una ponència, de la mà de Laura Rosillo, Sènior voluntària ede l'associació ASENCAT, sobre la societat de l'aprenentatge en l'era de la longetivitat, posant èmfasis de l'educació per a tota la vida a l'educació durant tota la vida. "Ens queden molts anys al davant, hem de continuar actius i aportant valor a la societat, per això és molt important planificar també aquesta nova etapa vital ", va assenyalar.
Aprendre al llarg de la vida va ser l'epicentre del debat a la taula rodona que es va dur a terme durant l'acte. Els participants van ser el Jordi Berni, mentor sènior ASENCAT; Joaquín Solana, economista i docent universitari; Antoni Vilà i Alsina, president en funcions d'Aules Sènior Mataró; i Antoni Gomà, de la Comissió Cangur de la Societat Catalana de Matemàtiques. Esther Cabrera, directora de la Càtedra d'envelliment i qualitat de vida, va moderar el debat i va aportar la seva visió experta sobre l'envelliment saludable i actiu. "La capacitat d'aprendre no s'ha de perdre mai, és la clau de la supervivència", va destacar.
La presentació del programa formatiu TecnoCampus Sènior va anar a càrrec de Luz Fernández, cap de formació permanent HUB4T-TecnoCampus. Per tancar la jornada de presentació, Elizabet Ruiz, regidora delegada d'Espai Públic i Equipaments Municipals, Gent Gran Activa i adjunta de Benestar Animal, va dedicar unes paraules als assistents sèniors: "La vida mai deixarà d'ensenyar-nos. Adquirir aquest coneixement ens mantindrà més vius".
La benvinguda de l'acte va ser a càrrec del Sr. Miquel Àngel Vadell, regidor delegat de Presidència, Educació, Formació professional i Universitat, qui va ressaltar que el programa és una oportunitat per les persones del nostre entorn, ja que aprendran de l'experiència i consells de les persones gran. La jornada va incorporar una ponència, de la mà de Laura Rosillo, Sènior voluntària en ASENCAT, sobre la societat de l'aprenentatge en l'era de la longetivitat, posant èmfasis de l'educació per a tota la vida a l'educació durant tota la vida. "Ens queden molts anys al davant, hem de continuar actius i aportant valor a la societat per això és molt important planificar també aquesta nova etapa vital ", afirmava la Sra. Rosillo. Aprendre al llarg de la vida va ser l'epicentre del debat a la taula rodona que es va dur a terme durant l'acte. Els participants van ser el Sr. Jordi Berni, Mentor sènior ASENCAT, el Sr. Joaquín Solana, Economista i docent universitari, el Sr. Antoni Vilà i Alsina, President en funcions Aules Sènior Mataró, el Sr. Antoni Gomà, de la Comissió Cangur de la Societat Catalana de Matemàtiques. La Dra. Esther Cabrera, directora de la Càtedra d'envelliment i qualitat de vida, va moderar el debat i va aportar la seva visió experta sobre l'envelliment saludable i actiu: La capacitat d'aprendre no s'ha de perdre mai, és la clau de la supervivència". La presentació del programa formatiu TecnoCampus Sènior va anar a càrrec de la Sra. Luz Fernández, cap de formació permanent HUB4T-TecnoCampus. Per tancar la jornada de presentació, la Sra. Elizabet Ruiz, regidora delegada d'Espai Públic i Equipaments Municipals, Gent Gran Activa i adjunta de Benestar Animal, va dedicar unes paraules als assistents sèniors: "La vida mai deixarà d'ensenyar-nos. Adquirir aquest coneixement ens mantindrà més vius".
L’alcalde i president del TecnoCampus, David Bote; el president de PIMEC Maresme-Barcelonès Nord, Joan Pera; i el director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa, han signat avui un conveni de col·laboració entre les entitats que té com a objectiu incentivar la competitivitat i la consolidació de l'activitat econòmica de la ciutat i del món empresarial en general, així com una cooperació activa en el desenvolupament de temes d'interès comú i continuar millorant l'aprofitament dels recursos disponibles.
Aquest acte s’ha dut a terme a la nova seu que PIMEC ocupa als espais del parc, que triplica l’espai que tenia des que, l’any 2011, la patronal va obrir oficina al parc per instal·lar-hi la delegació del Maresme i Barcelonès Nord. Les entitats signatàries s’han compromès a organitzar i executar activitats relacionades amb la generació, gestió, transferència i difusió del coneixement en l’àmbit empresarial que puguin ser d’interès pel conjunt d’empreses i professionals del territori, com per exemple, jornades sobre temes d’actualitat en el món de l’empresa.
La modalitat d’aquesta col·laboració també es defineix amb la divulgació i difusió entre els seus col·lectius d’informació rellevant dels programes, serveis, activitats i accions formatives, com per exemple programes relacionats amb els convenis de cooperació educativa, programes de recerca i transferència de coneixement de la Universitat a l‘empresa, programes d’informació, suport, assessorament o de finançament per a les empreses, ja siguin gestionats i executats de forma conjunta o no, i que siguin d’interès per a les empreses del territori.
L'acord implica també promocionar, els recursos dels quals ambdues entitats disposen (centre de congressos, serveis de formació, serveis a empreses amb avantatges i ofertes específiques). Pel president de PIMEC Maresme-Barcelonès Nord, Joan Pera, l’acord firmat avui “reforça la voluntat de PIMEC de sensibilitzar i treballar perquè la política econòmica estigui pensada per afavorir el desenvolupament de les pimes i els autònoms, el principal teixit empresarial de Catalunya, ja que representen més del 99,8% del total d’empreses, el 70% de l’ocupació i el 65% del PIB del nostre país”. L’alcalde i president del TecnoCampus, David Bote, ha destacat que “un dels elements clau del parc és potenciar el teixit productiu i acostar el món empresarial a la Universitat, elements que també són clau en l’acord firmat avui”. El director general del TecnoCampus, Josep Lluís Checa, ha posat l'èmfasi en la importància del treball conjunt entre les dues entitats.
El TecnoCampus obre una sèrie de programes i serveis per tal que empreses i start-ups puguin adoptar la tecnologia de fabricació additiva com a vector de competitivitat i innovació, en el marc del ThinkIn 3D, la nova acceleradora de fabricació additiva del TecnoCampus.
Aquest projecte disposa d’uns serveis de transferència, acompanyament i capacitació tecnològica, operativa i de negoci per part d’experts. Es dibuixarà un full de ruta personalitzat per a cada empresa segons les necessitats que tingui; ja sigui per testejar, experimentar, crear utillatges, desenvolupar nous productes, trobar solucions en la seva cadena de producció o crear nous models de negoci basats en la impressió 3D. Els programes i serveis que s’ofereixen són a mida de les necessitats de cada empresa:
- Alt rendiment emprenedor i tecnològic: adreçat a start-ups o a empreses que vulguin transformar el seu negoci a través d’aquesta tecnologia. Acceleració tecnològica en FA: adreçat a pimes i micropimes que volen abordar un repte o la solució a un problema des de la perspectiva de les operacions i la tecnologia.
- Serveis tecnològics: adreçat a micro, petites i mitjanes empreses que vulguin iniciar-se, experimentar o que necessitin un acompanyament en l’adopció d’aquesta tecnologia.
També es donarà suport en la internacionalització i l’accés a finançament de les empreses participants.
ThinkIn 3D comptarà amb un espai de 700m2 que s'inaugurarà properament i comptarà amb un TechLab equipat amb impressores 3D d´última generació, amb una lògica de ‘T-shape’: especialització en el sector de la salut i cobertura a qualsevol necessitat que pugui tenir una empresa de qualsevol altre àmbit. Una oportunitat única per a pimes, micropimes i start-ups, que durant aquest 2023 podran fer immersió en el món de la fabricació additiva gràcies al finançament de la Fundació Incyde i l’Ajuntament de Mataró.
El passat 13 de febrer, els alumnes del Grau en Mitjans Audiovisuals que cursen l'assignatura Producció de Bandes Sonores varen participar d'una xerrada informativa amb Ivan M. Lacamara, compositor de televisió i cinema especialment conegut per ser el creador de les músiques de La casa de Papel, Vis a Vis, Sky Rojo i un gran catàleg de pel·lícules.
En aquesta trobada online des del seu estudi, el compositor va explicar el seu recorregut professional, les particularitats de treballar en sèries de televisió, i també de la pressió quan es treballa per a grans plataformes com Netflix o Amazon.
Els alumnes varen rebre consells per realitzar els seus projectes finals de l'assignatura i com donar-se a conèixer en el món de la creació musical per a audiovisuals.
El programa, coordinat per l’àrea de Transferència, Innovació i Empresa en col·laboració de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del Tecnocampus, acompanya els emprenedors a testejar la proposta de valor al mercat de la mà de les metodologies Lean StartUp, Customer Development, Business Model Canvas i Prototyping així com a conèixer les principals estratègies en economia circular i les vies d’integració al model de negoci.
A través de workshops en metodologia lean startup i economia circular així com de l’acompanyament de tutors i mentors experts , l’emprenedor pot:
- Descobrir i validar la idea de negoci.
- Definir, dimensionar i prototipar el model de negoci.
- Dissenyar el roadmap de finançament i optar a finançament.
- Incorporar la sostenibilitat a través de l’economia circular.
- Rebre suport en la creació de l’empresa.
- Accedir a l’ecosistema d’emprenedoria i empresa.
- Optar a accedir a la incubadora d’startups.
- Optar als premis Creatic.
S’adreça a emprenedors i startups amb projectes innovadors, amb solucions tecnològiques i/o d’aplicació a l’economia circular i sostenible, així com a persones mb una idea de negoci innovadora, de base tecnològica i/o d’aplicació a l’economia circular i sostenible.
El programa és gratuït i les inscripcions són fins el 20 de març de 2023. El 23 de febrer es durà a terme una sessió informativa per ampliar la informació del programa.
El projecte va ser seleccionat dins la convocatòria de l’Erasmus+ “Cooperation partnerships in higher education” i tindrà una durada de 2 anys a partir de gener de 2023. Els passats dies 26 i 27 de gener va tenir lloc a la Universitat tècnica d’Ostrava (República Txeca) la primera reunió del projecte, amb tots els socis. Màrian Buil, professora i investigadora en emprenedoria, i Marta Carceller, de l’oficina de projectes i suport a la recerca, van participar-hi en representació del TecnoCampus.
El projecte compta com a soci estratègic a nivell estatal amb l’acompanyament de Lurtis, una empresa que desenvolupa tecnologia basada en intel·ligència artificial, i amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, l’associació Dóna’t un impuls, FAGEM i PIMEC. Trobareu més informació del projecte en aquest enllaç.
El passat dijous 2 de febrer es va inaugurar la setena edició del Postgrau en Gestió de Cooperatives i Empreses d’Economia Social. Aquesta formació està impulsada i organitzada per la Càtedra d'Economia Social del TecnoCampus, amb el suport del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i el finançament del Ministeri de Treball i Economia Social del Govern d'Espanya.
L'objectiu fonamental del curs és formar professionals per realitzar les seves activitats en el camp de l'economia social i cooperativa. Per una banda, millora els nivells de capacitació dels professionals que actualment estan exercint el seu treball en aquestes d'organitzacions; per l'altra, forma joves professionals que vulguin desenvolupar la seva carrera professional en aquestes organitzacions. El curs proporcionarà als estudiants les competències necessàries per crear, desenvolupar, gestionar, investigar, innovar i liderar cooperatives i empreses d'economia social, així com per facilitar la cooperació entre elles.
Es tracta d'un programa eminentment pràctic, que facilita i dona a conèixer les eines necessàries per al bon funcionament intern de les entitats de l'economia social i les cooperatives i promou les competències emprenedores i innovadores com a motors de canvi d'aquestes organitzacions. Durant l'acte, es va dur a terme una conferència sobre models de les cooperatives de crèdit, a càrrec de Joan Cavallé, director general de Caixa d'Enginyers. A la inauguració hi van assistir Eloi Serrano, director del postgrau i de la Càtedra d'Economia Social del TecnoCampus; Josep Lluís Checa, director general del TecnoCampus, Sergi Morales Díaz, segon tinent d'alcalde, regidor d'Ocupació i Empresa, Economia Social; Ismael Hernández Adell i Màrian Buil, coordinadors del postgrau.
Salt endavant en l’oferta de titulacions de grau que es podran cursar al TecnoCampus. El proper curs 2023-2024 es posen en marxa dues noves propostes formatives, que complementen una àmplia oferta de titulacions ja existents en els àmbits de la tecnologia, l’empresa, l’audiovisual i la salut.
En l’àmbit de la salut, a les ja existents titulacions d’Infermeria, Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE), Fisioteràpia i la doble titulació de Fisioteràpia / CAFE s’hi suma ara el nou Grau en Nutrició Humana i Dietètica. Es tracta d’una titulació que ja té força recorregut en el mapa universitari català, amb una forta demanda de professionals que es preveu que anirà a l’alça els propers anys. Al TecnoCampus, la titulació es posa en marxa amb alguns trets distintius. El grau oferirà dos itineraris formatius per especialitzar-se: el de Nutrició Clínica i el de Nutrició Esportiva. Una altra particularitat del grau és que es cursarà de forma semipresencial, de manera que farà possible compaginar estudis i activitats laboral.
L’altra novetat s’inscriu en l’àmbit d’Empresa i permet fer una combinació de dues titulacions que ja es poden cursar actualment al TecnoCampus: Turisme i Gestió del Lleure, que ja s’ofereix com a doble titulació amb Administració d’Empreses, ara es podrà cursar com a doble grau en Turisme i Gestió del Lleure / Màrqueting i Comunitats Digitals. D’aquesta manera, els estudiants que triïn aquesta opció en la preinscripció podran obtenir dos títols de grau en només cinc anys, i especialitzar-se en màrqueting, un sector en enorme creixement que, aplicat a la indústria del turisme, es preveu que tindrà els propers anys un gran efecte transformador.
S’acaba de perfilar, d’aquesta manera, una oferta d’un total de 19 graus i dobles graus, amb el segell de la Universitat Pompeu Fabra, a la qual està adscrit el centre universitari TecnoCampus. Una oferta que es complementa amb un ampli ventall de màsters, postgraus i cursos d’especialització vinculats a la formació permanent. Del 15 al 19 de febrer, el TecnoCampus presentarà amb un estand propi al Saló de l'Ensenyament (pavelló 1 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona) tota l'oferta de graus. I el dissabte 22 d’abril, tots els interessats podran visitar presencialment el campus universitari en la Jornada de Portes Obertes, per a la qual ja s'han obert les inscripcions a les diverses sessions informatives previstes.
Aquesta competició és un projecte educatiu que permet als estudiants d‟enginyeria i d'altres graus formar part d‟una experiència professional real. Formula Student representa un màster de nivell superior al sector de l'automoció. Gràcies al concurs, els alumnes aconsegueixen aplicar els coneixements que han adquirit en situacions pràctiques i aprenen noves habilitats a través de les seves accions.
A més, el Formula Student aporta una experiència real en el disseny, construcció i en les negociacions que són habituals a la indústria automobilística. Igualment, també ensenya els alumnes a treballar en equip, sota pressió i amb unes dates de lliurament estrictes, però alhora amb llibertat i flexibilitat, per tal que els estudiants puguin expressar la seva creativitat i enginy.
L'equip TecnoCampus MotorSports (TCM MotorSports) va sorgir com a part d'una inquietud dels estudiants per crear nous horitzons. "Vam sortir de gairebé dos anys de quarantenes constants, amb moltes hores mortes a casa i manca d'objectius, així que ens vam proposar la tasca de crear alguna cosa nova", explica el Team-Leader i Sponsor Manager Marc García-Penche Chacón. “Hi va haver diverses idees que van sorgir aquests dies, les propostes relacionades amb l'enginyeria aeroespacial van copar durant un inici el debat, però després vam descobrir l'existència de la Formula Student, que es va presentar com una oportunitat de poder donar lloc a aquesta tasca creativa. alhora que integràvem la comunitat del TecnoCampus en aquesta”, afegeix.
"Gràcies a la quantitat d´ofertes acadèmiques que ofereix el TecnoCampus, podem comptar amb gent de molts dels graus", relata García-Penche. “Actualment som 65 alumnes de 8 graus diferents”, comenta. En concret, els alumnes que participen en el projecte pertanyen al Grau en Enginyeria Mecànica, Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, Grau en Enginyeria d'Organització Industrial, Grau en Enginyeria Informàtica de Gestió i Sistemes d'Informació, Grau en Administració d'Empreses i Gestió de la Innovació, Grau en Mitjans Audiovisuals, Grau en Màrqueting i Comunitats Digitals i el Grau en Logística i Negocis Marítims. “Cada alumne aporta els coneixements del seu grau al projecte, fent-ne un projecte singular i multidisciplinar” conclou.
El programa Start Circular, finançat per la Diputació de Barcelona i coordinat per l’àrea de Transferència, Innovació i Empresa amb el suport de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del TecnoCampus, és un programa vertical en economia circular. El seu objectiu és donar a conèixer l’economia circular i els principis que la regeixen a empreses i emprenedors, i acompanyar-los la seva implantació, a través d’un conjunt de jornades formatives, webinars i assessorament personalitzat.
El programa s’emmarca dins l’estratègia de la ciutat de Mataró per fomentar la transició cap a una economia circular. Start Circular complementa el programa d’alt rendiment per a emprenedors Innoemprèn, en tant que el primer aporta el coneixement en circularitat, i el segon posa les bases necessàries per entendre com es defineixen i com funcionen els negocis. Start Circular va començar durant el mes d’octubre de 2022 amb una sessió inaugural impartida per la Càtedra i adreçada a empreses, sota el principi que les empreses del futur seran sostenibles o no seran”.
A dia d’avui s’han dut a terme sis sessions, d’unes dues hores cadascuna, on s’ha parlat sobre el concepte d’economia circular, els models de negoci, els informes no financers, el màrqueting institucional, les mètriques i altres aspectes. La Càtedra aporta el suport tècnic i de coneixement necessaris per al disseny i docència del programa formatiu, i per a l’assessorament d’empreses i emprenedors que volen incorporar la circularitat en el seu negoci.
Aquesta és la primera edició del programa, que s’anirà desenvolupant durant l’any 2023 amb webinars, acompanyament i assessorament a empreses, programes d’emprenedoria circular i altres. El programa s’allargarà fins a finals de curs.
En el marc de la seva aposta per fomentar les vocacions tecnològiques, el TecnoCampus acaba de posar en marxa una nova iniciativa adreçada a centres de secundària, els premis Indústria 4.0. Es tracta d'uns guardons que consten de dues categories (cicles formatius i batxillerat), amb una dotació cadascuna de 500 euros per al guanyador.
Els treballs o projectes hauran de complir els següents requisits:
- A) Han d’estar relacionats amb el concepte Indústria 4.0 o Fabricació Intel·ligent. En concret, hauran d’estar emmarcats en alguna de les següents àrees temàtiques: - Sistemes ciber-físics - Internet of Things - Realitat virtual - Realitat augmentada - Robòtica avançada i col·laborativa - Edge computing - Cloud computing - Digital Twins - Ciber-seguretat - Connectivitat i mobilitat - Intel·ligència artificial - Business Intelligence - Big Data - Fabricació additiva - Manteniment predictiu - Smart product - Smart logistics -Fabricació sostenible - Gestió energètica - Economia circular - Ètica aplicada a la tecnologia.
- B) Han de tenir la naturalesa de treball de recerca de Batxillerat o Projecte final de CFGS.
En el cas dels treballs de batxillerat, ja es poden presentar, mentre que els de cicles formatius es podran presentar del 15 de maig al 2 de juny.
Les vuit startups tecnològiques escollides són Biel Glasses, Cactus, Cocopool, Coresys Health, Eholo, Flappin, Winahost i Wipass, centrades en els àmbits i/o tecnologies del fintech, la intel·ligència artificial, l’IOT, el Big Data, mobile, la salut i les TIC.
Totes elles gaudiran d’un espai a l’estand TecnoCampus, els dies 1 i 2 de març, per exposar les seves innovacions i tindran la possibilitat de connectar-se amb inversors internacionals i trobar socis i clients.
La HoMER Network (History of Moviegoing, Exhibition and Reception) reuneix una xarxa internacional d’investigadors compromesos a fer recerca sobre histories de públics i audiències, exhibició i recepció cinematogràfica des de perspectives internacionals i multidisciplinars, amb l’objectiu de promoure la comprensió d’aquests fenòmens.
Des d’aquesta xarxa organitzen anualment, desde l’any 2004, una conferència internacional que en aquesta propera edició tindrà lloc al TecnoCampus del 4 al 7 de juliol. L’objectiu d’aquesta nova edició és ampliar el camp acadèmic de la nou història del cinema a una multiplicitat de perspectives fomentant una millor comprensió de la dinàmica de les relacions de poder entre les perifèries i les metròpolis, explorar els posicionaments, fronteres, límits i relacions geogràfiques, socials, culturals i lingüístiques.
El director general d’Estratègia i Desenvolupament de Renfe, Manel Villalante, acompanyat per l’alcalde de Mataró, David Bote, i pel director general de la Fundació TecnoCampus, Lluís Checa, han visitat aquest matí les instal·lacions d’Antena TrenLab, on aquesta setmana comença un complet programa d’acceleració de sis mesos de projectes innovadors al servei de la mobilitat.
Villalante, Bote i Checa han recorregut les instal·lacions de l’espai d’Antena TrenLab que ja estan preparades per acollir les diverses startups que, el passat mes de novembre, van ser guanyadores dels primers premis Antena TrenLab. Aquest espai constitueix la primera antena de Renfe o punt de trobada de la innovació oberta i l’emprenedoria, amb un important caràcter social i educador per a la transmissió de tot el coneixement i valores generats.
Amb aquesta primera antena, Renfe, en col·laboració amb diferents entitats locals i regionals, ha iniciat la creació d’una xarxa a nivell estatal d’Antenes TrenLab. En aquest context, els emprenedors comptaran amb experts i mentors especialitzats que els acompanyaran en el creixement de la seva solució, no només per al sector ferroviari, sinó amb impacte en l’àmbit de la mobilitat i, en aquest cas, de la comarca del Maresme.
Aquesta iniciativa respon a l’afany de Renfe de continuar apostant per la creació de nous coneixements, amb l’objectiu d’impulsar la creació de solucions innovadores que contribueixen a la transformació digital de la companyia ferroviària. Aquest propòsit és compartit per les altres dues entitats que formen part de la primera antena TrenLab, l’Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus, al qual s’afegeix la creació d’ocupació local i la implicació de la ciutadania de la comarca en la creació de nous models de mobilitat i de valors orientats a les millores mediambientals associades al transport.
Amb l’inici del programa d’acceleració de les startups, també a partir d’avui i durant tot el 2023, es desenvoluparà un conjunt d’activitats per involucrar les entitats locals i regionals en el projecte, que permeti una major permeabilitat dels avanços que s’aconsegueixin en l’àmbit de la mobilitat i el transport, incorporant-hi més actors a l’ecosistema d’innovació.
Amb una dotació de 150.000 euros per edició, la convocatòria té com a objectiu impulsar solucions innovadores que resolguin els desafiaments del sector ferroviari. Cada any s'escullen quatre projectes emprenedors que entren en un programa d'acceleració de sis mesos que inclou la possibilitat de testejar la solució al territori de Mataró i el Maresme. Aquesta iniciativa neix de l’experiència de Renfe amb l’acceleradora de starups TrenLab on durant les quatre convocatòries, s’han accelerat un total de 15 startups, de les quals 4 eren catalanes, una xifra que representa que el 26% de l’impuls neix i s’activa a Catalunya.
Reptes i startups seleccionades:
- Repte Smarts Railway Station, pensada per impulsar solucions tecnològiques a les estacions que permetin oferir als clients de Renfe Rodalies més informació de valor sobre l'entorn dels seus desplaçaments. Projecte seleccionat: CACTUS. El projecte proposa una xarxa de dispositius IoT i una plataforma tecnològica sostenibles amb la capacitat de proporcionar informació d’interès en temps real als passatgers com ara les característiques ambientals (CO2, temperatura, humitat, PMs per determinar qualitat de l’aire, VOC…), ocupació dels trens i posició en temps real d’aquests que donin informació de valor tant a l’operador del servei com als usuaris.
- Repte Customer Hapiness, destinat a la cerca de startups que ajudin a millorar la interacció constant amb el client i permetin implementar millores en el servei i en l'operativa diària de Renfe Rodalies. Projecte seleccionat: WIPASS. Wipass proposa unificar la digitalització i acompanyar l'usuari des de l'inici fins al final del seu trajecte oferint una experiència única i connectada amb Renfe. I, alhora, Renfe podrà obtenir informació rellevant sobre l'experiència, interacció i satisfacció dels viatgers, un cop finalitza el servei, així com oferir informació de valor sobre l'entorn dels seus desplaçaments, com ofertes destacades segons la seva destinació, informació turística del voltant i fins i tot oferir altres serveis. A més, durant el trajecte, l'usuari podrà rebre informació d'interès com deficiències, dades sobre la destinació o temps d'arribada mitjançant les notificacions push sense necessitat de descarregar-se una aplicació.
- Repte 3Drail Solucions per explorar com introduir la tecnologia d'impressió 3D per a la seva adopció en el sector ferroviari com a alternativa competitiva i sostenible als mètodes de fabricació tradicionals. Projecte seleccionat: DRUKATT. Es tracta d'un projecte d'integració de tots els actors necessaris perquè l'adopció de la tecnologia sigui el més ajustat a les necessitats de l'empresa, els seus serveis i el territori, i en el menor temps possible, ha presentat un projecte innovador en la fabricació de recanvis industrials a través del disseny i fabricació additiva en el menor temps possible. Vol integrar a tots els actors necessaris a través de formacions i tallers que permetin generar un procés d’aprenentatge en relació a la impressió 3D.
- Repte Keep it open!, per a startups disruptives que desenvolupin solucions encara no implementades àmpliament en el sector ferroviari basades en noves tecnologies (metavers, realitat virtual, robòtica etc.) o tendències (computació quàntica, drons, etc.). Repte seleccionat: HYPERVISOUL. Proposa un sistema de gestió de trànsit per a vehicles connectats per operar flotes de vehicles ferroviaris lleugers i automatitzats en línies ferroviàries rurals per tal d'operar serveis de transport a la demanda per a viatgers i mercaderies.
Al Maresme hi ha 25 municipis de menys de 20.000 habitants. Concentren 6.000 empreses i més de 17.000 persones autònomes. Amb l’objectiu d’assessorar-les i acompanyar-les en el procés de transformació digital, la PIMEC està desplegant una xarxa d’oficines arreu de la província de Barcelona. El TecnoCampus serà la seu de l’Oficina Acelera Pyme Rural Mataró.
Des d’aquesta nova oficina s’oferirà, tant de manera presencial com virtual, assessorament personalitzat a pimes i autònoms. I és que la transformació digital ja no és un repte de futur.
El Programa d’Oficines Acelera Pyme Rural és una iniciativa de PIMEC i la Diputació de Barcelona i compta amb el suport de Red.es.
Esdeveniments
2023-03-22 - 12:00h
2023-04-13 - 16:30h
InfoDays Programa Reimagine Textile 2023Sessió informativa sobre el programa d'emprenedoria d'alt rendiment Reimagine Textile 2023 Vols informació sobre el programa? Vols saber si el teu projecte té possibilitats d'entrar? Inscriu-te…
2023-03-23 - 16:00h
2023-03-23 - 17:30h
Webinar: com fer un customer journey map incorporant la circularitatWebinar: com fer un customer journey map incorporant la circularitat Segona sessió del cicle de webinars en economia circular del programa StartCircular. La definició de models de negoci…
2023-03-24 - 01:00h
2023-06-16 - 01:00h
Innoemprèn 2023QUÈ ÉS INNOEMPRÈN? Programa d'alt rendiment que transforma la teva idea de negoci en un projecte d'empresa real. T’ajuda a transformar la teva idea innovadora en una proposta de valor clara i…
2023-03-28 - 11:00h
2023-03-28 - 12:30h
Jornada de finançament: Programa Ajuts NEOTEC 2023Programa Ajuts NEOTEC 2023 El TecnoCampus et convida a la presentació del programa d'ajuts NEOTEC del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI…
2023-03-30 - 10:00h
2023-03-30 - 13:30h
Com faries una ciutat més cuidadora? Jornada d’ideació i innovacióCiutadans, especialment persones grans, professionals, empreses i estudiants ens trobarem per generar idees innovadores per enfrontar-nos al repte de pensar una ciutat més cuidadora. La Jornada…
Estudia al TecnoCampus
Si vols estudiar al TecnoCampus l’any vinent, et recomanem que no et perdis...
- Portal per a Futurs Estudiants amb informació actualitzada per accedir a la universitat
- Beques per futurs estudiants del TecnoCampus
- Recull de 30 preguntes clau del Punt d'Informació a l'Estudiant del TecnoCampus
- Programa una xerrada, una visita, o una conferència a la teva escola
- Programa un dels Tallers LINNK sobre tecnologia, empresa, emprenedoria i salut
David Gimenez
Estudiant de la Doble titulació d’AdE i Gestió de la Innovació i Màrqueting i Comunitats Digitals
"El TecnoCampus és un centre enfocat a la professionalització: et facilita l'entrada al món laboral, mentre també impulsa les iniciatives empresarials dels estudiants"
Júlia Blasco
Estudiant del grau en Videojocs
"Les instal.lacions del TecnoCampus són modernes i molt completes, que et permeten desenvolupar fins i tot projectes personals"
Anais Rubio
Estudiant del Grau en Infermeria
"El TecnoCampus està equipat amb uns laboratoris de simulació extraordinaris, que permeten aprendre en un entorn quasi real. Això facilita el resenvolupament com a futur estudiant"
Avui destaquem...
Estudia un grau...
Fes una ullada a esdeveniments i activitats pels propers dies
Activitats de l'Escola de Formació Permanent
Programes i activitats de formació permanent
Empresa i Emprenedoria
Principals novetats